Wpisy z tagiem: cebula

sobota, 01 grudnia 2012

Ostatnio ciągle w biegu i ciągle w niedoczasie, dlatego przepraszam za wszystkie spóźnione odpowiedzi na komentarze, za to że nie włączę się do zabawy w Liebster Blog do której zaprosiły mnie Mikimamaeve19  (Dziękuję!)   i za to że nie mogę do Was zaglądać tak często jakbym chciała. Ten rok, a najbardziej jego końcówka nie należy do najlepszych, może kolejny będzie spokojniejszy. Tymczasem dość prywaty - zapraszam na obiad! Domowe Pieczonki, smakują prawie jak te z ogniska. Pyszny obiad, który nie wymaga wiele pracy, a jedynie "splasterkowania" wszystkich  składników  ;)

Domowe pieczonki, Liebster Blog i zaległości


Składniki:
10 dużych ziemniaków
2 marchewki
2 buraczki (można wcześniej podgotować, ja tak zrobiłam)
3 cebule
boczek wędzony
kiełbasa wiejska
garść świeżej pietruszki
garść parmezanu
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki pokroić w plasterki. Pomiędzy warstwami ziemniaków układać pozostałe składniki. Każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem ziołowym i  obsypać posiekaną pietruszką. Zakończyć warstwą ziemniaków.  Piec co najmniej godzinę (u mnie 1,5h). Pod sam koniec posypać garścią parmezanu.

Podawać natychmiast,
Smacznego! 

piątek, 10 sierpnia 2012

Bardzo szybka i smaczna letnia zupa. Ma piękny kolor i pachnie lasem. Polecam na sobotni obiad :)


Składniki:
200g kurek
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
3 szklanki bulionu drobiowego
kilka plastrów boczku
1 cebula
1/3 śmietanki kremówki
koperek świeży lub suszony, rozmaryn



zupa z kurek

Sposób wykonania:
Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem i zagotować. Na patelni podsmażyć drobno skrojony boczek z cebulką, dodać umyte kurki i całość dodać do zupy. Dolać śmietanę kremówkę. Podawać koniecznie opruszoną koperkiem, można dodać też rozmaryn.

Smacznego!


zupa z kurek

sobota, 09 lipca 2011

To niesamowite, jak szybko można zrobić pizzę jak ma się na nią wielką ochotę :) Jeśli chodzi za Wami pizza, a nie wiecie jaka, to polecam wypróbowaną dziś przeze mnie Carbonarę. Ona tak jak wczorajszy bób do lekkich nie należy, ale przecież w życiu nie zawsze bywa lekko  :)


Pizza Carbonara

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki wody
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos:
250 ml śmietanki kremówki
3 małe cebulki
oliwa
oregano

Na górę:
opakowanie chudego boczku w cienkich plastrach
kilka plastrów szynki parmeńskiej
odrobina startego parmezanu   

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć resztę składników i pozostawić ciasto na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrasta, przesmażyć cebulę na oliwie i kiedy będzie już zrumieniona dodać do niej śmietane kremówkę, nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sół, pieprz i oregano. Przestudzić.

Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną wcześniej olejem i rozprowadzić na placku równomiernie przestudzony sos. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

Na warstwie sosu układać plastry boczku, poszarpane kawałki szynki parmeńskiej oraz posypać całość parmezanem.

Piec ok. 20-30 minut aż się zrumieni w temperaturze 220oC.

Smacznego!

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów