Wpisy z tagiem: drożdże

niedziela, 15 maja 2016

Lekka modyfikacja tego przepisu. Dodatek ziół i ziaren (poprzednio ich nie dodałam) nadaje bułeczkom całkiem nowego smaku. Przepis niezawodny na leniwe śniadanie :)

Składniki na 8 sztuk
20 g świeżych drożdży
100ml letniej wody
100ml letniego mleka
łyżeczka soli
0,5 mąki
jajko do posmarowania
słonecznik, ziarna lnu,  płatki do posypania
kilka łyżek otrąb,
kilka łyżek płatków owsianych,
dwie łyżki ziół (prowansalskich i oregano)

Sposób wykonania:
Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodę i sól. Powoli wsypywać mąkę. Szybko wyrobić  ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Na każdej bułeczce nożem zrobić nacięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać  ulubionymi ziarenkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w  200 stopniach przez  25 minut.

Smacznego!

niedziela, 09 sierpnia 2015

Kolejne podejście do drożdżowych mufinek. Tym razem przepis Dorotus  (za którą cytuję), na mufinki drożdżowe z truskawkami. Wyszły bardzo puszyste, pachnące z truskawkowym środkiem i chrupiąca kruszonką. W oryginale z przepisu wychodzi 10 sztuk. Ja zrobiłam mufinki z podwójnej porcji, a z tego co zostało zrobiłam jeszcze parę okrągłych drożdżówek.

Składniki na ciasto drożdżowe:
230 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
125 ml mleka (pół szklanki)
2 duże żółtka
50 g cukru
50 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Ponadto:
10 truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

Sposób wykonania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką (ja pominęłam ten krok i użyłam papilotek); nadmiar mąki strzepać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut). Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty.  Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

Kruszonka:
50 g masła
60 g mąki pszennej
50 g cukru

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej. 

Smacznego!

niedziela, 19 lipca 2015

Malutkie zgrabne drożdżówki, pełne smaku letnich jagód i posypane kruszonką. Polecam jako przekąskę na letnie dni :) Przepis na drożdżowe, z przepisu na jagodzianki Dorotus.

 

Składniki na ok. 30 bułeczek
500 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki cukru
8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
5 dkg masła

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u Dorotus rosło 1,5 godziny - u mnie godzinę).

Następnie ciasto krótko wyrobić, odrywać formować kulki większe od orzecha włoskiego i spłaszczyć. Ciasto znów pozostawić na 15 minut do napuszenia.

Jagody opruszyć delikatnie mąką ziemniaczaną. Po 15 minutach, napuszone ciasto docisnąć dnem szklanki.  W odciśnięty ślad po szklance łyżeczką nakładać jagody i posypać je odrobiną cukru. Wszystkie posypać kruszonką. Gotowe umieścić na wysypanej mąką blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte drożdzóweczki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.


Smacznego!

sobota, 14 lutego 2015

Najpierw były kupne (oj dużo ich było, i tyle rodzajów ze aż ciężko zliczyć). Później były domowe u Mamy (najlepsze!). Wstyd trochę, by w tym roku nie było własnych. Tak więc, jest weekend - są pączki, a że trochę spóźnione, to trudno :) Przepis, podpatrzony u Dorotus (za którą cytuję), to jednen z Jej najstarszych przepisów, na Pączki nr 1.

Składniki na około 40 sztuk (zrobiłam z połowy składnikow)
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
100 - 150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła
pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
40 ml spirytusu
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli

Ponadto:
tłuszcz do smażenia
konfitura do nadziania
kandyzowana skorka pomarańczowa
cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć)

Sposób wykonania:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.

Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Nadziewać pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (rękawem cukierniczym z długą tylką do nadziewania).

Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. W

Smacznego!

poniedziałek, 10 listopada 2014

Chodziły za mną już chyba ze dwa tygodnie odkąd Marek narobił mi smaka opowieściami o racuchach :) Przepis wybrałam od Dorotus  (za którą cytuję) z jedną modyfikacją - przed samym smażeniem wmieszałam do ciasta 5 startych jabłek. Wyszły przepyszne!


Składniki na dwa talerze racuchów:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko

dodatkowo:
5 jabłek


Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.

Po tym czasie , dodać resztę mleka, jajko i wymieszać.
Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Odstawić.
Kiedy ciasto wyrośnie, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wmieszać do ciasta.

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Smacznego! 

niedziela, 08 września 2013

Urocze zawijaski, wypełnią zapachem drożdżowego ciasta cały dom. Najlepsze do niedzielnej popołudniowej kawki ;) Polecam!

Składniki:
50 dkg mąki
4 dkg drożdży
1 szklanka mleka
10 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka

Masa serowa:
40 dkg białego sera
1 budyń waniliowy
10 dgk cukru
2 jajka
3 łyżki oleju

Dodatkowo 1 roztrzepane jajko do smarowania

Sposób wykonania:

Masa serowa:
Ser przełożyć do miski i ugniatać widelcem, dodawać wszystkie składniki i starannie mieszać (najlepiej dalej ugniatając widelcem). Użycie miksera, albo twarogu mielonego spowoduje że masa będzie rzadsza i będzie wyciekać.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić. Mleko wlać do roztopionego masła. Mąkę wyspać do dużej miski, dodać sól.  Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem i masłem, wlać do mąki, następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto starannie wyrobić aż będzie odchodzić od miski i od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość podzielić na dwie części i wałkować każdą na prostokąt , około 7 mm grubości (można od razu całość, ale tak jest łatwiej). Na każdej części rozsmarować połowę masy serowej zawijać wdłuż dłuższego boku „jak dywan”. Ostrym nożem odkrawać 3 cm kromki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przekrojem do góry, można lekko spłaszczyć. Boki i górę posmarować białkiem.  Odstawić żeby lekko podrosły i piec około 25 minut w temperaturze 170oC.

Smacznego!
zawijaski drożdżowe z serem

niedziela, 25 sierpnia 2013

Niedziela. Wyspać się? Czy zjeść bułeczkę? Może wyspać się i zjeść bułeczkę? Tak, sprawdziłam - da się. Przepis znalazłam na blogu  www.kuchniawformie.pl i wprowadziłam drobne modyfikacje. Zrobienie ich - razem z pieczeniem zajmie Wam mniej czasu niż wyskoczenie do sklepu ;) Może skusicie się jeszcze dziś? Kto jeszcze dziś nie jadł śniadania, za pół godziny może jeść swoją własną ciepła bułeczkę! Polecam ;)

ekspresowe bułeczki śniadaniowe

Składniki na 16 sztuk (zrobiłam z połowy porcji):
40 g świeżych drożdży
łyżka miodu
600ml letniej wody
łyżka soli
kg mąki
jajko do posmarowania
słonecznik, dynia, płatki do posypania

Sposób wykonania:
Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodę i sól. Powoli wsypywać mąkę. Szybko wyrobić  ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem (ja posmarowałam mlekiem), posypać  ulubionymi ziarenkami (u mnie bez posypki). Wstawić do zimnego (wstawiłam do rozgrzanego) piekarnika. Piec w  200 stopniach przez  25 minut.

Smacznego!

PS Napisałabym, że po wyciągnięciu przestudzić ale pewnie nie wytrzymacie tak jak ja.
Podałam je ze słonym masełkiem czosnkowym, ale nie ucierałam go wcześniej. Możecie zrobić je w wersji dla leniwych. Masło pokroić w cienkie plastry, posolić, obyspać czosnkiem granulowanym. Rozsmarować na jeszcze ciepłych bułeczkach.


ekspresowe bułeczki śniadaniowe

niedziela, 18 sierpnia 2013

Znaleziony u Dorotus, puchaty, pachnący wspaniały ;) Wymaga trochę skupienia przy układaniu (instrukcja składania u Dorotus, za która cytuję przepis), ale jego smak na pewno wynagrodzi Wam wysiłek :) Ja swoim słonecznikom zrobiłam więcej płatków i obsypałam je dynią i makiem.


Słonecznik - chlebek Bułgarski

Składniki:
1 kg mąki pszennej (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do podsypywania i wyrabiania)
3 duże jajka i 1 żółtko do posmarowania
3 łyżki octu winnego 6% lub 2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g masła
40 g świeżych drożdży

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło (około godziny czasu). Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każdą z 4 kulek na kolejne 4. Powstanie 16 kulek ciasta.
Teraz moment wymagający najwięcej czasu. Rozwałkować 4 kulki na placki cienkie jak naleśniki, wielkości talerza, podsypując maką, by się nie kleiły do stołu. Każdy placek posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulonik.

Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż. To samo zrobić z pozostałymi kulkami ciasta. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki - każdy składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.
Ruloniki należy pociąć w trójkąciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki.

Słonecznik - chlebek Bułgarski

Formę posmarować masłem, oprószyć bułka tartą, układać trójkąty ostrą częścią do środka. Małe kulki ułożyć na samym środku. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką, słonecznikiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 30 minut (pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem z folii aluminiowej, by się nie spiekło, na ostatnie 10 minut zdjęłam folię, by "złapało" kolor), do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wychodzą 2 formy o średnicy 30 cm.

Smacznego!

Słonecznik - chlebek Bułgarski

 

Słonecznik - chlebek Bułgarski

Słonecznik - chlebek Bułgarski

niedziela, 14 października 2012

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwaśna i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżanką ulubionej herbaty ;)

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki śmietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej śmietany. Wałkować na grubość ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cieście, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonką. Zostawić przykryte do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

niedziela, 19 lutego 2012

Kolejny fajny pomysł na "drożdżowe". Kakao i kruszonka świetnie się uzupełniają, a upieczone w keksówce ciasto przyjemnie kroi się w kromeczki. Polecam :)

Drożdżówka z kakao i kruszonką

Składniki:
0,4 kg maki
3 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
3 dkg stopionego masła
2 łyżki oleju
1/2  szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
Odrobina oleju
kilka łyżek kakao
kilka łyżek cukru


Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy podwoi objętość, rozwałkować na w miarę równy prostokąt lekko natrzeć olejem, obsypać kakao i cukrem, zawinąć jak roladę, umieścić w wyłożonej papierem keksówce i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego! 

Drożdżówka z kakao i kruszonką

piątek, 20 stycznia 2012

Zachciało mi się pączków i wymyśliłam sobie że zrobię takie malutkie. Znalazłam przepis Gordona i kiedy otwarłam już opakowanie mąki, coś mnie tchnęło, że jest on jednak dość dziwny. Na ok. szklankę mąki Gordon proponuje aż 5 jajek, co przy założeniu że u mnie w domu nie ma sensu piec z mniej niż 1kg, daje nam 15. W przepisie nie było też mleka. Zaczyn robiony jest z dość dużej ilości mąki i wody. Opis sugeruje zrobienie zaczynu i dodanie drożdży jeszcze do ciasta właściwego, ale nie jest to napisane wprost. Ostatecznie więc stanęło na tym, że robię po swojemu, a  po modyfikacjach z Gordonem moje pączusie mają tyle wspólnego, że leżą na spodeczku filiżanki z jego kolekcji, która znalazłam w tym roku pod choinką ;)

Mini pączusie i Gordon Ramsay

Składniki:
1,25kg mąki
40g drożdży
20dkg cukru pudru
10dkg roztopionego i wystudzonego masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
7 roztrzepanych żółtek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Z drożdży, cukru i odrobiny mleka i mąki zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, solą dodać żółtka, mleko (nie wlewać całego a tyle ile przyjmie mąka) i zagniatać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Na samym końcu dodać masło. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, nakryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz i formować z niego kulki (ja następnym razem spróbuję wałkować i wycinać kółeczka, gdyż kulki nie wychodzą idealne). Smażyć na gorącym oleju aż się zrumienią. Ja smażyłam w otwartej frytkownicy, w temp. ok 170oC.

Podawać można:

- polukrowane (warto się wspomóc pomarańczką i wykałaczkami)

Mini pączusie i Gordon Ramsay

- oprószone cukrem-pudrem

Mini pączusie i Gordon Ramsay

- lub mieszanką cukru-pudru i cynamonu  w zależności od tego co kto lubi  ;)

Mini pączusie i Gordon Ramsay

Smacznego!

Mini pączusie i Gordon Ramsay




niedziela, 27 listopada 2011

Pyszne, bardzo delikatne i bardzo szybkie bułeczki z niezawodnego przepisu Dorotki. Z braku sezamu posypałam bułeczki makiem. Wspaniałe na śniadanie :) Składniki na 12 dużych bułeczek:

Bułeczki na jogurcie

Składniki:
500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera, ja umieściłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).  Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 - 25 minut (ja też piekłam krócej). Studzić na kratce.

Smacznego!

Bułeczki na jogurcie

poniedziałek, 24 października 2011

Drożdżowe ciasto wymaga nieco pracy, ale nagroda warta zachodu ;) Puchate, pachnące, z kruszonką. Jednakowo pyszne na ciepło jak i po wystudzeniu. Polecam!

Ciasto drożdżowe z nektaryną i śliwką

Składniki:
0,4 kg maki
3 dkg drożdży
1jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
3 dkg stopionego masła
2 łyżki oleju
1/2  szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru
2 duże nektaryny
0,5 kg śliwek

Sposób wykonania:
Z owoców usunąć pestki - śliwki pokroić na połówki, nektaryny w nieduże cząstki i odstawić.
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sol, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy podwoi objętość, rozwałkować i umieścić w blaszce (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć owoce i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę placka. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego! 

Ciasto drożdżowe z nektaryną i śliwką

środa, 28 września 2011

Jabłka jak najbardziej zasługują by dedykować im specjalny dzień. Dzień Jabłka z kolei zasługuje by uczcić go fajnym łakociem :) Proponuję małe strucelki z jabłkiem i cynamonem. Oczywiście wykończone lukrem dla smaku i urody ;)

Ministrucelki z jabłkiem

Składniki:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!
3 duże jabłka, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu

1 jajko do smarowania

1/2 szklanki cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody – lukier powinien być niezbyt gęsty

Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wałkować niezbyt grubo i kroić w nieduże prostokąty (ok.15X10)cm. Rozłożyć równomiernie  jabłka pokrojone w kostkę i wymieszane z cynamonem. Zwijać w rulonik lub na zakładkę. Brzegi podwinąć pod spód. Ostrożnie przełożyć na arkusz natłuszczonego pergaminu. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180oC ok. 25 minut. Posmarować lukrem.
Smacznego! 

 

Ministrucelki z jabłkiem

Przepis jest moją propozycją do akcji Tater:

piątek, 19 sierpnia 2011

Duże, puchate, pachnące, ze śliwką w środku i bardzo maślane, a do tego można je sobie łatwo odrywać :) Takie właśnie są buchty drożdżowe ze śliwkami z przepisu Liski. Przepis troszkę zmodyfikowałam i zrobiłam zaczyn z mąką, a masło dodałam pod koniec wyrabiania ciasta. Buchty wyszły wspaniałe, warto od razu zrobić podwójną porcję:)   Polecam!

Buchty ze śliwkami

Składniki:
1/8 l mleka
20 g świeżych drożdży
75 g cukru
80 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej
2 żółtka
około 1/2 kg śliwek węgierek
Do obtoczenia:
100 g masła, roztopionego w garnuszku

Buchty ze śliwkami

Sposób wykonania:
Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć do filiżanki i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić.
Masło wymieszać z resztą mleka, żeby się rozpuściło.
Mąkę z żółtkami umieścić w misce. Dodać resztę cukru. Do tego dodać drożdże z masłem i wyrobić miękkie ciasto.
Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Piekarnik rozgrzać do 180o C.
Masło (100 g) rozpuścić na patelni. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 dużych lub 24 małe porcje. Z każdej zrobić kulkę i nadziewać ją śliwką (lub dwiema, w zależności od wielkości buchty) i kostką cukru.
Każdą z tych kulek obtoczyć w maśle i umieścić w formie . Odstawić do wyrastania na 30 minut.  Piec 30 minut.

Smacznego! 

Buchty ze śliwkami

środa, 13 lipca 2011

Mamy lato i możemy do woli wymyślać wersje swoich ulubionych ciast. Tradycyjny placek drożdżowy może się każdego dnia prezentować w nowej, zawsze owocowej odsłonie. Jest to też dobra okazja by wprowadzając drobne zmiany stopniowo udoskonalać swoje sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję mocno wiśniowy, puchaty drożdżowy placek. Pyszny od samego wyjęcia z piekarnika do ostatniego okruszka ;)

Drożdżowe ciasto z wiśniami

Składniki:
0,4 kg maki
3 dkg drożdży
1jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
3 dkg stopionego masła
2 łyżki oleju
1/2  szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru

0,7 kg wiśni

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Wiśnie wydrylować i odstawić.
Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sol, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy podwoi objętość, rozwałkować i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wiśnie i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę placka. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego! 

Drożdżowe ciasto z wiśniami

sobota, 09 lipca 2011

To niesamowite, jak szybko można zrobić pizzę jak ma się na nią wielką ochotę :) Jeśli chodzi za Wami pizza, a nie wiecie jaka, to polecam wypróbowaną dziś przeze mnie Carbonarę. Ona tak jak wczorajszy bób do lekkich nie należy, ale przecież w życiu nie zawsze bywa lekko  :)


Pizza Carbonara

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki wody
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos:
250 ml śmietanki kremówki
3 małe cebulki
oliwa
oregano

Na górę:
opakowanie chudego boczku w cienkich plastrach
kilka plastrów szynki parmeńskiej
odrobina startego parmezanu   

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć resztę składników i pozostawić ciasto na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrasta, przesmażyć cebulę na oliwie i kiedy będzie już zrumieniona dodać do niej śmietane kremówkę, nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sół, pieprz i oregano. Przestudzić.

Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną wcześniej olejem i rozprowadzić na placku równomiernie przestudzony sos. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

Na warstwie sosu układać plastry boczku, poszarpane kawałki szynki parmeńskiej oraz posypać całość parmezanem.

Piec ok. 20-30 minut aż się zrumieni w temperaturze 220oC.

Smacznego!

niedziela, 15 maja 2011

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Tak na prawdę to ten wpis, powinien nosić nazwę placek drożdżowy z rabarbarem na bis :) Nie wiem ile ich ostatnio upiekłam, myśląć że nie ma chyba nic lepszego do czasu aż kupiłam pierwsze gruntowe truskawki. Okazało się, że przebija go placek drożdżowy z rabarbarem i kruszoną oraz truskawkami :) Przepis nie różni się niczym o od tego, jedyna modyfikacją są dodane przed pieczeniem truskawki pocięte w ćwiartki (świeże nie przesmażone). Spróbujcie tego połączenia smaków! Cierpki kwaskowaty rabarbar ze słodziutkimi truskawkami i kruszonką jest rozbrajajacy :)
Polecam po stokroć :)

Smacznego :)

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

sobota, 07 maja 2011

Gdyby przed laty poczciwemu rabarbarowi przepowiedziano jaką zrobi karierę toby się mocno zadziwił. Okrutnie kwaśne warzywo niepodzielnie króluje wczesną wiosną w słodkich wypiekach. Polecam tradycyjne drożdżowe ciasto z tym przysmakiem, koniecznie z kruszonką. Pyszne :)

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Składniki:
30dkg maki
2 dkg świeżych drożdży
niepełna szklanka mleka
2 żółtka
8 dkg cukru
5 dkg masła - roztopić
szczypta soli

1/2 kg rabarbaru
2 łyżki cukru

Na kruszonkę:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg maki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę z solą, rozczyni resztę mleka. Wyrabiać ciasto, aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Wtedy stopniowo dodawać rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać – powinno odchodzić od ręki. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Umyty i osuszony rabarbar pokroić w cienkie kawałki i krótko (żeby się nie rozpadł)przesmażyć z 2 łyżkami cukru.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Kiedy ciasto podwoi objętość delikatnie rozwałkować i umieścić w oprószonej mąką blaszce. Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać obficie kruszonką. Piec 30-35 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

sobota, 23 kwietnia 2011
W zeszłym roku w ramach świątecznych pakiecików upiekłam kilka baranków. W tym roku miała być ich cała armia. Zaopatrzona we wstążeczki, chorągiewki i folię do pakowania zabrałam się za pieczenie. Po włożeniu pierwszego, przypomniałam sobie, że rok temu chciałam dokupić drugą foremkę żeby szło szybciej. Po upieczeniu kilku, wpadłam na genialny pomysł umycia foremki w zmywarce. Jeśli ktoś z Was tego jeszcze nie wie (a ja nie wiedziałam) to aluminium i zmywarkowa tabletka = katastrofa. Foremka nie jest już błyszcząca, zeszła z niej warstwa ochronna i bardzo brudzi. Nawet po wyczyszczeniu jej octem, nie mam odwagi nikogo uszczęśliwić takim barankiem. W sumie to już tej foremki nie ma :)

Dobrze, że chociaż kilka udało mi się upiec wcześniej i że mamy swojego domowego Baranka. Przepis taki jak na drożdżową babę.

Baranek i życzenia

Pewnie jeszcze dorzucę tu jakiś wpis, natomiast chciałabym już życzyć Wam Wesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)

czwartek, 21 kwietnia 2011

Nic tak nie relaksuje jak zabawa z drożdżowym ciastem. W przedświątecznym ferworze warto znaleźć na nią chwilę czasu. Jeśli wiosenne słońce nie dało rady Was jeszcze pozytywnie nastroić, to na pewno te zajączkowe wesołe buźki wprowadzą Was w Świąteczny Nastrój! Polecam  :)

Drożdżowe zajączki

Składniki:
0,5 kg mąki
10 dkg cukru
5 dkg drożdży
7 dkg stopionego masła
szklanka mleka
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo
:
1 białko do sklejania
1/4 szklanki mleka do smarowania
paczka rodzynek

Sposób wykonania:

Do tego ciasta nie robimy rozczynu! Make wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić z mlekiem. Resztę cukru utrzeć z żółtkiem i jajkiem. Wszystko razem wyrabiać, aż będą powstawać pęcherzyki powietrza. Wtedy dodawać tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto od razu jest gotowe do formowania zajączków (lub po prostu bułeczek – wtedy niech się chwilę napuszają). Czas potrzebny do uformowania i ozdabiania zajączków jest wystarczający, aby lekko wyrosły przed pieczeniem.
Z ciasta odrywać części i wałkować na wysokość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka (po dwa na zajączka). Jedno przekrawać na pół i łączyć je tworząc uszy, a następnie na nim naklejać drugie - buzię. W każdą buzię wbijać oczka z malutkich rodzynek (zanurzonych wcześniej w białku). Nosek przed przyklejeniem lekko rozpłaszczyć. Z podłużnych kawałków długich rodzynek przyklejać wąsy (można sobie naciąć nożem rowki w które się potem umieści).
Smarować cieniutką warstwą mleka. Piec w temperaturze 160oC ok. 15-20 minut aż się zrumienią.
Studzić na kratce.

Smacznego!

Drożdżowe zajączki

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Obecność drożdżowej babki na wielkanocnym stole jest obowiązkowa i zajmuje zwykle zaszczytne miejsce pośrodku stołu :) Swój urok zawdzięcza prostocie i niezmienności. „Boczki” mamy po niej równie konkretne jak ona sama, ale i tak jest bardziej dietetyczna niż pozostałe świąteczne łakocie :)

Babka drożdżowa

 

Składniki:
50 dkg mąki
15 dkg cukru
szklanka mleka
5 żółtek
6 dkg drożdży
1/2 kostki masła
aromat waniliowy
skórka cytrynowa
czekoladowe łezki
szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smarowania formy
cukier puder do posypania
Z ciasta wychodzą dwie średnie babki.

Sposób wykonania:
Wszystkie produkty powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
Zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać 10 dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Foremki posmarować tłuszczem (na babki dobrze jest smarować stopionym tłuszczem dwa razy)i posypać mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, wanilie, otarta skórkę z cytryny, resztę mleka i wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Nadal wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone, lekko ciepłe masło i łezki czekoladowe. Ciasto od razu wkładać do foremek  - do połowy wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do pełna foremek wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180oC około 50 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem by się ciasto za bardzo nie przypiekło.  Lekko schłodzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka drożdżowa

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Polecam również pozostałe moje babki:

Babka pomarańczowa Babka kakaowa w czekoladzie

niedziela, 20 lutego 2011

Pyszne drożdżowe „maluchy” na przegryzkę i do tego czekoladowe. Robią się szybko, jeszcze szybciej znikają :) Bardzo polecam!

Ślimaczki czekoladowe

Składniki:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
szklanka mleka
10 dkg cukru
2 żółtka
sól
ekstrakt waniliowy
5 dkg masła
Dodatkowo:
2 tabliczki czekolady (utrzeć na tarce)
1 jajko do smarowania

Sposób wykonania:
Tłuszcz roztopić i przestudzić. Zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym. Do mąki dodać żółtka, rozczyn, sól, mleko i wyrabiać ciasto. Gdy będzie odchodzić od miski, dodawać stopniowo  tłuszcz i dalej wyrabiać. Pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Jak wyrośnie, wałkować nieduże, cienkie placki, posypywać startą czekoladą i ciasno zwijać w rulony. Kroić w niezbyt grube (5-8mm) plastry i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do wyrośnięcia, posmarować jajkiem i piec około 15 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

sobota, 19 lutego 2011

Uwielbiam drożdzówki z serem. Takie najzwyklejsze, okrągłe z dużą ilością białego sera, lekko zapadniętego z wierzchu lekko przypieczonego, a pod spodem delikatnie puszystego. Lubię też jak jest go dużo, co nie zawsze zdarza sie w wersji sklepowej. Dlatego postanowiłam, że zrobię je sobie sama. Takie jak lubię. Domowe. Moja babcia mówiła na nie – kołaczyki. Udało się całkiem nieźle  :)

Drożdzóki z serem

Składniki - ciasto:
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

masa serowa:
0,5 kg białego sera
5dkg masła
10dkg cukru
2 żółtka

Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość dobrej śmietany. W większej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser. Dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grubość ok. 2cm i wykrawać okrągłe placuszki. W każdym za pomocą dna szklanki, albo palcami robić dołek. Nakładać masę serową i na krótko odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Drożdzóki z serem

poniedziałek, 14 lutego 2011

„Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinieć …” („Opis obyczajów za panowania Augusta III”) Ja swoimi starałam się trafić w serce, więc zrobiłam mięciutkie jak puch :) Stary domowy przepis po raz kolejny okazał się niezawodny. Po raz pierwszy nadziewałam pączki po upieczeniu. Bardzo to przyspieszyło pracę, a zabawa w nadziewanie szprycką była przednia :)

Serduszkowe pączki

Składniki:
1 kg maki
8 dkg drożdży
10 dkg masła
15 dkg cukru
6 żółtek
1 jajko
1/2 l mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
kieliszek spirytusu
2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypywania
dowolny dżem (ja dałam truskawkowy)

Sposób wykonania:
Zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru, 20 dkg maki i mlekiem – powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić tłuszcz i odstawić.  W dużej misce utrzeć jajko, żółtka i pozostały cukier. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, mleko, wanilie, alkohol, sok z cytryny. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, lśniące, będzie odchodzić od ręki, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodawać powoli tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 – 15 minut).  Gdy zacznie rosnąć wykładać partiami na stół i wałkować grubo (przynajmniej 2 cm). Zwykle formuję je inaczej, ale tym razem wykrawałam serca. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Warto pędzelkiem omieść z maki. Smażyć w głębokim tłuszczu w temp. 180stopni (ja smażyłam we frytkownicy – bez koszyczka i bez przykrywania). Paczki powinny swobodnie pływać. Gdy zrumienią się od spodu obrócić patyczkiem i dosmażyć.  Wykładać na półmisek wyłożony bibułą lub papierowym ręcznikiem Po wystudzeniu nadziewać dżemem przy pomocy szprycki z długa końcówką. Serduszkowe pączki bardziej mi się podobały pudrowane, więc nie lukrowałam.

Smacznego!

Serduszkowe pączki

 

Przepis dodaje do akcji:

baner



oraz

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów