Wpisy z tagiem: bakłażan

czwartek, 21 paĽdziernika 2010

Oberżyna, psianka, gruszka miłosna … bakłażan. Nazywa się i wygl±da pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Przysmaków z bakłażana można przyrz±dzić bez liku. Dzisiaj proponuję bakłażany z kasz± jaglan± i wołowin±.

Bakłażanki


Składniki:
4 bakłażany
30 dkg kaszy jaglanej
50 dkg mielonej wołowiny
1 cebula
2 z±bki czosnku
15 dkg oscypka
oregano – ilo¶ć wg upodobania
sól
pieprz
1 pomidor
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Odkroić końcówki bakłażanów i przekroić je wzdłuż na połówki. Delikatnie wykroić mi±ższ, powstałe „łódki” posolić i odstawić na pół godziny. W tym czasie ugotować kaszę jaglan± wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mielon± wołowinę, pokrojony mi±ższ bakłażana, dodać sól, pieprz i chwilę poddusić. Do mięsa przełożyć ugotowan± kaszę, zetrzeć połowę oscypka, dodać oregano, starannie wymieszać. Bakłażany posypać pieprzem, oregano i napełnić farszem z „górk±”. Przybrać plasterkami pomidora i obficie posypać startym oscypkiem. Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

Bakłażanki

Przepis jest moj± propozycj± do akcji:

akcja

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów