Wpisy z tagiem: marchewka

niedziela, 29 grudnia 2013

Troszkę mnie zaskoczył i mocno zainspirował przepis na pierniczki marchewkowe, więc nie pozostało mi nic innego jak wypróbować. Dokonałam zmian w proporcjach i pierniczki wyszły wspaniałe. Ciasto bardzo plastyczne, troszkę się kleiło do rak przy formowaniu, ale wystarczyło zwilżyć ręce wod±. Ciasteczka ładnie się piek±, nie klej± się do papieru, pozostaj± mięciutkie i lekko wilgotne. S± pyszne, polecam!

pierniki marchewkowe

Składniki:
400 g płynnego miodu/melasy
300 g br±zowego cukru (spokojnie można dać połowę)
100 g miękkiego masła
2 łyżki przyprawy do piernika
200 g rodzynek
400 g marchewki
500 g m±ki pszennej
500 g razowe m±ki orkiszowej
2 łyżki niesłodzonego kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
125 g płatków migdałowych
2 jajka

Sposób przygotowania:
Miód zagotować razem z cukrem, dodać masło i przyprawę do piernika, mieszać aż masło się rozpu¶ci, odstawić do ostudzenia. Marchewki obrać, zetrzeć na grubej tarce. M±ki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia (je¶li nie macie m±ki orkiszowej, wystarczy zwykła – tak zrobiłam, było ok). W dużej misce wymieszać start± marchewkę z masa miodow±, jajkami i pozostałymi składnikami. Masę odstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, może być na cał± noc. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować nieduże, do¶ć grube (ok. 0.5 cm) placuszki, ułożyć na blachę po 9, góra 12 sztuk. Piec 15-20 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

 

niedziela, 24 marca 2013

Warzywno-jajeczna sałatka serwowana w uroczych marchewkach. Przepis znaleziony wieki temu w internecie - czekał na swój czas, aż w końcu kupię rurki. Pięknie ozdobi± ¶wi±teczny stół. Polecam!

Sałatka w marchewkach

Składniki na ciasto:
0,6 kg m±ki
2 jajka
1/3 szklanki ¶mietany
1 kostka masła
1/2łyzeczki soli

Składniki na sałatkę:
2 jajka ugotowane na twardo
ogórek kiszony
2 łyżki posiekanego pora
majonez
sól, pieprz

dodatkowo:
koperek,
barwniki spożywcze
jajko do posmarowania

Sałatka w marchewkach

 

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta ucierać krótko w malakserze. Przełożyć na blat stołu i wałkować na grubo¶ć ok. 2mm. Ciasto poci±ć w paski, posmarować białkiem i z każdego zrobić rulonik którym owin±ć rurkę (przykład tutaj).  Nawinięte stożki smarować rozm±conym jajkiem, zabarwionym na pomarańczowo (użyłam kubełków Wiltona). Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Przestudzić, ostrożnie wyj±ć.

Z podanych składników przygotować sałatkę, nakładać do marchewek, dekorować koperkiem.

Smacznego! 

 

Sałatka w marchewkach

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów