Wpisy z tagiem: dżem

czwartek, 27 grudnia 2012

Pyszne migdałowe ciasteczka przełamane kwaskowym dżemem. Pierwszy raz robiłam je jeszcze w "życiu przedblogowym" a w tym roku postanowiłam do nich powrócić. Polecam - nie tylko na ¶więta ;) Przepis cytuję za Dorotus.

Lizner cookies

Składniki:

170 g masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny
otarta skórka z dwóch pomarańczy
1 i 1/4 szklanki m±ki (+ m±ka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
3 żółtka
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:

dżem malinowy do przełożenia (u mnie porzeczkowy)
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciastka zagnie¶ć, owin±ć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubo¶ć 3 mm, mocno podsypuj±c m±k±, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o ¶rednicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległo¶ciach od siebie - ciastka zachowuj± kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).

Smacznego!

* zagnieciona masa do wykonania ciastek może być trzymana w lodówce do 3 dni lub zamrożona na 1 miesi±c
* foremki do tych ciasteczek można dostać w sklepach, Dorotus kupiła je w 'Piotrze i Pawle'ja w Tesco

Lizner cookies

czwartek, 03 marca 2011

Intrygowały mnie te p±czki od dawna, ale nie wiedzieć czemu miałam przed nimi jaki¶ opór. Okazało się, że niepotrzebnie. Nie sprawiaj± żadnego problemu, a „owoc pracy wyszedł przepysznej urody”. Od tych, które piekłam dotychczas różni± się tym, że jakby trochę więcej p±czka w p±czku było :) Piękne, tłu¶ciutkie, znikaj± w zadziwiaj±cym tempie. Jednym słowem – polecam!  Przepis cytuję za ksi±żk± Ewy Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".

P±czki parzone

Składniki:
1 kg m±ki pszennej
m±ka do podsypania stolnicy
4 dag ¶wieżych drożdży
8 żółtek
2 jajka
8 dag cukru pudru
szczypta soli
12 dag sklarowanego masła
0,5 l mleka
2 dag gorzkich migdałów
łyżeczka skórki otartej z cytryny
kieliszek 100g rumu
1 kg i 2 łyżki czystego smalcu
cukier puder do podsypania
łyżeczka cukru waniliowego

 

P±czki parzone


Sposób wykonania:

W 2 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyro¶nięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do miski sypiemy szklankę wygrzanej m±ki, zalewamy wrz±cym mlekiem, rozcieramy aż masa stanie się jednolita. Do przechłodzonej masy dodajemy drożdże, ucieramy, stawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Żółtka i jajka ucieramy z pozostałym cukrem na gęsty krem. Sparzone wrz±tkiem migdały obieramy ze skórki, siekamy, przecieramy przez sito. Do wyro¶niętej masy drożdżowej dodajemy ubite żółtka, migdały, skórkę z cytryny, sól, rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostał± m±kę  znowu wyrabiamy 8-10 min. Wlewamy płynne masło i znów wyrabiamy , aż tłuszcz zostanie wchłonięty . Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy lnian± ¶ciereczk±. Gdy ciasto podwoi objęto¶ci, nabieramy łyżk± porcję, rozsmarowujemy na dłoni, nadziewamy utart± róż±,, zlepiamy, układamy na podsypanej m±k± stolnicy. Gdy p±czki zaczn± wyrastać smażymy na smalcu pod przykryciem. Po przewróceniu na drug± stronę smażymy już bez przykrycia. Wyjmujemy na warstwę bibuły, podsypujemy cukrem pudrem.


P±czki parzone

Ja zamiast migdałów użyłam zmielonych orzechów, nadziewałam dżemem truskawkowym (bo lubię  a rum zast±piłam ekstraktem pomarańczowym. Smażyłam oczywi¶cie na oleju, we frytkownicy.

Smacznego!

 

Składniki:
1 kg m±ki pszennej
m±ka do podsypania stolnicy
4 dag ¶wieżych drożdży
8 żółtek
2 jajka
8 dag cukru pudru
szczypta soli
12 dag sklarowanego masła
0,5 l mleka
2 dag gorzkich migdałów
łyżeczka skórki otartej z cytryny
kieliszek 100g rumu
1 kg i 2 łyżki czystego smalcu
cukier puder do podsypania
łyżeczka cukru waniliowego

W 2 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyro¶nięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do miski sypiemy szklankę wygrzanej m±ki, zalewamy wrz±cym mlekiem, rozcieramy aż masa stanie się jednolita. Do przechłodzonej masy dodajemy drożdże, ucieramy, stawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Żółtka i jajka ucieramy z pozostałym cukrem na gęsty krem. Sparzone wrz±tkiem migdały obieramy ze skórki, siekamy, przecieramy przez sito. Do wyro¶niętej masy drożdżowej dodajemy ubite żółtka, migdały, skórkę z cytryny, sól, rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostał± m±kę  znowu wyrabiamy 8-10 min. Wlewamy płynne masło i znów wyrabiamy , aż tłuszcz zostanie wchłonięty . Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy lnian± ¶ciereczk±. Gdy ciasto podwoi objęto¶ci, nabieramy łyżk± porcję, rozsmarowujemy na dłoni, nadziewamy utart± róż±,, zlepiamy, układamy na podsypanej m±k± stolnicy. Gdy p±czki zaczn± wyrastać smażymy na smalcu pod przykryciem. Po przewróceniu na drug± stronę smażymy już bez przykrycia. Wyjmujemy na warstwę bibuły, podsypujemy cukrem pudrem.

Ja zamiast migdałów użyłam zmielonych orzechów, nadziewałam dżemem truskawkowym (bo lubię  a rum zast±piłam ekstraktem pomarańczowym. Smażyłam oczywi¶cie na oleju, we frytkownicy.



Na Tłusty Czwartek polecam też:


oraz



Przepis zgłaszam do akcji:

czwartek, 24 lutego 2011

Podejrzane na blogu uigi.blox.pl. Fajne, szybkie proste i urocze. Jedyny minus, to że dżem który nałożyłam na ¶rodek w pierwszej partii wypłyn±ł. W drugiej już wygl±dało to lepiej, nie wiem dlaczego - może temperatura była nieco wyższa?

Ciasteczka fińskie

Składniki:
ciasto francuskie, (dżem - może lepsze będ± powidła, albo konfitura? spróbuję następnym razem)

Ciasteczka fińskie

Sposób wykonania:
Ciasto pokroić w kwadraty, ponacinać rogi jak na zdjęciu i pozawijać. Na ¶rodku robić kleksy z dżemu. Piec w temperaturze 230oC, aż się zrumieni±.
Studzić na kratce.

Ciasteczka fińskie

Smacznego!

Ciasteczka fińskie

pi±tek, 10 wrze¶nia 2010

Proste, a wyj±tkowo smaczne ciasteczka. Miłe, nie wymagaj±ce dużego zaangażowania ¶wietnie uciesz± każdego, szczególnie po ciężkim dniu. Pomysł podejrzany na  stronie pokrojonedoprawione.sos.pl, chociaż kruche zrobiłam po swojemu :)

Ciasteczka z marmoladk±

Składniki:
25 dag m±ki
12 dag masła
6 dag cukru
2 żółtka
marmolada, dżem albo powidła

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto i odstawić na kilkana¶cie minut do lodówki. Rozwałkować, wycinać kółka szklank± a w każdym kółku odciskać dziurkę kieliszkiem. Do dziurki nakładać marmoladę - ja użyłam musu porzeczkowego z rumem. Można posypać ciasteczka cukrem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170OC.

Smacznego!

 

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów