Wpisy z tagiem: boczek

piątek, 16 sierpnia 2013

Dawno zapomniane danie, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Najlepsze robiła moja Babcia, ale jak się postaracie to też Wam się uda ;) Polecam, bo jest smaczne, szybkie i niesprawiające kłopotu, w sam raz na upalny dzień.

Makaron z boczkiem i serem

Składniki:
250g makaronu
125g boczku pokrojonego w kostkę/paski
200g białego twarogu
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Makaron ugotować i odcedzić. Boczek podsmażyć. Wymieszać jeszcze ciepły makaron z boczkiem, wkruszyć biały ser. Przyprawić (nie żałować pieprzu). Podawać natychmiast.

Smacznego!


sobota, 01 grudnia 2012

Ostatnio ciągle w biegu i ciągle w niedoczasie, dlatego przepraszam za wszystkie spóźnione odpowiedzi na komentarze, za to że nie włączę się do zabawy w Liebster Blog do której zaprosiły mnie Mikimamaeve19  (Dziękuję!)   i za to że nie mogę do Was zaglądać tak często jakbym chciała. Ten rok, a najbardziej jego końcówka nie należy do najlepszych, może kolejny będzie spokojniejszy. Tymczasem dość prywaty - zapraszam na obiad! Domowe Pieczonki, smakują prawie jak te z ogniska. Pyszny obiad, który nie wymaga wiele pracy, a jedynie "splasterkowania" wszystkich  składników  ;)

Domowe pieczonki, Liebster Blog i zaległości


Składniki:
10 dużych ziemniaków
2 marchewki
2 buraczki (można wcześniej podgotować, ja tak zrobiłam)
3 cebule
boczek wędzony
kiełbasa wiejska
garść świeżej pietruszki
garść parmezanu
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki pokroić w plasterki. Pomiędzy warstwami ziemniaków układać pozostałe składniki. Każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem ziołowym i  obsypać posiekaną pietruszką. Zakończyć warstwą ziemniaków.  Piec co najmniej godzinę (u mnie 1,5h). Pod sam koniec posypać garścią parmezanu.

Podawać natychmiast,
Smacznego! 

piątek, 10 sierpnia 2012

Bardzo szybka i smaczna letnia zupa. Ma piękny kolor i pachnie lasem. Polecam na sobotni obiad :)


Składniki:
200g kurek
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
3 szklanki bulionu drobiowego
kilka plastrów boczku
1 cebula
1/3 śmietanki kremówki
koperek świeży lub suszony, rozmaryn



zupa z kurek

Sposób wykonania:
Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem i zagotować. Na patelni podsmażyć drobno skrojony boczek z cebulką, dodać umyte kurki i całość dodać do zupy. Dolać śmietanę kremówkę. Podawać koniecznie opruszoną koperkiem, można dodać też rozmaryn.

Smacznego!


zupa z kurek

piątek, 18 listopada 2011

Co jeszcze można zrobić ze świeżej żurawiny? Pizzę :) Chociaż od pierwszych paru kęsów trochę mnie skrzywiło i myślałam, że następną wersję zrobię z suszoną, to im dłużej ją jedliśmy tym bardziej smak wydawał się ciekawy.  Dodatkowo do swojego standardowego przepisu wprowadziłam trochę zmian. Część wody zamieniłam na mleko i postanowiłam dać dłużej ciastu wyrosnąć. Dzięki temu było jeszcze bardziej mięciutkie i puchate, takie jak lubię! Polecam jako ciekawy eksperyment i kolorową odmianę :)

Pizza Góralska z oscypkiem i świeżą żurawiną

Składniki:
Ciasto:
1/2  szklanki letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos (do polania na zimno):
3 łyżki majonezu
3/4 kubka jogurtu naturalnego
sól
czosnek

Na górę:
oregano
boczek wędzony w cieniutkich plasterkach
dwie garście świeżej żurawiny
oscypek starty na dużych oczkach

Pizza Góralska z oscypkiem i świeżą żurawiną

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć resztę składników i pozostawić ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną wcześniej olejem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.  Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, obsypać oregano a następnie układać żurawinki, plasterki boczku oraz posypać całość tartym oscypkiem. Jeśli wystarczy Wam cierpliwości warto jeszcze trochę dać ciastu podrosnąć kolejny raz :)

Piec ok. 15-20  minut aż się zrumieni w temperaturze 220oC.

Pizza Góralska z oscypkiem i świeżą żurawiną

sobota, 09 lipca 2011

To niesamowite, jak szybko można zrobić pizzę jak ma się na nią wielką ochotę :) Jeśli chodzi za Wami pizza, a nie wiecie jaka, to polecam wypróbowaną dziś przeze mnie Carbonarę. Ona tak jak wczorajszy bób do lekkich nie należy, ale przecież w życiu nie zawsze bywa lekko  :)


Pizza Carbonara

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki wody
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos:
250 ml śmietanki kremówki
3 małe cebulki
oliwa
oregano

Na górę:
opakowanie chudego boczku w cienkich plastrach
kilka plastrów szynki parmeńskiej
odrobina startego parmezanu   

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć resztę składników i pozostawić ciasto na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrasta, przesmażyć cebulę na oliwie i kiedy będzie już zrumieniona dodać do niej śmietane kremówkę, nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sół, pieprz i oregano. Przestudzić.

Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną wcześniej olejem i rozprowadzić na placku równomiernie przestudzony sos. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

Na warstwie sosu układać plastry boczku, poszarpane kawałki szynki parmeńskiej oraz posypać całość parmezanem.

Piec ok. 20-30 minut aż się zrumieni w temperaturze 220oC.

Smacznego!

wtorek, 05 kwietnia 2011

Przeczytałam kilka przepisów i jak to zwykle bywa, wymyśliłam sobie swoją wersję. Od razu uprzedzam, że raczej nie jest to wersja dietetyczna :)  ale za to jaka  pyszna!

Jajka w kokilkach

Składniki:
5 jajek
5 plasterków parzonego boczku
5 plasterków mozzarelli
5 łyżek śmietany kremówki
2 małe pomidorki
świeży szczypior
przyprawy

Jajka w kokilkach

 

Sposób wykonania:
Kokilki nasmarować cieniutką warstwą masła, oprószyć solą i pieprzem, "przykleić" do ścianek plaster boczku. Na dno wyłożyć kawałeczki pomidora (bez skórki), doprawić solą, pieprzem, można też dodać odrobinę oregano.  Na to wbić jajko, uważając by żółtko pozostało w całości. Na jajku zrobić kilka kleksów ze śmietany, oraz delikatnie (uważając by nie zatopić w białku) ułożyć cieniutkie plasterki mozzarelli, starając się nie zakrywać żółtka. Ponownie przyprawić. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180oC, na ok. 15-20 minut. Podawać - ostrożnie bo - gorące

Smacznego!

Jajka w kokilkach

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

sobota, 26 lutego 2011

Długo czekała na liście do wypróbowania, i w końcu się doczekała. Carbonara. Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Niewiele w tych racjach musiało być, bo sos przygotowuje się z niewielu składników, ale jego urok polega chyba właśnie na tej prostocie  :)

Carbonara

Składniki:
Makaron spaghetti

Sos:
boczek wędzony
3 żółtka
250ml śmietany kremówki
100g tartego sera (użyłam grana padano)


Sposób wykonania:

Ugotować makaron, a boczek lekko przesmażyć. W miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną i serem. Doprawić solą i pieprzem (nie za wiele soli, boczek i ser są dość słone) połączyć z boczkiem (uważać by sos się nie zagotował), a następnie sos wylać na makaron. Podawać natychmiast.

Smacznego!

 

Carbonarac

czwartek, 30 grudnia 2010

Szybkie, smaczne imprezowe maleństwa, znane Wam pewnie nie od dziś. Ja nigdy wcześniej ich nie robiłam, może dlatego że z suszonymi śliwkami było mi nie po drodze, aż do tego roku. Pomysł podkradłam Agnieszce, która zaserwowała mi je jako dodatek do pysznego obiadu  :)

Roladki z wędzonego boczku ze śliwką

Składniki:
boczek wędzony w plasterkach
suszone śliwki

Sposób wykonania:
Śliwki owijać plasterkami boczku, nabijać wykałaczką. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180oC, lub przesmażać kilka minut na patelni. Ja testowałam wersję patelniową, ale bardziej smakowała mi piekarnikowa.

Smacznego!

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów