Wpisy z tagiem: stewia

wtorek, 07 grudnia 2010

Kolejna pro¶ba o ciasto bez cukru, z mał± ilo¶ci± tłuszczu lub bez i żeby to mógł być … sernik :) Jednym słowem kolejna przygoda ze stewi±. Ciekawa i pełna niewiadomych. Poznajdywałam trochę różnych pomysłów w internecie, ale w końcu postawiłam na własny. Pełna niepokoju oczekiwałam na efekt i był nienajgorszy. Oczywi¶cie trudno powiedzieć, że to sernik marzeń, ale dla kogo¶ kto nie powinien go jadać była to uczta.

Sernik dla cukrzyka

Składniki:
70 dkg chudego twarogu (użyłam Bielucha 0 % tłuszczu)
3 jajka
płaska łyżeczka stewi
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
budyń bez cukru
aromat pomarańczowy lub sok z połowy pomarańczy

Spód:
35 dkg maki
2 jajka
1/4 łyżeczki stewi
1/4 kostki masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Sposób wykonania:
Najpierw zagnie¶ć ciasto na spód i 1/3 odłożyć do zamrażalnika, resztę rozwałkować i wyłożyć do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec ok. 10 minut w temp. 180oC.
Masę serowa najlepiej wyrobić w malakserze: do ucieranego sera dodawać żółtka, stewię, budyń, proszek do pieczenia, aromat. Na końcu dodać ubit± pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód, na górę zetrzeć schłodzon± resztę ciasta, Cało¶ć piec w 180oC około 35 minut. Sernik trochę opada. Wystudzić w wył±czonym, uchylonym piekarniku, następnie wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Sernik dla cukrzyka

wtorek, 30 listopada 2010

Ponieważ słodycz :) Golden syrupu niektórych mocno zaniepokoiła, dzisiaj proponuje zdrowe muffinki słodzone stewi± i z dodatkiem m±ki żytniej i otr±b. Stewia doskonale zastępuje cukier, używana jest z dużym powodzeniem - niestety poza Europ±. Niezależnie od oficjalnie podawanych przyczyny s± mocno ekonomiczne. Nie podnosi poziomu cukru, cholesterolu, nie przybywa po niej brzuszków i boczków. Dostępna jest przez Internet. My¶lę, że można j± zast±pić innym słodzikiem – ja używam akurat stewi. Muffinki pięknie rosn±, s± niezbyt słodkie, rumiane, miękkie i w sam raz wilgotne. Polecam.

Zdrowe muffinki

Składniki:
2 szklanki m±ki pszennej
1 szklanka m±ki razowej
1 szklanka otr±b
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3 łyżeczki przyprawy korzennej
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka z czubkiem stewi (ta ilo¶ć odpowiada 1 szklance białego cukru)
2 łyżeczki kakao

Sposób wykonania:

Tradycyjnie w jednym naczyniu mieszamy suche produkty, a w drugim mokre. Następnie wszystko ł±czymy mieszaj±c. Nakładać do formy na muffinki (wysmarowanej i posypanej bułk± tart±) – do 3/4 wysoko¶ci. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów