Wpisy z tagiem: bakalie

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Kochani, na ten ¦wi±teczny czas Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkiego dobrego i stołu bogato zastawionego :)

Pozostaj±c wci±ż w ¦wi±tecznej atmosferze, chciałam podzielić się z Wami przepisem na makówki.  Nie znam nikogo kto nie robiłby ich na ¶więta i przepis pewnie jest Wam wszystkim znany, ale jakże to byłoby nie mieć ich na blogu? Swoj± drog±, spotkałam się z różnymi sposobami ich przyrz±dzania. Moje, s± nafaszerowane bakaliami, a chałkę któr± je przekładamy ograniczam do minimum. Niektórzy zamiast chałki używaj± bułki (takiej z przedziałkiem) której bardzo duże ilo¶ci przekładaj± cienk± warstw± masy makowej. A Wy jakie lubicie makówki?

Makówki

Składniki:
0,5 kg zmielonego maku
0,5 szklanki miodu
1/3 szklanki cukru (można więcej)
0,5 szklanki rodzynek
0.5 szklanki włoskich orzechów
0,5 szklanki suszonych moreli
0,5 szklanki migdałów
ok. 1 l wrz±cej wody
2 łyżki  ekstraktu waniliowego
duża chałka

Sposób wykonania:
Mak wsypać do rondla, zalać wrz±tkiem  - masa powinna być rzadka. Dodać miód, cukier, bakalie, wanilię. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, mieszać, by się nie przypaliło. Chałkę pokroić w grubsze kromki, układać w większej misce:  warstwa chałki i zalać gor±ca mas± makow±, następna warstwa chałki, masa makowa. Na górze powinien być mak. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Przygotować kilka godzin przed podaniem. Udekorować dowolnie. Makówki można przygotować w kilku mniejszych miseczkach.

Smacznego!



wtorek, 01 marca 2011

Ciasto marchewkowe ma coraz więcej zwolenników - bardzo często pokazuje się na blogach, zawitało tez do kuchni klasztornej Benedyktynów. Przepis ojca Zygmunta pochodzi z cytowanej już ksi±żki „Benedyktyńskie smaki i smaczki”. Jest bardzo prosty, a ciasto puszyste, w sam raz wilgotne, smak delikatnie podkre¶lony korzennymi przyprawami i bakaliami. WyraĽnie widoczne marchewkowe akcenty sprawiaj±, ze proste ciasto nabiera szczególnej urody. Polecam!


Ciasto marchewkowe

Składniki – cytuję za ksi±żk±
1/2 szklanki rodzynek
2 szklanki maki
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach
4 jajka
20 dkg masła
po łyżeczce sproszkowanego cynamonu i imbiru
kilka orzechów włoskich
łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder

Sposó
b wykonania:
Rodzynki namoczyć w gor±cej wodzie, żeby spęczniały. Wymieszać m±kę z proszkiem do pieczeni, dodać połowę cukru i utart± marchewkę. Jajka utrzeć do biało¶ci z pozostałym cukrem, dodać do m±ki. Lekko podgrzane masło wymieszać z m±k±, cynamonem i imbirem. Dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz sodę. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej tarta bułk±. Piec w nagrzanym piekarniku (180oC).

(Ja piekłam ok. 40 minut) Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

niedziela, 30 stycznia 2011

Dobroci z mojej Nalewki Bożonarodzeniowej aż prosiły się by je wyswatać z keksem :) Poszperałam i inspirację do upieczenia tego ciasta znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Przepis nieco zmodyfikowałam i podane w przepisie bakalie zast±piłam tymi z nalewki (odrzuciłam tylko plastry pomarańczy). Zrezygnowałam również z dodatku likieru. Moje nalewkowe bakalie były tak bardzo „wzmocnione”, że likier był zdecydowanie zbyteczny :) Keks został przyjęty przez domowników z dużym uznaniem. Polecam!

keks

Składniki:
250 g m±ki pszennej tortowej, przesianej
250 g miękkiego masła niesolonego
250 g cukru pudru
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
2 szklanki bakalii z Nalewki Bożonarodzeniowej
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostok±tn± formę o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać bakalie z 30 g m±ki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut), następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucieraj±c pomiędzy kolejnymi dawkami. Wymieszać szpatułk± z reszt± m±ki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać roztopion± i ostudzon± biał± czekoladę, wymieszać na jednolit± masę. Poł±czyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (u mnie 15 minut). Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć foli± i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

wtorek, 14 grudnia 2010

Piernikowe grudniowe zabawy coraz bardziej mi się podobaj±. Na kuchennych meblach przyrasta pojemników z korzennymi cudami. Dzi¶ dzielę się z Wami przepisem, który ostatnio podejrzałam u Dorotus. Nie wiem jakie będ± za parę dni, ale na dzień dzisiejszy to s± moje ulubione. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie. Polecam, a przepis cytuję za Dorotus.

Bakaliowe pierniczki

 

Składniki: na około 160 sztuk pierniczków (mnie wyszło mniej, bo wycinałam duze)

2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g)*
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3,5 - 4,5 szklanki m±ki pszennej
1,5 szklanki m±ki żytniej jasnej
1/2 szklanki kwa¶nej ¶mietany
100 g suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynków
dadatkowo: białko do posmarowania

Sposób wykonania:

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpu¶ci odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Obie m±ki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sod±.

Do przestygniętej masy miodowej dodać m±ki, jajka, ¶mietanę i zmiksować na gładk± masę. Gotowe ciasto powinno mieć luĽn± konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej m±ki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.

Gotowe ciasto przykryć lnian± ¶ciereczk± i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane m±k± doskonale nadaje się do wałkowania.

Ciasto wałkować na grubo¶ć około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej mat± teflonow± b±dĽ papierem do pieczenia w odległo¶ci około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będ± twardsze.

Pierniczki po upieczeniu s± od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowuj±. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.

Smacznego!

 

Bakaliowe pierniczki

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów