Wpisy z tagiem: poziomki

niedziela, 12 lipca 2015

Lekkie, puszyste ciasto na upalne dni. Bez kremów i dodatków. Tylko biszkopt i letnie owoce :)


Biszkopt:
5 jajek
10 łyżek cukru
5 łyżek m±ki pszennej
5 łyżek m±ki ziemniaczanej
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
szczypta soli


Dodatkowo:
gar¶ć malin
gar¶ć poziomek
gar¶ć czarnej porzeczki
dwie gar¶cie wydrylowanych wi¶ni

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz m±ki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy (blaszka 24x28 cm), na wierzch rozsypać owoce. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

sobota, 06 lipca 2013

Z lekkim opóĽnieniem, dzi¶ pochwalę się tortem jaki zrobiłam z okazji Dnia Ojca :) Skorzystałam z przepisu Dorotus, ale trochę go zmodyfikowałam. Po pierwsze, zwiększyłam proporcję i zrobiłam go w wersji kwadratowej. Po drugie z racji "zaniemania" truskawek, tort ostatecznie ozdobiły poziomki i borówki ;) Wyszedł cudownyyyy i bardzo Wam go polecam. Przepis cytuję za Dorotus:

Tort kokosowy z owocami le¶nymi


Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki m±ki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej /szklanka o pojemno¶ci 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. M±kę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywn± pianę (uważaj±c, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijaj±c po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijaj±c. Do masy jajecznej wsypać przesian± m±kę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułk±, by składniki się poł±czyły, a piana nie osiadła. Tortownicę o ¶rednicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor±ce ciasto wyj±ć z piekarnika, z wysoko¶ci około 60 cm upu¶cić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Rada: Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), ro¶nie z minimaln± górk±, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml ¶mietanki kokosowej 22%
750 g serka mascarpone
1/3 - pół szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wieczór wcze¶niej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub ¶mietankę.
Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyj±ć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosow± przelać do osobnego naczynia (nas±czymy ni± biszkopt). Z puszki wyj±ć pozostał± gest± ¶mietankę kokosow±, przełożyć do misy miksera. Tak samo post±pić z drug± puszk± mleka. Powinni¶my otrzymać więcej niż szklankę ¶mietanki (do kremu dodajemy cało¶ć).
Postępowanie ze ¶mietank± kokosow± 22%: wystarczy j± otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do ¶mietanki znajduj±cej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do poł±czenia się składników.

Tort kokosowy z owocami le¶nymi

Poncz:
woda kokosowa, wcze¶niej odłożona z puszki mleka kokosowego
3 łyżki likieru kokosowego

Składniki wymieszać. W przypadku użycia samej ¶mietanki kokosowej 22% - tort trzeba nas±czyć herbat±/wod±/sokiem z truskawek wymieszan± z likierem kokosowym (2/3 szklanki herbaty i 1/3 szklanki likieru).

Ponadto:
340 g dżemu truskawkowego
¶wieże truskawki, do dekoracji (u mnie poziomki i borówki)
wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połow± słoiczka dżemu, wyłożyć grub± warstwę kremu (około 1/4 cało¶ci). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstw± kremu o podobnej grubo¶ci. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować reszt± kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem ozdobić ¶wieżymi truskawkami.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort kokosowy z owocami le¶nymi

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów