Wpisy z tagiem: sylwester

czwartek, 31 grudnia 2015

Bardzo prosty sposób na smaczny aromatyczny obiad. Do wykorzystania w sylwestra, nowy rok albo na inne okazje. Do podania na ciepło, ale świetnie smakuje również na zimno.

Składniki:
pierś z indyka
suszone śliwki
suszona żurawina
suszone morele
przyprawy
ocet balsamiczny

 

Sposób wykonania:
Pierś rozciąć wzdłuż długiego boku, nie nacinając do końca i otworzyć jak książkę. Rozbić delikatnie, obsypać przyprawami (u mnie sól, pieprz, przyprawa ziołowa i czosnek granulowany). Na mięsie układać rzędami na przemian śliwki, morele i żurawinę. Roladę delikatnie zwinąć i obwiązać nicią. Na końcach podpiąć wykałaczkami. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z oliwek, winem i przyprawić z góry. Dodać liście laurowe. Skropić octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc). Piec ok. 1, 5 godziny w temperaturze 180oC, podlewając wytopionym sosem. Na końcu odlać sos i podpiekać jeszcze około 15 minut, kontrolując by rolada za bardzo się nie zrumieniła.

Smacznego!

wtorek, 31 grudnia 2013

Uroczy bałwanek :)  Ozdobi każdy talerz z sylwestrowymi przekąskami. Pomysł znalazłam w internecie i za godzinę już miałam swojego :) Zaprosicie go do siebie na imprezę?

Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
5 kulek pieprzu
marchewka
pietruszka zielona
patyk do szaszłyka


Sposób wykonania:
Patyk skrócić na wysokość 2 jajek ułożonych jedno na drugim.
1 jajko lekko ściąć od spodu, wbić patyk do szaszłyka, na górę nabić drugie jajko.
Z marchewki wyciąć dwa kółka (jedno mniejsze) i nabić na górne jajko.
Wyciąć też wąski trójkąt (na nos). Miejsca oczu, nosa, guziczków i miotły lekko nakłuć drugim patyczkiem i umieścić w nich pieprz, marchwkę i gałązkę pietruszki.

Do Siego roku :)


poniedziałek, 31 grudnia 2012

Arbuzowe shoty, były urocze ale malutkie. Jeśli ktoś ma ochotę na większą porcję "deseru" to polecam Lazurowy deser z Curacao. Jednocześnie pragnę życzyć Wam Szczęśliwego Nowego Roku :)

 

Składniki na 1 porcję:
2 łyżeczki żelatyny
1/2  szklanki Curacao
cząstka pomarańczy

dodatkowo: wykałaczka, trójkąt wycięty z papieru

Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, a kiedy wystygnie wlać Curacao. Starannie wymieszać i przelać do szklanego pucharka. Wstawić do lodówki, aby stężało. Z cząstki pomarańczy, wykałaczki i papieru wykonać łódeczkę z żaglem i umieścić na zastygłej galaretce.

Smacznego!


Jeżeli macie jeszcze wątpliwości co do sylwestrowego menu, zapraszam do skorzystania z moich propozycji:




niedziela, 30 grudnia 2012

Kolejny pomysł na sylwestrowo karnawałową przekąskę - serowe renifery. Przygotowuje się je bardzo szybko i pięknie udekorują każdy imprezowy stół. Pomysł podejrzany w internecie .

Składniki:
ser okrągły typu camembert
żurawina
pieprz
paluszki precelki

Sposób wykonania:
Ser rozkroić na 6 kawałków. Do każdego wtykać precelki, oczka z pieprzu (nożem wcześniej zrobić dziurki) i na końcach żurawinowe noski. Przechowywać w lodówce, wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem.

Smacznego!

sobota, 29 grudnia 2012

Wszyscy mają arbuzowe shoty, mam i ja :D Kusiły mnie od baaardzo dawna, a Sylwester to świetna okazja na ich przygotowanie. Bardzo proste w wykonaniu a efekt świetny. Warto zaopatrzyć się w czarny sezam albo czarnuszkę - ja o tym nie pomyślałam dlatego u mnie pestki niestety są z maku. W przepisie wersja dla dorosłych, ale można pominąć alkohol i dla dzieci będzie jak znalazł ;)



Składniki:
kilka limonek
1 czerwona galaretka
1/2 szklanki wiśniówki (ostatecznie może być czysta wódka)
2 łyżeczki maku

Sposób wykonania:
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody i wystudzić. Do całkowicie zimnej galaretki wlać alkohol i po wymieszaniu odstawić do lodówki. Limonki przekroić na połówki, starannie ale bardzo ostrożnie wykroić cały miąższ. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć napełnić nią wydrążone limonki. Wstawić do lodówki żeby mocno stężały. Każdą  sztukę przekroić na pół, delikatnie posypać makiem.

Smacznego! 

Mnóstwo jest ich w internecie, ale tutaj podpatrzyłam chyba najfajniejsze wykonanie. Patent ze słomką pozwala na łatwe i fajne wycinanie kropeczek i oczek. Polecam na sylwestra dla małych i dużych dzieci :)

Składniki:
pomidorki koktailowe
czarne oliwki
plaster żółtego sera (może być mozzarella ale zółty lepiej się będzie trzymał)

Sposób wykonania:
Pomidorki przekroić na pół, zrobić w nich malutkie nacięcia. Oliwki podzielić na 4części. W każdej wyciąć dziurki na oczka, z wyciętych kawałków otrzymamy kropeczki. Kropeczki umieścić w pomidorkach. Z sera - również słomką wyciąć oczka i umieścić w oliwkach. Na samym końcu połówki pomidorków ponacinać więcej niż do połowy i lekko rozchylić. Ułożyć biedronki. Podawać na sałacie, krakersach lub jako ozdoby do sałatek.

Smacznego!

środa, 11 stycznia 2012

W karnawałowy czas najlepiej sprawdzają się przekąski i sałatki, a jeszcze lepiej wszystko to co nie wymaga zbyt wiele czasu i przygotowań. Polecam Wam tę sałatkę, bo wymaga ona od Was tylko otwarcia paru puszek, słoików i wymieszania składników  :)
Żeby jednak wszystko nie było takie łatwe, zadałam sobie w końcu trochę trudu i zmotywowałam się do rozdzielenia kategorii "wytrawne" na właściwe odrębne kategorie (ciężko już było coś odnaleźć). Nowe kategorie to w zasadzie druga linijka linków od góry strony po kliknięciu na główną. Jeśli macie jakieś uwagi lub sugestie co do podziału, to chętnie je poznam  :)

Ekspresowa sałatka konserwowa

Składniki:
2 duże kabanosy wędzone (bardzo drobno pokrojone)
puszka kukurydzy
puszka groszku
słoiczek selera konserwowego
słoiczek cebulki konserwowej
kilka (drobno skrojonych) ogóreczków konserwowych

sól pieprz do smaku
majonez

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i można zajadać. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

piątek, 06 stycznia 2012

Ponieważ zima w tym roku nie dopisała, proponuje ochłodę na karnawałowych imprezach w postaci uroczych pingwinków. Smaku jakoś ogromnie zachwalać nie będę gdyż to po prostu oliwka z marchewką i serkiem, ale na pewno rozczulą wyglądem waszych gości - nie tylko tych najmniejszych ;)

Karnawałowe pingwinki

Składniki:
oliwki
nieduża marchewka
kilka kulek mini mozzarelli

Sposób wykonania:
Mini mozzarellę pokroić na 4 części. Połowę oliwek ponacinać. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. W plastrach wycinać dziubek i wtykać go do nienaciętych oliwek. Do naciętej wkładać 1/4 mozzarelli. Nabijać na wykałaczkę nóżki z marchewki, brzuszek z serkiem i główkę z dzióbkiem ;)
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Karnawałowe pingwinki

sobota, 31 grudnia 2011

Sylwestrowy wieczór nawet spędzany w domowym zaciszu, nie sprzyja siedzeniu przy komputerze, dbaniu o blog i niestety zaglądaniu na Wasze. Dlatego wybaczcie, że nie zdążę dziś odpisać na zaległe komentarze nie zdążę przed północą zajrzeć do wszystkich z Was. Jednocześnie, chciałabym chociaż na chwilkę wpuścić Was do mojej sylwestrowej kuchni, gdzie co prawda w tym roku pojawiają się wszystkie pyszności które były w zeszłym ale wzbogacone o jedną innowację. Mini tortille, na dwa kęsy smakują jak duże, a podane jako zabawne finger food do którego nie potrzeba talerza ;) Polecam, a Wam wszystkim życzę Szczęśliwego i Smacznego Nowego Roku!

Mini tortille


Składniki:
1 filet z kurczaka
opakowanie pomidorków koktajlowych
garść sałaty lodowej
opakowanie małych tortilli

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w drobniutką kosteczkę, przyprawić, panierować w jajku z mlekiem i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu. Tortille kroić na 4. Zwijać ruloniki i spinać je wykałaczką. Do środka wkładać sałatę, kurczaka i pomidorki. Można podać do nich sos (np jogurtowo- majonezowy).

Smacznego! 

Mini tortille

poniedziałek, 14 lutego 2011

„Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinieć …” („Opis obyczajów za panowania Augusta III”) Ja swoimi starałam się trafić w serce, więc zrobiłam mięciutkie jak puch :) Stary domowy przepis po raz kolejny okazał się niezawodny. Po raz pierwszy nadziewałam pączki po upieczeniu. Bardzo to przyspieszyło pracę, a zabawa w nadziewanie szprycką była przednia :)

Serduszkowe pączki

Składniki:
1 kg maki
8 dkg drożdży
10 dkg masła
15 dkg cukru
6 żółtek
1 jajko
1/2 l mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
kieliszek spirytusu
2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypywania
dowolny dżem (ja dałam truskawkowy)

Sposób wykonania:
Zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru, 20 dkg maki i mlekiem – powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić tłuszcz i odstawić.  W dużej misce utrzeć jajko, żółtka i pozostały cukier. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, mleko, wanilie, alkohol, sok z cytryny. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, lśniące, będzie odchodzić od ręki, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodawać powoli tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 – 15 minut).  Gdy zacznie rosnąć wykładać partiami na stół i wałkować grubo (przynajmniej 2 cm). Zwykle formuję je inaczej, ale tym razem wykrawałam serca. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Warto pędzelkiem omieść z maki. Smażyć w głębokim tłuszczu w temp. 180stopni (ja smażyłam we frytkownicy – bez koszyczka i bez przykrywania). Paczki powinny swobodnie pływać. Gdy zrumienią się od spodu obrócić patyczkiem i dosmażyć.  Wykładać na półmisek wyłożony bibułą lub papierowym ręcznikiem Po wystudzeniu nadziewać dżemem przy pomocy szprycki z długa końcówką. Serduszkowe pączki bardziej mi się podobały pudrowane, więc nie lukrowałam.

Smacznego!

Serduszkowe pączki

 

Przepis dodaje do akcji:

baner



oraz

sobota, 15 stycznia 2011

Pomysł sprzedała mi dawno temu pewna Kasia :) Początkowo sposób wykonania mnie przerażał. Za pierwszym razem bardzo się stresowałam przy zawijaniu, ale ostatnio stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny. Rolada wyszła całkiem fajna i ma coraz więcej fanów :)

Rolada serowa

Składniki:
1/2 kg żółtego sera (wybrałam edamski)
25dkg pieczarek
1 (duże) opakowanie serka topionego (lub 3 kwadratowe, lub jeden krążek trójkącików)
1 cebula
1/2 główki czosnku
2 długie kabanosy
sol, pieprz do smaku

dodatkowo:
folia spożywcza, woreczek foliowy!

Sposób wykonania:
Ser umieścić w foliowym woreczku, wstawic do garnka z gorącą wodą i czekać aż otrzyma plastyczną strukturę. W międzyczasie podsmażyć pokrojona w kostkę cebulkę,
pieczarki zetrzeć na tarce i odparować na patelni, dodać do cebulki. Mocno posolić. Dodać serki topione, rozdrobniony czosnek i wymieszać. Jeśli żólty ser jest już plastyczny rozłożyć na stole duży kawał foli spożywczej i rozwałkować go na nim a następnie  nałyżyć na niego farsz. Na środku ułożyć kabanosy, i delikatnie zwijać ser jak roladę. Po zwinięciu, zawinąć mocno w folię i wstawić do lodówki na noc.

Rano można już kroić w plasterki :)

Smacznego!


 

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Po wszystkich przekąskach i słodkościach przyszedł czas na talerz konkretnej ciepłej strawy :) Moje pierwsze własne Chili con carne. Przyrządzałam je w ilościach hurtowych, ale podam przepis proporcjonalnie mniejszy  :)

Chili con carne

Składniki:
1/2 kilograma mielonego mięsa wołowego - najlepiej jak zmielimy sobie sami kawałek wołowiny w domu
1 czerwona cebula
pół główki czosnku
olej
mała puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
puszka lub kartonik pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka chili - pieprzu Cayenne
sól

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej patelni poddusić cebulkę, a następnie smażyć wołowinę. Dodać sól i paprykę. Kiedy mięso zaczyna się rumienić, przełożyć je do garnka, dodać pomidory a następnie kukurydzę i fasolkę. Na samym końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić w razie potrzeby i gotować jeszcze ok. pół godziny na wolnym ogniu. Potrawa powinna być bardzo ostra. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

niedziela, 09 stycznia 2011

Tym razem coś dla miłośników sera camembert i szybkich przekąsek z ciasta francuskiego.  Dzieląc krążek sera na mniejsze porcje odpieram wyrzut sumienia, że przekąska jest tłusta i ciężkostrawna :) Takie pyszne, małe co nieco  jak znalazł do lampki dobrego wina :)

Sakiewki z serem Camembert i żurawiną

Składniki:
serek camembert
kilka łyżek żurawiny
opakowanie gotowego ciasta francuskiego


Sposób wykonania:

Ciasto pokroić na 6 części, a serek podzielić na 6 trójkątów. Układać serki na środku kawałów ciasta, dokładać żurawinę i zawijać sakiewki. Piec ok. 12 minut w temperaturze 220oC, aż sie zarumienią. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Sakiewki z serem Camembert i żurawiną

piątek, 07 stycznia 2011

Do karnawałowej kolekcji ekspresowych koreczków dołączam, przepis który widziałam już w kilku miejscach w internecie, a ciągle nie było okazji go wypróbować. Wykonanie banalne, a efekt i smak bardzo ciekawy. Niektórzy najpierw grillują cukinię, ja podałam surową i była bardzo smaczna.

Koreczki z cukini

Składniki:
2 małe cukinie
2 opakowania serka typu Philadelphia

Sposób wykonania:
Cukinię umyć, i kroić w podłużne cienkie plastry obieraczką do warzyw. Każdy plaster smarować cienko serkiem, zawijać i nabijać na wykałaczkę.  I już :) Prawda że fajne? :)


Smacznego!

środa, 05 stycznia 2011
Ciekawa byłam połączenia brzoskwini i żółtego sera. Nie ma chyba lepszej okazji, niż karnawał na wypróbowanie koreczków w takim smaku.

Koreczki z żóltym serem
Składniki:
ciemne pieczywo
żółty ser salami
brzoskwinie


Sposób wykonania:
Z przygotowanych składników układać koreczki. Kawałek chleba, następnie złożoną połówkę plasterka sera, znowu kawałek chleba, a następnie rulonik z połowy plasterka sera, z włożoną w środek cząstką brzoskwini. Całość nabić patyczkiem do koreczków.

Smacznego !

 

wtorek, 04 stycznia 2011

Moja odwieczna sałatka sylwestrowa, urodzinowa, imprezowa. Nie śniło się jej nigdy, że wyląduje na blogu i tyle osób będzie ją oglądać  ;) Dziś w wersji lekko zmodyfikowanej, bo okazało się, że zabrakło rodzynek   ;)

Słodka sałatka z kurczaka

Składniki:
dwa filety z kurczaka
dwa woreczki ryżu
puszka ananasa
paczka rodzynek (dziś z żurawiną i smakuje nienajgorzej)
paczka siekanych orzechów włoskich
mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku


Sposób wykonania:
Mięso z kurczaka ugotować, i pokroić w drobną kostkę. Następnie w wodzie z mięsa ugotować ryż. Wymieszać z mięsem. Ananasa pokroić w drobną kostkę, dodać do ryżu wraz rodzynkami/żurawiną i orzechami. Do całości dodać majonez i sól, pieprz do smaku. Można dodać część soku z puszki z ananasa. Ryż go wciągnie, a nada całości przyjemnego smaku  :) Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

poniedziałek, 03 stycznia 2011
Nie są jakoś specjalnie odkrywcze, ale smakują niesamowicie. Uwielbiane przez K. mnie również bardzo przypadły do gustu. Koreczki, kolorowe  malutkie, takie na jedno dziabnięcie   :)

Koreczki z winogron, mozzarelli i pomidorków

Składniki:

kiść winogron
koszyczek pomidorków koktajlowych
3 opakowania mini mozarelli


Sposób wykonania:
Na wykałaczki/połówki patyczków do szaszłyków nabijać po kolej, winogronko, kulkę mozzarelli, pomidorka i znowu winogronko.
Przechowywać w lodówce, ale gwarantuję że długo w niej nie zabawią   :)

Smacznego!

 

sobota, 01 stycznia 2011

Długo się do nich przymierzałam, bo wymagają trochę pracy ale warto było. Wyglądają i smakują dokładnie tak jak tego oczekiwałam. Polecam na imprezy, spotkania i wszelkie karnawałowe okazje.

Babeczki Wytrawne

Składniki ciasto:
600g mąki pszennej
łyżeczka soli
300g masła, schłodzonego
3 jajka, lekko roztrzepane
4-6 łyżeczki  oliwy

Składniki farsz 1:
200g łososia
3 opakowania serka typu Philadelphia

Składniki farsz 2:

1 dojrzałe avocado
3 opakowania serka typu Philadelphia
garść liści bazylii

pietruszka/koperek, winogrona, kawałki pomidorów - do ozdoby


Sposób wykonania:

Mąkę i sól wymieszać, dodać pokrojone masło, wymieszać. Dodać jajko i oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto. Jeśli  się  klei dodawać mąki. Zagniatać na gładką masę i chłodzić w lodówce przez ok.20 minut. Wałkować, wycinać i wykładać nim foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC, aż będą lekko złociste. Studzić na kratce.

Składniki farszu rozdrobnić blenderem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na wystudzone babeczki. Następnie ozdabiać według uznania  :)
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Babeczki Wytrawne

piątek, 31 grudnia 2010

Moja wariacja na temat pralinek, z wykorzystaniem ekstraktu pomarańczowego i plątających się wciąż w nim skórek pomarańczowych. Polecam na Sylwestra, jak i na inne karnawałowe okazje. Jednocześnie życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku  :)

Pralinki czekoladowo-pomarańczowe

 

Składniki:
200g herbatników
100g mleka w proszku
200g czekolady
100g ciemnego kakao
100g skórki pomarańczowej
100ml ekstraktu pomarańczowego lub innego alkoholu
70ml golden syropu
dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
kostka masła

mleko skondensowane – doraźnie  :)
kokos do obtoczenia


Sposób wykonania:
Zaczynając od herbatników, wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w malakserze. Ponieważ konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od temperatury i struktury masła oraz czekolady, w razie potrzeby można dosypać kokosu który uratuje sytuację jeśli wyjdzie za rzadkie, lub dolać mleka skondensowanego lub alkoholu jeśli konsystencja wyjdzie za gęsta.
Z powstałej masy lepić kulki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać w kokosie. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są następnego dnia  :)

Smacznego!

Kuchenny Sylwestrowy  repertuar w pełni. Obiecałam sobie, że wypróbuje paszteciki Majanki, ale jednocześnie cały czas chodziły za mną drożdżowe. Efekt? Dodałam do nich drożdże i mam 2w1 :)  Wyszły pyszne, i ciężko będzie wytrzymać i nie zjeść ich do wieczora, kiedy wystąpią w towarzystwie filiżanki gorącego barszczyku  :)

Paszteciki z mięsem

Składniki na ciasto:
300- 350g mąki pszennej
200g margaryny
1 jajko
1 łyżeczki soli
100g gęstej, kwaśnej śmietany (dodałam do tego 15g świeżych drożdży, bez robienia zaczynu, po prostu wkruszyłam  :)

Składniki na nadzienie:

ok. 500g mięsa wołowego
2 cebule
sól, pieprz, przyprawa Vegeta
olej do smażenia

Dodatkowo:
1 jajko

Sposób przygotowania:
Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety  (wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.

Do mąki wkruszyć drożdże. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Technikę wykonania można zobaczyć na stronie Domowe Gotowanie, o tu.

Smacznego!

czwartek, 30 grudnia 2010

Szybkie, smaczne imprezowe maleństwa, znane Wam pewnie nie od dziś. Ja nigdy wcześniej ich nie robiłam, może dlatego że z suszonymi śliwkami było mi nie po drodze, aż do tego roku. Pomysł podkradłam Agnieszce, która zaserwowała mi je jako dodatek do pysznego obiadu  :)

Roladki z wędzonego boczku ze śliwką

Składniki:
boczek wędzony w plasterkach
suszone śliwki

Sposób wykonania:
Śliwki owijać plasterkami boczku, nabijać wykałaczką. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180oC, lub przesmażać kilka minut na patelni. Ja testowałam wersję patelniową, ale bardziej smakowała mi piekarnikowa.

Smacznego!

Tym razem proponuję niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Sylwestra :)

Paszteciki grzybowe

Składniki:
30 dkg kiszonej kapusty
20 dkg pieczarek
10 dkg suszonych podgrzybków
liść laurowy
ziele angielskie
mała cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz

3 opakowania gotowego ciasta francuskiego

Sposób wykonania:
Suszone grzyby namoczyć (najlepiej poprzedniego dnia) i gotować do miękkości. Drobno posiekać.
Kapustę drobno poszatkować i ugotować z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć. Pieczarki zetrzeć na tarce, przełożyć do cebuli i przesmażyć (ważne żeby całkowicie odparował płyn). Dołożyć pokrojone grzybki, doprawić i chwilę razem dusić.
Ugotowaną kapustę odcedzić, starannie odcisnąć, wymieszać z grzybami. Jeszcze raz doprawić, farsz powinien być pikantny.


Ciasto kroić w prostokąty, nakładać farsz, zawijać brzegi.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut (aż  ładnie się zarumienią).

Smacznego!

Paszteciki grzybowe

środa, 29 grudnia 2010

Po słodkościach, czas na przekąskę, może nie tyle lekką co szybką i łatwą.

Deska serów

Składniki:
Ser camembert
żurawina
orzechy włoskie

Sposób wykonania:
Ser pokroić w trójkątne cząstki, na każdym położyć żurawinę, wbić wykałaczkę. Wyłożyć na desce wysypanej żurawiną i orzechami. Podawać w towarzystwie dobrego alkoholu  :)

Smacznego!

wtorek, 28 grudnia 2010

Kolejna propozycja na Sylwestrowy wieczór. Tym razem na słodko.  Pyszne, malutkie, zgrabne.

Tiramiseczka

Składniki:
babeczki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Krem:
1/2 kg mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mocnego alkoholu

kakao do oprószenia

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i kawą. Białka ubijać dodając sól, nie przerywając ubijania dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie wmieszać żółtka, Nastepnie stopniowo dosypywać mąkę i wymieszać.
Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek i piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180oC.

Połączyć serek z cukrem i alkoholem, dobrze schłodzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego  nakładać na każdą babeczkę sporo kremu. Babeczki oprószyć ciemnym kakao.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

poniedziałek, 27 grudnia 2010

Nie wyjaśnię dlaczego zgłosiłam blog do konkursu, bo nie mam żadnego racjonalnego uzasadnienia. Zdaje sobie sprawę, że mój istniejący dopiero pół roku blog, raczkuje dopiero w kulinarnych kręgach. Nie mniej, miło mi będzie jeśli chociaż jedna osoba na mnie zagłosuje :)
Wszystkie zgłoszone blogi przejdą do II etapu Konkursu, czyli  głosowania SMS, które rozpocznie się w dniu 11.01.2011 o godzinie 15:00. W jego efekcie do kolejnego etapu Konkursu – oceny przez Kapitułę Konkursu oraz głosowania nominowania do  wyboru Bloga Blogerów – przejdą blogi, które otrzymają największą liczbę głosów.

Tymczasem, przedstawiam Wam propozycję sylwestrowej przegryzki. Mini pizze, małe zgrabne i smaczne  :)

Mini Pizze

Ciasto:
1 1/2 szklanki wody
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos:
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka ząbków czosnku
ostra papryka, oregano, bazylia
łyżeczka oliwy
kilka niedużej wielkości pomidorów
(wymieszać)

Na górę:
starty ser, lub plasterki białych kulek mozzarelli
(lub więcej składników według upodobania)

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć resztę składników i pozostawić ciasto na 15 minut ponownie do wyrośnięcia. Następnie formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać i układać na blasze. Pizze smarować sosem (najlepiej nabierać pędzelkiem) i układać na nich pomidory i ser. Piec ok. 7-10 minut aż się zrumienią w temperaturze 200OC.

Smacznego!

 

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów