Wpisy z tagiem: kokos

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Święta, Święta i po Świętach... Postaram się nadrobić zaległości na blogu, tymczasem Wam życzę Wszystkiego dobrego "poświątecznego" :) Dziś sernik, niestety zostało mi po nim już tylko wspomnienie smaku i zdjęcie. Polecam :)

Składniki na spód:
200 g ciasteczek
100 g chałwy waniliowej
80 g masła

Składniki na masę:
2 kg sera mielonego (wiaderkowy)
6 jajek
200 g miękkiego masła
2 szklanki cukru
1 puszka mleka kokosowego
1 duży jogurt grecki
2 budynie waniliowe
2 szklanki kokosu

dodatkowo:
1 biała czekolada
kilka łyżek śmietanki kremówki

Sposób wykonania:
Ciasteczka, masło i chałwę zmiksować, wylepić dno foremki (24X34), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Ser, masło i cukier miksować w malakserze, dodawać po jednym jajku, następnie budyń oraz po trochu jogurt i mleczko kokosowe. Na koniec wmieszać kokos (zrobiłam to na dwa razy bo mój malakser nie pomieścił od razu wszystkiego). Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pod sernik (na dno piekarnika) wstawić mniejszą blaszkę z wodą (1/3) wysokości. Tak pieczony sernik jest równy i nie pęka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec około 1,5 godziny. Środek sernika powinien być sprężysty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.  Wstawić na kilka godzin do lodówki. Wystudzony posmarować  białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietanki i posypać kokosem.

Smacznego!

sobota, 29 marca 2014

Szybkie, smaczne, orzeźwiające - wiosenne żółciutkie ciasto kokosowe. Polecam :)

ciasto wiosenne kokosowo-ananasowe

składniki na biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
szczypta soli

składniki na krem:
1 mleko skondensowane (kartonik 350g)
śmietana kremówka (200g)
2 szklanki wiórek kokosowych
1 drobno pokrojony ananas z puszki
 
składniki na galaretkę:
sok z puszki ananasa
3 łyżeczki żelatyny
galaretka cytrynowa

dodatkowo: wiśnie kandyzowane

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko skondensowane i wiórki, odstawić do lodówki do stężenia, aż powstanie gęsta masa.
Sok z ananasa wymieszać z rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatyną. W osobnym naczyniu przygotować galaretkę cytrynową z połowy wody według przepisu na opakowaniu. Obie galaretki po rozuszczeniu wymieszać.

Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować masę kokosową. Ułożyć ozdoby, zalać galaretką, odstawić do stężenia.

Smacznego!


ciasto wiosenne kokosowo-ananasowe

sobota, 06 lipca 2013

Z lekkim opóźnieniem, dziś pochwalę się tortem jaki zrobiłam z okazji Dnia Ojca :) Skorzystałam z przepisu Dorotus, ale trochę go zmodyfikowałam. Po pierwsze, zwiększyłam proporcję i zrobiłam go w wersji kwadratowej. Po drugie z racji "zaniemania" truskawek, tort ostatecznie ozdobiły poziomki i borówki ;) Wyszedł cudownyyyy i bardzo Wam go polecam. Przepis cytuję za Dorotus:

Tort kokosowy z owocami leśnymi


Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej /szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Rada: Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22%
750 g serka mascarpone
1/3 - pół szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę.
Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).
Postępowanie ze śmietanką kokosową 22%: wystarczy ją otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników.

Tort kokosowy z owocami leśnymi

Poncz:
woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego
3 łyżki likieru kokosowego

Składniki wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort trzeba nasączyć herbatą/wodą/sokiem z truskawek wymieszaną z likierem kokosowym (2/3 szklanki herbaty i 1/3 szklanki likieru).

Ponadto:
340 g dżemu truskawkowego
świeże truskawki, do dekoracji (u mnie poziomki i borówki)
wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort kokosowy z owocami leśnymi

sobota, 16 lutego 2013

Kolejny wspaniały tort jaki miałam okazję ostatnio zrobić. Trudno mi podać jedno źródło, ponieważ inspirację znalazłam na różnych blogach. Na pewno ozdobiłam go jak  Kasia  a mus podejrzałam na Kwestii Smaku ostatecznie jednak krem zrobiłam według swojego pomysłu, a wszystko razem smakowało obłędnie kokosowo, lekko przełamane ananasowym aromatem ;) Polecam, szczególnie wielbicielom słynnych kokosowych kuleczek!



Składniki:
Biszkopt
6 jajek
30 dkg mąki
6 łyżek zimnej wody
25 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mus ananasowy:
2 świeże ananasy (ostatecznie mogą być z puszki, ale różnica jest duża)
1/2 szklanki likieru Malibu

Masa:
1,2 l śmietanki 30%
1 puszka (400g) mleczka kokosowego
6 śmietanfixów
3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
Wiórki kokosowe do obsypania
12 kulek  Rafaello

Do nasączania:
Około 1/2 szklanki Malibu

 

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Ananasy obrać, wykroić twardy środek i zmiksować (niezbyt drobno), zalać  likierem Malibu i gotować około 15 minut. Wystudzić.

Śmietanę ubić z dodatkiem zagęstników, pod koniec dodać cukier puder i na zmniejszonych obrotach wmieszać mleczko kokosowe.

Każdy krążek biszkoptu nasączyć mocno likierem, smarować musem ananasowym, a następnie nakładać warstwę masy śmietanowej. Starannie posmarować również boki i górę (masy jest wystarczająco dużo). Cały tort obsypać wiórkami kokosowymi , a na górze ułożyć kulki Rafello. Można dodatkowo udekorować liśćmi ananasa. Wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli tort ma być dla dzieci można pominąć alkohol lub zastąpić go sokiem ananasowym.

Smacznego!

sobota, 23 czerwca 2012

Tradycyjnie, z okazji Dnia Ojca tort z motywem piłkarskim. Lekki biszkopt, delikatny budyniowy krem i orzeźwiający ananas. Idealny tort na gorące letnie dni który nie wymaga dużo pracy. Polecam!

Tort Euro Koko

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dkg cukru
18 dkg maki

cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:
1 kostka miękkiego masła
1/2 litra mleka
2 paczki budyniu
1 puszka ananasa
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
1/2 szklanki wódki (dodałam malibu)
1 szklanka kokosu
zielony barwnik (zmieszałam żółty i niebieski Wiltona)
dekoracje (u mnie cukrowa piłka, i kurka)

Tort Euro Koko

Sposób wykonania:

Kokos wsypać do miseczki, w szklance rozcieńczyć barwnik z wodą, zalać kokos. Wymieszać, odsączyć wrzucić do foremki wyłożonej folią aluminiową, równomiernie rozprowadzić i suszyć w piekarniku z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach podczas nagrzewania piekarnika do pieczenia biszkoptu, oraz po jego upieczeniu podczas studzenia.

4 białka ubić, dodawać sól, 4 łyżki zimnej wody, nadal ubijając dodawać cukier i żółtka. Dosypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 160oC – do suchego patyczka.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, studzić przykryty folią spożywczą - delikatnie dotykającą jego powierzchni aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć z cukrem (jeżeli budyń był bez cukru) i dodawać delikatnie po łyżce budyniu. Na końcu dodać drobno pokrojone kawałki ananasa. Schłodzić.

Biszkopt przekroić na dwie połowy. Syrop z ananasa zmieszać z wódką i nasączyć biszkopty. Przełożyć kremem, posmarować boki. Boki i górę obsypać zielonymi wiórkami. Udekorować ozdobami, wstawić do lodówki.

Smacznego!

Tort Euro Koko

sobota, 07 kwietnia 2012

Kolejny mazurek miał być lekki kokosowy i tak samo lekko - pastelowo udekorowany. Myślę, że mi się udało. Oceńcie sami :)

Mazurek kokoswy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
2 kieliszki Malibu
Kostka miękkiego masła
200g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
kilka łyżek cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko kokosowe i Malibu i kokos.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować krem, ozdobić.


Smacznego!

 

 

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy Wielkanocne:

niedziela, 01 kwietnia 2012

Chodziły za mną od jakiegoś czasu, ale nie miałam odwagi się za nie zabrać. Okazuje się że nie taki kurczak straszny jak go malują, ale diabeł tkwi w szczegółach :) Zanim się do nich zabierzecie, zaopatrzcie się w jakieś malutkie czekoladowe łezki na oczka. Ja użyłam brązowych m&m'sów, co spowodowało, że moje czikeny wyglądają trochę jak sowy :D  Następnym razem będzie lepiej  :D Inspiracja pochodzi z tej strony.

Kurczakowe Muffinki

Muffinki
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4szklanki oleju

Krem:
250g serka mascarpone
łyżka golden syrupu
kilka kropel barwnika
kilka kropel cytryny

Do ozdoby:
Żurawina wykrojona w "dzióbki"
Groszki czekoladowe (dość małe)
Kokos, barwnik


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Nakładać do foremki na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec około 30 min. w temperaturze 180oC.
W małej miseczce rozpuścić barwnik, dodać kokos. Odcisnąć i suszyć go na blasze postawionej na kaloryferze. Z serka i goldena utrzeć krem, dodać sok z cytryny i barwnik. Kremem smarować upieczone i wystudzone muffinki. Obtoczyć wysmarowaną część w kokosie, dodać oczka i dzióbek.

Smacznego! 

Kurczakowe Muffinki



niedziela, 25 marca 2012

Zainspirowana ciastem podejrzanym w pracy, zaczęłam szukać przepisów na ciasto ananasowe. Nie wiem czy udało mi się je odtworzyć idealnie, ale  wersja którą znalazłam na blogu  mniam-mniam.bloog.pl wszystkim w domu baaaaardzo odpowiada. Ciasto mimo wszystko lekkie i niesamowicie orzeźwiające. Jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję ostatnio przetestwać. Polecam, a przepis cytuję za Izą z mniam-mniam.bloog.pl

Ciasto ananasowo-kokosowe

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 35 min. Kiedy ostygnie nasączyć
Nasączenie: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny - dodałam kieliszek wódki :)
 
Krem:
1 puszka ananasów
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła
4 żółtka
Z puszki ananasów odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń dodając do niego mąkę i cukier, po wystygnięciu zmiksować z margaryną i żółtkami dodać pokrojone ananasy.
 
Wiórki:
20 dkg. Wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
 Białka ubić na sztywną pianę cukrem dodać wiórki i upiec na folii aluminiowej.Biszkopt nasączyć, wyłożyć krem i wiórki. Najlepszy następnego dnia.

Taka moja refleksja:
Zastanawiam się nad tym, jak wyszło by ciasto gdyby budyń zrobić jednak na mleku (bo i tak krem będzie intensywnie ananasowy ze wzlędu na owoce) a sok z puszki w połączeniu z alkoholem wykorzystać do nasączania ciasta. Nastęnym razem przetestuję tę wersję.

Smacznego!

Ciasto ananasowo-kokosowe

niedziela, 04 marca 2012

Fantastyczne muffiny mocno inspirowane przepisem Dorotus. Z kilkoma moimi modyfikacjami.

Muffinki kokosowe

Składniki na ok. 24 muffinki:
- 450 g mąki
- 210 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 24 łyżki wiórków kokosowych (56 g)
- 2 jajka
- 360 g stopionego masła (zastąpiłam olejem)
- 150 ml soku z limonki lub cytryny (zastąpiłam mleczkiem kokosowym)
- skórka otarta z 2 cytryn/limonek (pominełam)

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.

Polewa:
- 80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
- kilka łyżek wiórków kokosowych

Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.

Smacznego!

Muffinki kokosowe

niedziela, 29 stycznia 2012

Wpis troszkę zaległy. Przyznam, że o nich troszkę zapomniałam. Miał się odnosić poświątecznych i posylwestrowych resztek, ale to w niczym nie przeszkadza, bo takich resztek zostaje nam przecież dużo przy różnych okazjach ;)
U mnie były to ostatnie, twardawe już pierniki, mielone orzechy, kokos, skostniałe resztki polew czekoladowych i pozbierane kawałki czekolady no i nie dokończona butelka rumu. Co z tego wyjdzie? Bajadarka! I to całkiem pyszna ;)

Bajaderki

Składniki:
3 szklanki zmielonych pierników
1 szklanka zmielonych orzechów
1 szklanka kokosu
ok. 1 szklanki różnych polew czekoladowych
kilka łyżek mielonego twarogu, lub gęstej śmietany
rum


Sposób wykonania:
Składniki wymieszać w malakserze. Możecie je dobrać według waszych upodobań a raczej zapasów, regulując konsystencję masy poprzez dodanie śmietany i alkoholu. Powinno mieć taką, by dało się nabierać łyżeczką i lepić kulki. Obtaczać w wiórkach z otartej czekolady, kokosie lub mielonych orzechach.


Smacznego! 

poniedziałek, 02 maja 2011

Są takie przepisy, które zarażają blogi niczym grypa. Z końca list oczekujących na wypróbowanie, wskakują nie wiadomo kiedy na ich początek. Zrobione, jeszcze szybciej znikają z talerzy. Wypatrzyłam u Majanki, a potem kusiła nim jeszcze Usagi. Jak się trochę porozglądałam, to robiła je też Abbra, Waniliowa Chmurka, Kaspiecze i wiele innych osób, więc czas żebym zrobiła i ja :)
Pomimo, że nie znałam jeszcze połączenia słodkiego kremu i słonych krakersów, po prostu wiedziałam że będzie smakować obłędnie. Proponuję od razu zrobić podwójną albo potrójną porcję, bo jakoś tak człowiekowi robi się bardzo smutno przy ostatnim kawałku :) Przepis cytuję za Majanką:

Rafaello na krakersach

Składniki :
0,5 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100 g wiórków kokosowych
2 op. słonych krakersów (i ja użyłam "Lajkonika")
pół szklanki płatków migdałowych (u mnie również: wiórki kokosowe)

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

Smacznego:)

niedziela, 27 marca 2011

Zima poszła już sobie chyba na dobre. Żeby przypadkiem nie zachciało jej się wracać proponuję ją grzecznie pożegnać. Na pożegnanie zimy śniegowe muffiny, znalezione u Dorotus, za którą cytuję:

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

Składniki na 10 muffinek:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki (dodałam suszonych)
1 szklanka startej marchwi
mleko (niekoniecznie)

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną




W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać. Jesli ciasto będzie zbyt suche, dolać trochę mleka.

Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (tak jak Dorotus nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Wierzch:
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji

Mascarpone wymieszać z cukrem. Wierzch każdej muffinki smarować serkiem, a boki obtaczać w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

 

niedziela, 21 listopada 2010

Tym razem łakocie zdecydowanie dla dorosłych. Nie przesadnie słodkie, a dodatek rumu dodaje im charakteru. W sam raz na jesienne smętne popołudnie :) Polecam!

 

Trufelki rumowe

 

Składniki:
25 dkg ciemnych herbatników
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1  szklanka mielonych orzechów laskowych
10 dkg wiórków kokosowych do obtaczania
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki śmietanki
50 ml rumu (oj dałam więcej)

Sposób wykonania:
Herbatniki i orzechy zmielić na mączkę (zrobiłam to w malakserze). Dodać pozostałe składniki i bardzo starannie ucierać. Odstawić do stężenia do lodówki. Formować trufelki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Jeśli ktoś nie przepada za kokosem można do obtaczania użyć kakao lub drobno posiekanych orzechów. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

niedziela, 14 listopada 2010

Sernik z kokosową pierzynką piekłam wielokrotnie jeszcze swoim „przedblogowym” życiu :) Króluje on na wielu blogach, więc nie potrafiłabym dzisiaj powiedzieć gdzie znalazłam pierwszą inspirację :) Bardzo go lubimy i szczerze go wszystkim polecam.

Sernik z kokosową pierzynką

Składniki:

Spód:
35 dkg maki
3 żółtka
1/3 szklanka cukru
1/2 kostki masła
2łyzki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa serowa:
1 kg sera tłustego 2 krotnie mielonego (używam „wiaderkowego”)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki maki ziemniaczanej

Pierzynka:
6 białek
3 łyżki cukru pudru
10 dkg kokosu
Szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem i siekać z masłem. Żółtka, cukier, ekstrakt, jogurt ubić dodać do mąki. Szybko wyrobić. Odkroić mały kawałek i włożyć do zamrażalnika, resztę do lodówki.

Składniki na masę serową kolejno dodawać i miksować niezbyt długo    

Ciasto na spód wywałkować niezbyt grubo i wyłożyć do formy wyłożonej papierem.
Podpiekać około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Na podpieczone ciasto wylać masę serowa i  piec 45 minut w temp. 180 stopni.

Wszystkie białka pozostałe z ciasta kruchego i masy serowej ubić z solą i cukrem pudrem, dodać kokos i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony sernik, na grubej tarce zetrzeć odłożony, mocno schłodzony  kawałek ciasta i ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut, do zrumienienia piany z posypką.

Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

 

Sernik z kokosową pierzynką

niedziela, 15 sierpnia 2010

Uwielbiam wszystko co jest kokosowe! Więc dlaczego nie zrobić lodów? Inspirację
znalazłam tutaj i troszkę zmodyfikowałam. Rewelacyjne na ochłodę pod koniec lata.

Tajskie lody kokosowe

Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
500 ml śmietany kremówki
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania:
Śmietanę ubić dodając powoli mleczko kokosowe. W osobnych naczyniach utrzeć żółtka z cukrem, i ubić białka. Wszystkie składniki połączyć zmiksować. Dodać kokos. Wstawić do zamrażarki. Miksować co godzinę. Kiedy lody uzyskają odpowiednią konsystencję, zamrozić. Lody bardzo mocno zamarzają, więc należy je wyjąć z zamrażarki przynajmniej 20 minut przed podaniem.

Likier kokosowy


Ja podałam swoje w skorupkach z orzecha kokosowego i podsypałam dużymi płatkami kokosowymi, żeby lody nie dotykały bezpośrednio jego powierzchni.

Polecam z dodatkiem likieru kokosowego :)

Smacznego!

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów