Wpisy z tagiem: żurawina

niedziela, 13 listopada 2016

Marchewkowo-owsiane mufinki bez grama mąki z sezonową żurawiną, przykryte puchatym, kremowym serkiem o smaku cytrynowo-miodowym. Idealne na jesienny wieczór, gdy za oknem prószy pierwszy śnieg.

Mufinki_marchewkowo_owsiane_z_zurawina_serkiem_i_orzechami

Składniki:
3 szklanki marchwi startej na grubych oczkach
1,5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki świeżej żurawiny
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
odrobina gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
serek typu philadelphia
kilka kropel soku z cytryny
12 kulek świeżej żurawiny
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu

 

Sposób Wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać dużą łyżką. Nakładać do foremki na mufinki, wyłożonej papilotkami. Do każdej włożyć kilka świeżych żurawin. Piec w temperaturze 180oC ok. 40 minut.

Serek przełożyć do miseczki, wymieszać dokładnie z miodem i sokiem z cytryny. Wykładać łyżką na przestudzone mufinki, na każdej układać żurawinę i posiekane orzechy.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone przez kilka godzin.

Smacznego!

 

 

 

wtorek, 01 listopada 2016

Trochę inna wersja tego przepisu,  tym razem w jesiennej żurawiono-orzechowej odsłonie.

ucierane_ciasto_z_zurawina_i_orzechami

 

Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka cukru
2/3 szklanki owocowej maślanki (może być jogurt)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki otrąb

Dodatkowo:
1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny
3/4 szklanki orzechów włoskich
garść cukru

Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru

ucierane_ciasto_z_zurawina_i_orzechami

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnieść palcami. Jajka zmiksować z cukrem w mikserze, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Dołożyć orzechy, żurawinę (garść zostawić do obsypania ciasta) i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i obsypać ciasto cukrem (dodatkowy cukier przełamie kwaśny smak żurawiny). Na górze rozsypać kruszonkę i garść żurawiny dla koloru. Piec ok.35 minut w temperaturze 180oC.

 

ucierane_ciasto_z_zurawina_i_orzechami

poniedziałek, 14 października 2013

Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna kolorowa, żurawinowa ;) Żurawina lubi twarożek, więc szukałam inspiracji na jakieś ciekawe połączenie. Znalazłam u Dorotus, ale zwiększyłam proporcje i upiekłam ciasto zamiast muffinek. Polecam :)

Ciasto z żurawiną i twarożkiem

 

Składniki na dużą blaszkę:
200 g twarożku (dowolnego)
340 g drobnego cukru do wypieków + 25 g cukru + 25 g cukru
360 g świeżej lub mrożonej żurawiny
400 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanillii
4 łyżki mleka (niekoniecznie, tylko jeśli masa będzie bardzo gęsta)

Ciasto z zurawiną i twarożkiem

 

Sposób wykonania:
Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
Żurawinę wymieszać z 25 g cukru w małym rondelku. Podgrzewać, mieszając, do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstawić i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać jajka, wanilię, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać z grudkami. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 1-2 łyżki mleka.
Foremkę wyłożyć papierem, wyłożyć równo ciasto. Z twarożku zrobić kleksy na cieście.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto z zurawiną i twarożkiem

 

 

Ciasto z zurawiną i twarożkiem

niedziela, 30 grudnia 2012

Kolejny pomysł na sylwestrowo karnawałową przekąskę - serowe renifery. Przygotowuje się je bardzo szybko i pięknie udekorują każdy imprezowy stół. Pomysł podejrzany w internecie .

Składniki:
ser okrągły typu camembert
żurawina
pieprz
paluszki precelki

Sposób wykonania:
Ser rozkroić na 6 kawałków. Do każdego wtykać precelki, oczka z pieprzu (nożem wcześniej zrobić dziurki) i na końcach żurawinowe noski. Przechowywać w lodówce, wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem.

Smacznego!

piątek, 28 grudnia 2012

Kolejne pyszne ciasteczka ze świątecznego stołu. Początkowo są miękkie, potem trochę twardnieją, ale pozostają kruche. Dodatek białej czekolady sprawia, że maja bardzo delikatny słodki smak, natomiast żurawina tę słodycz lekko przełamuje. Dzięki płatkom owsianym ciasteczka są zdrowym łakociem - no tak sobie mówię ;) Bardzo polecam jako pyszne zastępstwo Cranberry Noel.



Składniki:
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru
3 jajka
4,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka białej czekolady
szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym jajku, nadal ucierać. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmielonymi orzechami, wyrabiać najlepiej ręka, na koniec  dodać posiekaną białą czekoladę
i żurawinę. Z ciasta lepić kulki, spłaszczać i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180o C około 8 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!   

niedziela, 21 października 2012

Jedno z najlepszych ciast jakie w ostatnim czasie udało mi się zrobić. Inspirowane tym przepisem. Wilgotne, aromatyczne smakujące i pachnące jesienią w każdym kawałeczku ;) Orzechowa goryczka, słodycz serka i kwaskowość świeżutkich żurawin pięknie ze sobą współgrają. Poezja smaku - musicie spróbować! ;)

Cranberry Layer Cake

Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki oleju
szklanka mleka

Dodatkowo:
1,5 szklanki żurawin
1,5 szklanki orzechów włoskich

Cranberry Layer Cake

Składniki na krem:
0,5 kostki masła
1 kg serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:
Garść żurawin odłożyć do dekoracji. Orzechy podzielić na 3 części. Do pierwszej odłożyć najładniejsze, posłużą również do dekoracji. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Dodać drugą część orzechów, i żurawiny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC ok. 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.
Serek utrzeć z masłem, dodawać cukier. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać orzechy i przełożyć nią ciasto. Pozostałą części posmarować boki i wierzch. U góry ozdobić pozostałą żurawiną i orzechami. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Smacznego!

Cranberry Layer Cake

sobota, 24 grudnia 2011

Wszyscy kochają Marthę Stewart i wszyscy kochają Cranberry Noel ;) Moje święta również nie mogą się bez nich obejść, więc upiekłam. To moje drugie podejście. Pierwsze skończyło niezbyt dobrze, bo … upiekłam ich za mało. Teraz pięknie prezentuje się całkiem duże pudełko i kusi smakiem, zapachem i wyglądem ;) Ciasteczka są pyszne! Bardzo polecam, a przepis cytuję za Majanką ;)

Cranberry Noel

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:
220 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów (ja również dałam orzechy włoskie)

około 100 g wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Ja wyrabiałam najpierw mikserem, a potem rękami. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko (ja też zagniatałam rękami).

Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Smacznego!

Cranberry Noel

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Sernik w sam raz na święta. Dodatek śliwek suszonych i żurawiny sprawia, że sernik smakuje fantastycznie. Całości dopełnia cieniutka polewa z gorzkiej czekolady. Smak i aromat zachęca by … sięgnąć po kolejny kawałek. Bardzo polecam!

Sernik ze śliwkami suszonymi i żurawiną

Składniki:
Spód:
3 szklanki zmielonych kruchych kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła
masa serowa:
1/5 kg sera dwukrotnie mielonego
5 jajek
szklanka cukru
1 kostka masła
1budyń waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1łyżeczka aromatu waniliowego

dodatkowo:
30 dkg śliwek suszonych
1/2 szklanki suszonej żurawiny

1 czekolada gorzka
3 łyżki śmietanki

Sposób wykonania:
Spód foremki  (30x25) wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. 2,5 szklanki ciastek wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno foremki i odstawić do lodówki.
Żółtka z cukrem  ubijać w malakserze, dodawać kolejno pozostałe składniki i  mieszać. Dodać suszone śliwki i żurawinę. Pianę z białek ubić, dodać do masy serowej i krótko, delikatnie wmieszać.
Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 160oC.  Kiedy góra się zetnie można nakryć folią aluminiową, żeby  góra za bardzo się nie przypiekła. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i starannie wymieszać. Posmarować górę sernika i posypać resztą skruszonych ciasteczek. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).


Smacznego! 

sobota, 03 grudnia 2011

Wyjątkowo pyszne i pełne dobroci muffinki. Są bardzo wilgotne i zachowują świeżość  do drugiego dnia - dłużej nie udało się sprawdzić :). Zaletą  papilotek, których użyłam jest ich wysokość i stabilność, można więc nakładać więcej ciasta. Muffinki rosną dosyć duże, co przez domowych konsumentów zostało przyjęte z równie dużym zadowoleniem :)

Muffinki  z żurawiną i dynią

Składniki:
2 łyżki startego świeżego imbiru
3 szklanki mąki
1/2szklanki otrąb
1/2szklanki zmielonych orzeszków
2 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki zmielonych orzechów
3/4szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i ½ szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
10 dkg stopionego masła
szklanka startej dyni
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wymieszać je razem krótko ale starannie, dodać startą dynię i żurawinę, wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!


Muffinki  z żurawiną i dynią

piątek, 18 listopada 2011

Co jeszcze można zrobić ze świeżej żurawiny? Pizzę :) Chociaż od pierwszych paru kęsów trochę mnie skrzywiło i myślałam, że następną wersję zrobię z suszoną, to im dłużej ją jedliśmy tym bardziej smak wydawał się ciekawy.  Dodatkowo do swojego standardowego przepisu wprowadziłam trochę zmian. Część wody zamieniłam na mleko i postanowiłam dać dłużej ciastu wyrosnąć. Dzięki temu było jeszcze bardziej mięciutkie i puchate, takie jak lubię! Polecam jako ciekawy eksperyment i kolorową odmianę :)

Pizza Góralska z oscypkiem i świeżą żurawiną

Składniki:
Ciasto:
1/2  szklanki letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos (do polania na zimno):
3 łyżki majonezu
3/4 kubka jogurtu naturalnego
sól
czosnek

Na górę:
oregano
boczek wędzony w cieniutkich plasterkach
dwie garście świeżej żurawiny
oscypek starty na dużych oczkach

Pizza Góralska z oscypkiem i świeżą żurawiną

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć resztę składników i pozostawić ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną wcześniej olejem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.  Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, obsypać oregano a następnie układać żurawinki, plasterki boczku oraz posypać całość tartym oscypkiem. Jeśli wystarczy Wam cierpliwości warto jeszcze trochę dać ciastu podrosnąć kolejny raz :)

Piec ok. 15-20  minut aż się zrumieni w temperaturze 220oC.

Pizza Góralska z oscypkiem i świeżą żurawiną

niedziela, 13 listopada 2011

Ostatnie kilka dni zeszło mi na zaglądaniu na przemian na dwa blogi: czarownica-agata.blogspot.com oraz kuchniapelnasmakow.blogspot.com. Nie umiałam oderwać oczu, i nie potrafiłam zdecydować na którą wersję Cranberry Bliss Bar  się zdecydować. Ostatecznie wybrałam wersję z żytnią mąką. Wygląd ciasta troszkę odbiegł od moich wybrażeń, ale tak to czasem jest że wyobrażenia rozmijają się z rzeczywistością. Nie mniej, ciasto wyszło tak fantastycznie smaczne, jak się tego spodziewałam wgapiając się w zdjęcia blogerek które zrobiły je wcześniej. Po stokroć polecam i dziękuję za inspirację :)

Cranberry Bliss Bar

Ciasto:
3/4 kostki masła
1 szklanki brązowego cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin (użyłam swieżych)
1,5 tabliczki białej czekolady (użyłam jednej)

Cranberry Bliss Bar

Krem z serka:
250 g (2 opakowania) serka typu Philadelphia
1 szklanka cukru pudru (użyłam pół)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 krople ekstraktu waniliowego (użyłam łyżeczki swojego domowego)

Polewa z białej czekolady:
1 tabliczka białej czekolady
50 ml śmietanki (następnym razem spróbuję dodać mniej, bo polewa wyszła mi dosyć rzadka)

+ 50g świeżych (lub suszonych) żurawin

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Za pomocą miksera utrzeć brązowy cukier z masłem, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodać przesianą mąkę, najpierw żytnią, potem białą. Miksować do pełnego połączenia składników. Wrzucić żurawinę i białą czekoladę (pokrojoną na małe kawałki. Mieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec około pół godziny (do suchego patyczka). Wystudzić, wyjąć z formy, odwrócić na drugą stronę.
Serek zmiksować z przesianym cukrem pudrem, dodać ekstrakt i cytrynę. Posmarować ciasto.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Następnie wlać do woreczka, uciąć mu brzeg i polać ciasto (moja polewa wyszła bardzo żadka, następnym razem dodam mniej śmietanki). Zostawić do ostygnięcia. Ciasto jest równie dobre (o ile nie lepsze? :) następnego dnia (trzymać w zamknięciu w lodówce).

Smacznego!

Cranberry Bliss Bar




niedziela, 06 listopada 2011

Nawet w leniwą i niezbyt udaną niedzielę jakieś ciasto musi być ;) Tym razem takie z kategorii najprostszych, co wcale nie odbiera mu uroku! Placek z jabłkami i żurawiną pod galaretką. Bardzo smaczny i orzeźwiający. Pamiętam go z dzieciństwa, kiedy piekła go moja Babcia. Oczywiście nie było w nim wtedy żurawiny, ale takie to były czasy  ;) Polecam!

Placek z jabłkami i żurawiną pod galaretką

Składniki
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1 kg jabłek
garść świeżej żurawiny
2 galaretki owocowe

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24x28 cm), ponakłuwać widelcem. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na ciasto. Posypać żurawiną. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie zalać tężejącą galaretka i wstawić do lodówki.

Smacznego!


niedziela, 16 października 2011

Za oknem pierwsze przymrozki, a na stole pierwsze wypieki z żurawiną w tym sezonie. Najlepsze z rozgrzewającą owocową herbatką. Dziś żurawinowy sernik, polecać Wam chyba nie muszę, poleca sie sam :)

Sernik z żurawiną

Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych pełnoziarnistych, kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
1,5 kg mielonego sera (wiaderkowy)
1 kostka miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
5 jajek
2 budynie waniliowe
15 dkg suszonej żurawiny, zalanej kilkoma łyżkami mocnego alkoholu
3/4 łyżeczki soli

dowolna polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
Spód tortownicy (27 cm) wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. Ciastka wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno tortownicy i odstawić do lodówki.
Masło, cukier i żółtka utrzeć na kogel mogel, dołożyć do sera, dosypać budynie i starannie wymieszać (wystarczy drewnianą łyżką). Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać namoczoną w alkoholu żurawinę (odłożyć trochę do dekoracji). Masę wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. Piec około godzinę w temperaturze 160oC. Pod ciastem, na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą (ok.1/3 wysokości). Kiedy góra się zetnie przykryć folią aluminiową, aby pozostał jasny. Kiedy środek będzie sprężysty, sernik jest gotowy i można wyłączyć piekarnik. Studzić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Ostudzony udekorować czekoladą i żurawiną, wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! 

Sernik z żurawiną

sobota, 02 kwietnia 2011

Nadchodzi czas wypieków bardziej pracochłonnych i wymagających większej staranności. Więc dzisiejsze popołudnie osłodzę sobie błyskawiczną jak zwykle Muffinką :) Byle szybko i z tego co pod ręką.

Mufinki orzechowe z żurawiną

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki siekanych włoskich orzechów
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. W jednym naczyniu zmieszać suche produkty, a w drugim mokre. Następnie wszystko połączyć, niezbyt starannie mieszając. Nakładać do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami (do 3/4 wysokości). Piec 15 - 20 minut.

Smacznego!

niedziela, 09 stycznia 2011

Tym razem coś dla miłośników sera camembert i szybkich przekąsek z ciasta francuskiego.  Dzieląc krążek sera na mniejsze porcje odpieram wyrzut sumienia, że przekąska jest tłusta i ciężkostrawna :) Takie pyszne, małe co nieco  jak znalazł do lampki dobrego wina :)

Sakiewki z serem Camembert i żurawiną

Składniki:
serek camembert
kilka łyżek żurawiny
opakowanie gotowego ciasta francuskiego


Sposób wykonania:

Ciasto pokroić na 6 części, a serek podzielić na 6 trójkątów. Układać serki na środku kawałów ciasta, dokładać żurawinę i zawijać sakiewki. Piec ok. 12 minut w temperaturze 220oC, aż sie zarumienią. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Sakiewki z serem Camembert i żurawiną

wtorek, 04 stycznia 2011

Moja odwieczna sałatka sylwestrowa, urodzinowa, imprezowa. Nie śniło się jej nigdy, że wyląduje na blogu i tyle osób będzie ją oglądać  ;) Dziś w wersji lekko zmodyfikowanej, bo okazało się, że zabrakło rodzynek   ;)

Słodka sałatka z kurczaka

Składniki:
dwa filety z kurczaka
dwa woreczki ryżu
puszka ananasa
paczka rodzynek (dziś z żurawiną i smakuje nienajgorzej)
paczka siekanych orzechów włoskich
mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku


Sposób wykonania:
Mięso z kurczaka ugotować, i pokroić w drobną kostkę. Następnie w wodzie z mięsa ugotować ryż. Wymieszać z mięsem. Ananasa pokroić w drobną kostkę, dodać do ryżu wraz rodzynkami/żurawiną i orzechami. Do całości dodać majonez i sól, pieprz do smaku. Można dodać część soku z puszki z ananasa. Ryż go wciągnie, a nada całości przyjemnego smaku  :) Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

środa, 29 grudnia 2010

Po słodkościach, czas na przekąskę, może nie tyle lekką co szybką i łatwą.

Deska serów

Składniki:
Ser camembert
żurawina
orzechy włoskie

Sposób wykonania:
Ser pokroić w trójkątne cząstki, na każdym położyć żurawinę, wbić wykałaczkę. Wyłożyć na desce wysypanej żurawiną i orzechami. Podawać w towarzystwie dobrego alkoholu  :)

Smacznego!

środa, 22 grudnia 2010

Królują na Waszych blogach już od kiedy spadły pierwsze śniegi. Kiedy je zobaczyłam to wiedziałam, że je zrobię. Ostatecznie wybrałam przepis Szarlotka (który cytuję), ale zrobiłam dwie wersje. Do pierwszej, poza orzechami dodałam zmieloną drobno żurawinę, a do drugiej skórki pomarańczowe pozostałe z ekstraktu pomarańczowego. Wydaje mi się, że wyszło z tego nienajgorsze połączenie smaków :)

Śnieżne kule

Składniki:
230 g zmiękczonego masła lub margaryny ( 1 filiżanka)
30 g cukru pudru (1/2 filiżanki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (2 g)
300 g mąki (2 ¼ filiżanki)
70 g drobno posiekanych orzechów (3/4 filiżanki)
40 g rozdrobionej żurawiny lub skórek pomarańczowych (najlepiej z ekstraktu pomarańczowego)
¼ łyżeczki soli

Cukier puder do obtaczania ciastek ( 100 g)

Sposób wykonania:
Zmiksować masło z 1/2 filiżanki cukru pudru i ekstraktem. Mąkę przesiać i wymieszać z orzechami. Dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Lekko schłodzić. Toczyć 2, 5 cm kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pewne odległości pomiędzy kulkami. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić blachę na około 12 minut. Ciastka nie mogą zbrązowieć!

Gorące, delikatnie obtaczać w cukrze pudrze i odkładać na kratkę w celu wystudzenia. Po 15 minutach jeszcze raz obtoczyć.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

wtorek, 14 grudnia 2010

Piernikowe grudniowe zabawy coraz bardziej mi się podobają. Na kuchennych meblach przyrasta pojemników z korzennymi cudami. Dziś dzielę się z Wami przepisem, który ostatnio podejrzałam u Dorotus. Nie wiem jakie będą za parę dni, ale na dzień dzisiejszy to są moje ulubione. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie. Polecam, a przepis cytuję za Dorotus.

Bakaliowe pierniczki

 

Składniki: na około 160 sztuk pierniczków (mnie wyszło mniej, bo wycinałam duze)

2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g)*
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej jasnej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
100 g suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynków
dadatkowo: białko do posmarowania

Sposób wykonania:

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.

Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.

Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze.

Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.

Smacznego!

 

Bakaliowe pierniczki

środa, 24 listopada 2010

Lepiej późno niż wcale. Mnóstwo ich na różnych blogach i trudno się zdecydować. Dlaczego moja jest taka a nie inna? Bo tyle dobroci akurat miałam zachomikowanych  :) Ciekawa jestem co z tego wyjdzie.

 

Nalewka Bożonarodzeniowa

Składniki:
1 duża pomarańcza, umyta i sparzona wrzątkiem
200g suszonej żurawiny
50g rodzynek
100g orzechów włoskich - połamanych
70g orzechów laskowych
dwie laski cynamonu
4 goździki
laska wanilii - nacięta wzdłuż
dwie szczypty imbiru
pół łyżeczki przyprawy korzennej
dwie łyżki suszonych wiśni
100 ml spirytusu
pół litra czystej wódki

duży słoik


Sposób wykonania:
Składniki ułożyć warstwami na dnie słoika, zalać alkoholem. Zamknąć na 4-6 tygodni. Nie wiem co będzie za miesiąc - tym bardziej, że w domu wszyscy pytają czy już gotowe  :) ale planuję to co zostanie przefiltrować i zlać do buteleczek. Z bakalii zrobię jakieś ciasto. Bardzo pijane ciasto :)


Smacznego!

poniedziałek, 18 października 2010

Kolejna jabłkowa propozycja. Bardzo chciałam przetestować świeżą żurawinę jako dodatek do jabłek, ale ciągle miałam problem z tym, żeby ją zdobyć. W końcu udało się kupić na jednym ze straganów ostatnie dwie garście. Wystarczyło na dwie tarty, oraz na jabłuszka dla jeżyków.

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną

Składniki (na dwie tarty):
60 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżki oleju
4 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka aromatu maślanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 garście świeżej żurawiny pokrojone w cieniutkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
1,5 kg jabłek - po obraniu skroić w kostkę i odrobinę przesmażyć, na końcu dodać żurawinę i przyprawy

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną


Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką  cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać.
Podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki. Foremkę wysmarować rozpuszczonym masłem, i wysypać bułką tartą. Część ciasta rozwałkować, i  wyłożyć nią foremkę. Ponakłuwać ciasto widelcem, podpiec 5-7 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę masy jabłkowej. Z pozostałości z pierwszej części wywałkować podłużny placek, pokroić go w długie paski i układać z nich kratkę na jabłkach. Jeśli pozostanie ciasta, można wyciąć ozdoby. Ja wycięłam jeżyki  Z drugą częścią ciasta postępować tak samo.

Piec w temperaturze 180-190oC około 20 minut.

Smacznego!

 

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną

 

Przepis bierze udział w akcji:

 


oraz

Wielkie Święto Żurawiny

 

jeżyki

środa, 08 września 2010
Jest zimno, wilgotno, szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju kupiłam sobie foremkę - taką do minimuffinek jaka marzyła mi się od dawna. Wchodząc w klimat jesienny dziś pojawi się trochę korzennej przyprawy i żurawiny, a żeby było weselej to do tego żólte papilotki w kwiatki :) Przepis pochodzi od Dorotus, za którą go cytuję:

Minimuffinki z żurawiną

Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny
3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki mleka
60 g roztopionego masła
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy korzennej

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę. Nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.

Piec około 25 minut (piekłam krócej ze względu na wersję mini) w temperaturze 190oC. Wystudzić.

Smacznego!

Minimuffinki z żurawiną
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów