Wpisy z tagiem: słonecznik

niedziela, 15 maja 2016

Lekka modyfikacja tego przepisu. Dodatek ziół i ziaren (poprzednio ich nie dodałam) nadaje bułeczkom całkiem nowego smaku. Przepis niezawodny na leniwe ¶niadanie :)

Składniki na 8 sztuk
20 g ¶wieżych drożdży
100ml letniej wody
100ml letniego mleka
łyżeczka soli
0,5 m±ki
jajko do posmarowania
słonecznik, ziarna lnu,  płatki do posypania
kilka łyżek otr±b,
kilka łyżek płatków owsianych,
dwie łyżki ziół (prowansalskich i oregano)

Sposób wykonania:
Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodę i sól. Powoli wsypywać m±kę. Szybko wyrobić  ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosn±. Na każdej bułeczce nożem zrobić nacięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać  ulubionymi ziarenkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w  200 stopniach przez  25 minut.

Smacznego!

niedziela, 18 sierpnia 2013

Znaleziony u Dorotus, puchaty, pachn±cy wspaniały ;) Wymaga trochę skupienia przy układaniu (instrukcja składania u Dorotus, za która cytuję przepis), ale jego smak na pewno wynagrodzi Wam wysiłek :) Ja swoim słonecznikom zrobiłam więcej płatków i obsypałam je dyni± i makiem.


Słonecznik - chlebek Bułgarski

Składniki:
1 kg m±ki pszennej (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do podsypywania i wyrabiania)
3 duże jajka i 1 żółtko do posmarowania
3 łyżki octu winnego 6% lub 2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g masła
40 g ¶wieżych drożdży

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć pokojow± temperaturę. Drożdże rozetrzeć z łyżk± cukru, łyżk± m±ki i odrobin± mleka. Odstawić do wyro¶nięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać m±kę, ocet i wyro¶nięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypuj±c dodatkowo m±k±. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od r±k.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło (około godziny czasu). Kiedy ciasto podwoi objęto¶ć podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każd± z 4 kulek na kolejne 4. Powstanie 16 kulek ciasta.
Teraz moment wymagaj±cy najwięcej czasu. Rozwałkować 4 kulki na placki cienkie jak nale¶niki, wielko¶ci talerza, podsypuj±c mak±, by się nie kleiły do stołu. Każdy placek posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwin±ć w rulonik.

Trochę rozci±gn±ć rulonik wzdłuż. To samo zrobić z pozostałymi kulkami ciasta. Powinni¶my otrzymać 4 ruloniki - każdy składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.
Ruloniki należy poci±ć w trójk±ciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki.

Słonecznik - chlebek Bułgarski

Formę posmarować masłem, oprószyć bułka tart±, układać trójk±ty ostr± czę¶ci± do ¶rodka. Małe kulki ułożyć na samym ¶rodku. Zostawić do wyro¶nięcia na 30 minut.
Ciasto posmarować żółtkiem, posypać czarnuszk±, słonecznikiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 30 minut (pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem z folii aluminiowej, by się nie spiekło, na ostatnie 10 minut zdjęłam folię, by "złapało" kolor), do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wychodz± 2 formy o ¶rednicy 30 cm.

Smacznego!

Słonecznik - chlebek Bułgarski

 

Słonecznik - chlebek Bułgarski

Słonecznik - chlebek Bułgarski

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów