Wpisy z tagiem: golden syrup

pi±tek, 30 marca 2012

Zawieruszył mi się gdzie¶, biedny taki nie opublikowany, ale znalazłam go na tyle wcze¶nie, że zd±żę polecić Wam go na ¦więta. Bardzo fajnie smakuje z t± pomarańczowo pijan± glazur± :)

Sernik z pijan± glazur±

Składniki:

Spód:
3 szklanki zmielonych kruchych kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
2 kg sera dwukrotnie mielonego
1 kostka miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
6 jajek
2 budynie waniliowe
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Glazura :
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki ekstraktu pomarańczowego
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki golden syrupu (można zast±pić cukrem)

Sposób wykonania:
Spód foremki  (30x25) wyłożyć foli± aluminiow±, a boki posmarować masłem. Ciastka wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno foremki i odstawić do lodówki.
Ser krótko miksować z cukrem, sol±, masłem i żółtkami. Następnie delikatnie mieszaj±c dodawać stopniowo orzechy,  budyń i ubit± pianę z białek. Wyłożyć masę serow± na spód ciasteczkowy i piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Wodę zagotować z ekstraktem pomarańczowym. Kiedy przestanie wrzeć wsypać żelatynę, golden syrup i starannie rozmieszać. Kiedy wystygnie i zacznie lekko tężeć rozsmarować cienk± warstwę na serniku.
Wstawić na cał± noc do lodówki.

Smacznego! 

niedziela, 22 maja 2011

Kolejna rabarbarowa propozycja. Tartaletki z rabarbarem, truskawk± i zapieczon± pian±. ¦liczne maleństwa, takie na 4 kęsy. S± uroczym dodatkiem do popołudniowej kawy. Bardzo, bardzo polecam :)    

Tartaletki z rabarbarem i truskawk±


Składniki na ciasto:
40 dkg m±ki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg rabarbaru
ok. 20 dkg truskawek
łyżka cukru

Pianka:
1 białko
5 łyżek golden syrupu

Ze wszystkich składników zagnie¶ć kruche ciasto, owin±ć w folie i wstawić na pół godziny do lodówki. Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć z 1 łyżk± cukru. 
Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Na upieczone tartaletki nakładać po 3 łyżki rabarbaru i po jednej truskawce. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu golden syrup i  jeszcze chwilę ubijać. Na owoce delikatnie nakładać po dwie łyżki pianki. Rumienić za pomoc± palnika kuchennego lub wstawić na 10 minut do piekarnika  - 180oC.

Smacznego!

Tartaletki z rabarbarem i truskawk±


Przepis jest moj± propozycj± do akcji:

czwartek, 13 stycznia 2011

Przepis znalazłam u Dorotus i do samego końca nie wierzyłam że ciasteczka tak wiernie oddadz± smak tych, które znamy ze sklepowych półek. S± rewelacyjne! Polecam  :)

BeBe

Składniki:
225 g masła, miękkiego
2/3 szklanki drobnego cukru
pół szklanki golden syrupu
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko, roztrzepane
4 szklanki m±ki
1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Masło utrzeć mikserem na biał±, lekk± masę. Dodać cukier, miksować 3 - 5 minut, do poł±czenia. Dodać golden syrup, sok z cytryny, wanilię, jajko, miksuj±c na najwyższych obrotach. Dodać m±kę i sól, zmiksować.

Z ciasta ulepić kulę, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie z lodówki wyjmować po kawałku ciasta, delikatnie podsypuj±c m±k± rozwałkować na grubo¶ć 3 mm, wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów - ciasteczka praktycznie nie rosn±.

Piec w temperaturze 180oC przez 10 - 12 minut (zależy od wielko¶ci ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

Domowe BeBe

Przepis zgłaszam do akcji:


 

pi±tek, 26 listopada 2010

Ciasteczka s± bardzo kruche, mało słodkie i w pierwszej chwili „pikantne”. Można je przed pieczeniem obtoczyć w grubym cukrze. Ponieważ ja piekłam dla amatora „wytrawnych”  smakołyków post±piłam tak tylko z niewielk± ilo¶ci± ciasteczek. O dziwo wszyscy woleli mniej słodkie.

Ciasteczka imbirowe

 

Składniki:
35 dkg m±ki
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
10 dkg cukru
10 dkg miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 jajko
2 łyżki golden syrupu (można zast±pić miodem)

Sposób wykonania:
Make wymieszać z cukrem, sod± i przyprawami korzennymi.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ucieraj±c dodawać olej i golden syrup. Gładka masę przełożyć do m±ki i starannie zagniatać. Ciasto powinno być dosyć zwarte. Odstawić na pól godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki i formować kulki wielko¶ci połowy orzecha włoskiego. Ja użyłam łyżeczki do wykrawania kulek z melona :) Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ nie wyrastaj± za mocno i zachowuj± kształt nie trzeba robić zbyt dużych odstępów między ciasteczkami. Piec 10-15 minut w temperaturze 170oC.

Smacznego!

 

Ciasteczka imbirowe

Przepis zgłaszam do akcji:

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów