Wpisy z tagiem: Malibu

sobota, 16 lutego 2013

Kolejny wspaniały tort jaki miałam okazję ostatnio zrobić. Trudno mi podać jedno Ľródło, ponieważ inspirację znalazłam na różnych blogach. Na pewno ozdobiłam go jak  Kasia  a mus podejrzałam na Kwestii Smaku ostatecznie jednak krem zrobiłam według swojego pomysłu, a wszystko razem smakowało obłędnie kokosowo, lekko przełamane ananasowym aromatem ;) Polecam, szczególnie wielbicielom słynnych kokosowych kuleczek!



Składniki:
Biszkopt
6 jajek
30 dkg m±ki
6 łyżek zimnej wody
25 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mus ananasowy:
2 ¶wieże ananasy (ostatecznie mog± być z puszki, ale różnica jest duża)
1/2 szklanki likieru Malibu

Masa:
1,2 l ¶mietanki 30%
1 puszka (400g) mleczka kokosowego
6 ¶mietanfixów
3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
Wiórki kokosowe do obsypania
12 kulek  Rafaello

Do nas±czania:
Około 1/2 szklanki Malibu

 

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijaj±c dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżk± m±kę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 kr±żki.

Ananasy obrać, wykroić twardy ¶rodek i zmiksować (niezbyt drobno), zalać  likierem Malibu i gotować około 15 minut. Wystudzić.

¦mietanę ubić z dodatkiem zagęstników, pod koniec dodać cukier puder i na zmniejszonych obrotach wmieszać mleczko kokosowe.

Każdy kr±żek biszkoptu nas±czyć mocno likierem, smarować musem ananasowym, a następnie nakładać warstwę masy ¶mietanowej. Starannie posmarować również boki i górę (masy jest wystarczaj±co dużo). Cały tort obsypać wiórkami kokosowymi , a na górze ułożyć kulki Rafello. Można dodatkowo udekorować li¶ćmi ananasa. Wstawić na kilka godzin, a najlepiej na cał± noc do lodówki. Je¶li tort ma być dla dzieci można pomin±ć alkohol lub zast±pić go sokiem ananasowym.

Smacznego!

poniedziałek, 19 lipca 2010

Zachciało mi się kiedy¶ domowego malibu. Oczywi¶cie zanim się za nie zabrałam, tradycyjnie przebrnęłam przez wszystkie możliwie dostępne przepisy. Większo¶ć z nich zaczyna się od moczenia wiórków kokosowych w wódce lub spirytusie. Pierwsza moja próba wła¶nie tak wygl±dała. Jednak odciskanie wiórków na sitku, wymagało nie lada siły. Poza tym, miałam dziwne wrażenie że więcej alkoholu zostało w wiórkach niż w płynie który powstał. Owszem, wyszło smacznie, a wiórki wyl±dowały w pralinkach (absolutnie nie dla dzieci !), ale ta wersja nie przypadła mi do gustu. Stworzyłam sobie swoj± wersję bardzo uproszczon±.

Likier kokosowy


Składniki:
200ml spirytusu
200ml mleka kokosowego
200ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Mleko miksować z mlekiem kokosowym. Cienk± strużk± dodać spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Przelać do butelki (z przepisu wychodzi co prawda 600 ml, lecz bior±c pod uwagę, że zawsze odrobina zostanie na widełkach i ¶ciankach, otrzymamy półlitrow± butelkę i konkretny kieliszek "do spróbowania"

Likier powinien postać kilka dni w lodówce aby się "przegryzł" ale z do¶wiadczenia zarówno swojego jak i osób które obdarowałam wiem, że jest z tym problem. Stanowi doskonały dodatek do lodów oraz deserów.

¦wietnie nadaje się również na prezent, szczególnie we własnoręcznie ozdobionej butelce.

Smacznego!

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów