Wpisy z tagiem: szparagi

pi±tek, 12 lipca 2013

Szybkie szparagi w nietypowym towarzystwie. Boczek i cheddar, skusicie się?


Szparagi pod cheddarem


Składniki:
pęczek białych szparagów
120g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
100g tartego cheddara


Sposób wykonania:
Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe łodygi. Obgotować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć boczek wędzony. Na nim ułożyć szparagi, skropić oliw±, posypać tartym serem. Zapiekać ok 20 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast. Ja swoje podałam z pure ziemniaczanym z jajkiem i boczkiem w kokilkach.

Smacznego!

Szparagi pod cheddarem

sobota, 15 czerwca 2013

Pyszna lekka zupa sezonowa. Delikatny krem ze szparagów, najlepiej smakuje z ... mniej lekkimi już grzankami :)


Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 marchew
1 pietruszka
4 małe ziemniaki
¶mietana kremówka (30%)
sól pieprz
ziele angielskie,
li¶ć laurowy


Sposób wykonania:
Odci±ć zdrewniałe końcówki szparagów. Pokroić w drobne kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do garnka, wlać dwie szklanki wody.  Dodać przyprawy. Gotować aż ziemniaki zmiękn±. Wyci±gn±ć pietruszkę, kulki ziela i pieprzu. Przestudzić. Zmiksować. Ponownie podgrzać, dodać ¶mietanę kremówkę. Podawać najlepiej z grzankami.

Smacznego!

krem ze szparagów

sobota, 08 czerwca 2013

Wspaniałe poł±czenie zielonych szparagów i łososia, z serem feta i delikatnym koperkowym sosem.  Polecam ;)

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
300g łososia
100g sera typu feta


Sos:
1 jogurt naturalny
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, czosnek


Sposób wykonania:
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, resztę chwilę obgotować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć łosia. Na niego wyłożyć obgotowane szparagi. Posypać skruszonym serem feta. Dodać kilka plasterków masła na dno. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Majonez, jogurt i koperkiem zmieszać, przyprawić. Podpieczone szparagi polać sosem, podawać natychmiast.

Smacznego!

 

Szparagi zapiekane na łososiu

sobota, 25 czerwca 2011

Być może mniej urokliwe niż białe, ale za to nadzwyczaj delikatne i pyszne. Pod serow± pierzynk±, doprawione odrobin± szynki – smakowało bardzo :)

Szparagi zielone pod beszamelem


Składniki:
2 pęczki zielonych  szparagów
20 dkg żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki m±ki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka plasterków mocno wędzonej szynki

Sposób wykonania:
Masło rozpu¶cić w rondelku, dodać m±kę i zrobić zasmażkę. Zdj±ć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ci±gle mieszaj±c podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić sol± i pieprzem,  dodać starty ser,  wymieszać. Szynkę pokroić w w±skie paseczki. Szparagi starannie opłukać, odłamać twarde końcówki, gotować ok.10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ostrożnie wyj±ć z garnka i  ułożyć w foremce do zapiekania. Na szparagi wyłożyć sos, posypać paseczkami szynki. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Smacznego! 

Szparagi zielone pod beszamelem

wtorek, 24 maja 2011

Żeby nie było cały czas tak rabarbarowo, a żeby jednak nie wypa¶ć z cyklu potraw sezonowych, tym razem szparagi. Bez żadnych udziwnień i wymy¶lnych przepisów. Pomy¶lałam, że warto zacz±ć od klasyki. Zapraszam więc na szparagi w szynce parmeńskiej  :)

Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:
2 pęczki szparagów
8 plastrów szynki parmeńskiej

Sposób wykonania:
Szparagi umyć. Odłamać łykowate końcówki (gdy lekko je nagniemy powinny same pękn±ć w odpowiednim miejscu). Obrać z zewnętrznych włókien, obwi±zać lekko nitk± i obgotować.

Naczynie nasmarować oliw±. Brać po kilka szparagów i zawijać w szynkę, układać w naczyniu. Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Przepis jest moj± propozycj± do akcji:

”Baner

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów