Wpisy z tagiem: masło orzechowe

niedziela, 05 grudnia 2010

Przepis zobaczyłam w zeszłym roku na blogu Oliwki i obiecałam sobie, że w tym roku go wypróbuję. Niestety, nie poszło najlepiej. Reniferki traciły kształt, rozpadały się rękach, cudem udało mi się uratować kilka do zdjęcia. Przepisu nie polecam, dopóki nie rozpracuję co z nim nie tak (dosypywanie m±ki, której na pierwszy rzut oka wydało mi się za mało też nie pomogło), ale dzielę się pomysłem bo może kto¶ z Was użyje jakiego¶ swojego sprawdzonego przepisu i ciasteczka na mikołaja będ± jak znalazł  :)

Renifer

Składniki:
1/2 kostki masła
200 ml masła orzechowego
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. br±zowego cukru
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl. m±ki
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżki soli
48 dużych czerwonych groszków M&M's
połamane paluszkowe precelki
okr±głe groszki posypki czekoladowej (użyłam goĽdzików)

Sposób wykonania:
Cukier rozpu¶cić w ma¶le. Wymieszać z masłem orzechowym. Do m±ki wbić jajko, dodać sodę, sól i ekstrakt, a także rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać ciasto. Formować w dłoniach małe kuleczki, które należy wyłożyć na papier do pieczenia. Na ¶rodku każdej kuleczki należy zrobić jedno duże wgłębienie (na nos) i dwa mniejsze zapałkami (na oczy). Piekarnik rozgrzać do 125°C. Ciasteczka piec ok. 25 minut, wystudzić. W każde wgłębienie powciskać delikatnie groszki. Z kawałków paluszków zrobić rogi.

Smacznego! (smaczne akurat s±, to trzeba im przyznać :)

Renifery

Przepis zgłaszam do akcji:

¶roda, 21 lipca 2010

Dlaczego zabójcze? Bo zabójczo smakuje w nich masło orzechowe! Jaki¶ czas temu, w Lidlu był tydzień amerykański. Pierwszego dnia z samego rana pobiegłam zapolować na orzechy pecan (w swoim czasie pojawi± się na blogu) i cudem udało mi się złapać ostatni± paczkę. Obok stało masło orzechowe i bez większego zastanowienia porwałam dwa słoiki. Jednego już nie ma (jego zniknięcie nie jest zwi±zane z żadnym kulinarnym wyczynem - po prostu smakowało :)  Drugi czekał, aż znajdę odpowiedni przepis. Nie pierwszy i nie ostatni raz, inspirację znalazłam u Dorotus. W¶ród komentarzy znalazł się pomysł na spłaszczanie ich tłuczkiem do mięsa. Nie mogłam sobie odmówić!

Ciasteczka z masłem orzechowym


Składniki:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki jasnego br±zowego cukru (niestety nie miałam, więc dodałam zwykły)
- pół łyżeczki soli
- 115 g masła lub margaryny
- 115 g masła orzechowego typy 'crunchy'
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka m±ki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:
Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. M±kę wymieszać z sod±, zmiksować z reszt± ciasta.

Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi m±k± (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosn±. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadaj±c im wzorek 'w kratkę'. (Ja, tak jak wspomniałam wcze¶niej, wzorek robiłam tłuczkiem do mięsa!)

Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200oC. Odczekać chwilę przed ¶ci±gnięciem z blachy (będ± bardzo miękkie i musz± stwardnieć). Studzić dalej na kratce.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Smacznego!

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów