Wpisy z tagiem: truskawki

wtorek, 07 czerwca 2016

Co zrobić z siatką nieplanowanych truskawek? Nieplanowany koktajl :) Tym razem dla odmiany na jogurcie zamiast kefiru. Troszkę mniej kwaśny i ani trochę mniej smaczny!


koktajl truskawkowy

 

Składniki:
1/2 litra jogurtu
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Obrane i umyte truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem – najlepiej za pomocą blendera. Podawać natychmiast :)

Smacznego! 

niedziela, 20 grudnia 2015

Pomysł na przedświąteczne śniadanie lub szybki, lekki obiad. Naleśnik z truskawkami i waniliowym twarożkiem.

naleśnikowy mikołaj

 

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo:
opakowanie truskawek
kostka twarogu
dwa opakowania cukru waniliowego
kilka kostek czekolady

Sposób wykonania:
Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Na połowie naleśnika rozsmarować twarożek (na kształt brody mikołaja) od góry ułożyć czapkę z truskawek. Kostkę czekolady rozgrzać (np. na łyżce nad palnikiem lub świeczką) i dorysować mikołajowi uśmiech i oczy. Podawać zanim naleśnik wystygnie.

Smacznego!

niedziela, 09 sierpnia 2015

Kolejne podejście do drożdżowych mufinek. Tym razem przepis Dorotus  (za którą cytuję), na mufinki drożdżowe z truskawkami. Wyszły bardzo puszyste, pachnące z truskawkowym środkiem i chrupiąca kruszonką. W oryginale z przepisu wychodzi 10 sztuk. Ja zrobiłam mufinki z podwójnej porcji, a z tego co zostało zrobiłam jeszcze parę okrągłych drożdżówek.

Składniki na ciasto drożdżowe:
230 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
125 ml mleka (pół szklanki)
2 duże żółtka
50 g cukru
50 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Ponadto:
10 truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

Sposób wykonania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką (ja pominęłam ten krok i użyłam papilotek); nadmiar mąki strzepać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut). Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty.  Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

Kruszonka:
50 g masła
60 g mąki pszennej
50 g cukru

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej. 

Smacznego!

niedziela, 05 lipca 2015

To może być każdy ulubiony sernik. Charakteru i wyjątkowego smaku nada mu frużelina z letnich owoców. Póki trwa sezon najbardziej polecam frużelinę truskawkową. To wyjątkowy, bardzo aromatyczny i pyszny dodatek o żelowej konsystencji. Bardzo polecam, koniecznie schłodzony w lodówce ;)

 

 

Składniki na spód:
20 dkg ciastek maślanych
5dkg masła


Składniki na masę:
 1 kg białego sera wiaderkowego
 200 ml śmietanki 30%
 3 jajka
 1/3 kostki masła
 1 budyń waniliowy
 3/4 szklanki cukru


Frużelina truskawkowa:
0,5 kg obranych i umytych truskawek
4 łyżki cukru (lub wg. upodobania)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kisiel truskawkowy) rozpuszczonej w 4 łyżkach zimnej wody
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
Sok z połowy cytryny (lub wg smaku)

Sposób wykonania:
Ciasteczka zmielić z masłem w malakserze. Wylepić uzyskana masa dno tortownicy (26 cm) i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i odstawić.  Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić foremkę z wodą (do 1/3 wysokości). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Kiedy się lekko zetnie przykryć folią aluminiową, wtedy się nie będzie rumienił. Sernik jest gotowy, gdy jego środek jest sprężysty – można to sprawdzać lekko naciskając patyczkiem.  Studzić w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony wstawić do lodówki.
Truskawki z cukrem postawić na małym palniku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny i rozpuszczony kisiel (mąkę ziemniaczaną). Starannie mieszając krótko zagotować. Odstawić, gorące połączyć z żelatyną - żelatyna ma się rozpuścić ale nie wolno zagotować. Wystudzić. Masa się zagęści i trochę stężeje. Wtedy wyłożyć na mocno schłodzony sernik. Schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony - szczególnie dni takie jak dziś.

Smacznego!

niedziela, 15 czerwca 2014

Wspaniały deser na wszystkie okazje upalnego lata. Delikatne, kremowe orzeźwienie na lekkim biszkopcie. Bardzo polecam.

sernik na zimno z truskawkami

 

Składniki na biszkopt:
2 jajka
10 dkg cukru
10 dkg mąki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego
1 duży kubek jogurtu greckiego (400g)
4 łyżki stołowe żelatyny( w czasie upałów warto użyć 1 łyżkę więcej)
20 dkg cukru pudru
Cukier waniliowy

Dodatkowo:
0,5 kg pokrojonych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:
2 białka ubić, dodawać sól, 2 łyżki zimnej wody, nadal ubijając dodawać cukier i żółtka. Dosypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy z odpinanymi bokami (25x25 cm) piec około 30 minut w temperaturze 160oC – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc, wystudzić i z powrotem umieścić w formie. 2 galaretki rozmieszać w 3 szklankach wody, odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko ostudzić. Zmielony ser miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt. Wymieszać żelatynę z kilkoma łyżkami masy serowej i cały czas miksując dodawać stopniowo do całej masy. Szybko, ale delikatnie wmieszać pokrojone truskawki. Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt, równo rozsmarować. Zalać lekko tężejąca galaretka i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

sobota, 03 maja 2014

Majówka w biało-czerwonych barwach i pysznych smakach :)  Polecam szybkie, dobre i orzeźwiające ciasto. Jeśli nawet truskawki jeszcze nie te i nie takie jak lubimy to naprawdę warto!

majówkowe ciasto

Składniki na biszkopt:
 3 jajka
 6 łyżek cukru
 3 łyżki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
 szczypta soli


Masa:
1l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
5 Śmietanfixów
Dodatkowo
1 kg truskawek

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka 24x28 cm). Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
Śmietanę ubijać na sztywno z dodatkiem cukru i zagęstnika. Połowę truskawek pokroić na małe kawałki. Do 2/3 masy delikatnie wmieszać łyżką pokrojone truskawki. Resztę odłożyć.
Masę z truskawkami wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim. Pozostałą śmietaną posmarować całe ciasto, łącznie z bokami. Na górze ułożyć resztę truskawek.


Smacznego!

niedziela, 08 grudnia 2013

Dziś przekąska w Mikołajowym klimacie :) Wystarczą truskawki (przy odrobinie szczęścia można je zdobyć nawet w grudniu), ubita śmietana i jakieś drobne ziarenka żeby Mikołaj mógł przejrzeć na oczy.  Inspiracja znaleziona w internecie :)

truskawkowe mikołaje

Truskawkowy mikołaj


niedziela, 11 sierpnia 2013

Póki jeszcze są truskawki, trzeba zrobić muffinki. Ekspresowe, owocowe najlepsze z kruszonką. Polecam ;)

Muffinki truskawkowe z kruszonką

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

2 szklanki truskawek drobno pokrojonych.

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać truskawki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki truskawkowe z kruszonką

piątek, 21 czerwca 2013

Lekka puchata truskawkowa pianka, kawałki owoców, cieniutki biszkopt. Wszystko pięknie schłodzone - w sam raz na dzisiejszy upał.  Polecam :)

Truskawkowa pianka

 

Biszkopt składniki:
1 jajko
5 dkg cukru
5 dkg mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody

Sposób wykonania:
Białko ubić na sztywną pianę, doda 1 łyżkę wody, cukier i dalej ubijać. Do piany delikatnie wmieszać żółtko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Piec  15-20 minut w temperaturze 160oC (tortownica  26 cm).

Pianka składniki:
2 galaretki truskawkowe
1/2 l mleka zagęszczonego , niesłodzonego
20 dkg pokrojonych truskawek

Sposób wykonania:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 l wody, wystudzić.  Kiedy zacznie lekko gęstnieć wlać mleko i ubijać około 15 minut mikserem , aż wyraźnie zwiększy objętość i  uzyska lekką konsystencję pianki. Wrzucić pokrojone truskawki,  wymieszać łyżką i  szybko wylać na biszkopt. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Smacznego! 

Truskawkowa pianka

poniedziałek, 27 maja 2013

Każdemu marzy się czasem zostać w domu, dłużej pospać, odpocząć... ale jak się leży plackiem w łóżku drugi tydzień, to szlag może człowieka trafić, prawda? Chciałoby się uciec, chociaż do kuchni ;) Uciekłam! Dziś będą drożdżówki ;)

Droźdżówki z serem i truskawkami

Składniki - ciasto:
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

masa serowa:
0,5 kg białego sera
5 dkg masła
10 dkg cukru
2 żółtka

1/2 kg truskawek

kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
5 dkg masła
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

Droźdżówki z serem i truskawkami

Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość dobrej śmietany. W większej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. Truskawki obrać pokroić w ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie odrywać kulki wielkości piłeczki pingpongowej, mocno rozpłaszczyć. W każdym za pomocą literatki albo nóżki kieliszka zrobić spory, szeroki dołek. Nakładać masę serową, układać 4 lub 6  cząstek truskawek i na krótko odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Droźdżówki z serem i truskawkami

niedziela, 06 maja 2012

Klasyczne ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, najlepsze na pierwsze gorące dni maja. Fantastycznie orzeźwia podane  prosto z lodówki a dodatkowo nic tak nie cieszy jak pierwsze truskawki  :)

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:
2,5 szklanki mleka
2 paczki budyniu
1 łyżka krupczatki
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka miękkiego masła

Dodatkowo:
2 czerwone galaretki


Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka 24x28 cm).

Ugotować  mleko, dodać rozmieszany  z zimnym mlekiem budyń  i jedną łyżkę krupczatki, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem. Wyłożyć krem na wystudzony biszkopt, układać połówki truskawek. Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i  zalać tężejącą galaretką ciasto.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!    

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

sobota, 11 lutego 2012

Tak jak pisałam wcześniej, trochę mnie tu nie było bo niestety trochę się działo. Postaram się nadrobić zaległości we wpisach i komentarzach niebawem. Natomiast dziś odebraliśmy Mamę ze szpitala po prawie 3 tygodniach. Czy jest lepsza okazja na tort truskawkowy? :) Przepis bardzo podobny do tego, ale z drobnymi modyfikacjami. Pomysł na udekorowanie kusił mnie od jakiegoś czasu z wielu miejsc w internecie :)

Tort truskawkowy inaczej

Składniki - biszkopt:
6 jajek
25 dkg cukru
25 dkg mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Składniki - masa do przełożenia tortu:
kilka łyżek cukru pudru
1,5 litra śmietany 36%
250g  mrożonych truskawek (wcześniej rozmrozić)
1 małe opakowanie świeżych truskawek
6 torebek zagęstnika Śmietanfixu

dodatkowo : sok z połówki cytryny, 2 opakowania podłużnych biszkoptów, czerwona wstążka

Tort truskawkowy inaczej

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 łyżki wody, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC.

Rozmrożone truskawki zmiksować. Śmietanę ubijać krótko na wolnych obrotach, wsypać stopniowo cukier puder i  zagęstniki, zwiększyć obroty i ubijać na sztywno. Odłożyć około dwie szklanki. Do reszty dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

Przestudzony biszkopt pokroić na 3 części, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie krążki smarować masą truskawkową i składać. Brzegi mocno posmarować kremem. Górę starannie pokryć odłożoną bitą śmietaną. Do brzegów przyklejać biszkopty. Ze świeżych truskawek ułożyć dowolne wzory. Przewiązać wstążką. Schłodzić kilka godzin.

Smacznego!


Tort truskawkowy inaczej

Tort truskawkowy inaczej

niedziela, 03 lipca 2011

Trochę mi ostatnio trudno dzielić czas między bloga i resztę obowiązków. Cóż począć, chyba wszystkich nas to czasami dopada. Tym bardziej warto i trzeba przygotować sobie słodka nagrodę ;) Na przykład nieduże, urocze ciasteczka na kruchym spodzie z truskawką otuloną delikatnym, budyniowym kremem  ;) Prawda, że brzmi to zachęcająco? A jak smakuje!  Warto spróbować, polecam!

Tartaletki budyniowe z truskawkami

Składniki na kruche ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Krem budyniowy:
1 szklanka mleka
1/2 paczki budyniu
1 łyżka krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła

Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Ugotować  mleko, dodać rozmieszany  z zimnym mlekiem budyń  i jedną łyżkę krupczatki, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem. Tartaletki udekorować kremem (najlepiej przy pomocy rękawa), na środku układać po jednej dorodnej truskawce. Można dodatkowo truskawki pokryć cieniutką warstwą glazury z galaretki – będą pięknie błyszczeć.

Smacznego! 

Tartaletki budyniowe z truskawkami

piątek, 24 czerwca 2011

Sezon truskawkowy w pełni, a więc czas na szklaneczkę pysznego, pełnego truskawek koktajlu. Wiele osób uznaje wyłącznie koktajl na śmietance, jednak w moim domu od zawsze używamy kefiru. Prawdę mówiąc dla mnie najważniejszym składnikiem są świeże truskawki – dużo truskawek :) Smakuje wybornie o każdej porze dnia. Polecam!

Koktail truskawoy


Składniki:
1 l kefiru
1kg truskawek
4 łyżki cukru (wg swojego smaku)

Sposób wykonania:
Obrane i umyte truskawki zmiksować z kefirem i cukrem – najlepiej za pomocą blendera. Ponieważ oczekiwanie na schłodzenie koktajlu jest trudne, warto użyć bardzo zimnego kefiru :)

Smacznego! 

wtorek, 07 czerwca 2011

Rabarbarowych przysmaków ciąg dalszy Dzisiaj pyszna tarta z rabarbarem i truskawkami, które już na dobre zagościły na naszych stołach. Krucha, lekka i bardzo orzeźwiająca pokusa na letnie popołudnie. Polecam!

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
1/4 kg truskawek
1 łyżka cukru

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami

Sposób wykonania:
Składniki na kruche ciasto wymieszać w malakserze, lub zagnieść tradycyjnie. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Rabarbar pokroić i przesmażyć cukrem. Truskawki obrać, opłukać i osuszyć.
Ciasto podzielić na dwie części , jedną pozostawić w lodówce, a jedną rozwałkować na 1cm. Wylepić ciastem formę na tartę. Podpiec około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, ułożyć na nim truskawki (można pokroić na połówki). Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, kroić w wąskie paski i układać kratkę. Kratkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 20 minut w 180oC.

Smacznego!

 

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami


Przepis jest moją propozycją do akcji:


oraz

środa, 01 czerwca 2011

Co może być lepszego w Dzień Dziecka, niż ogromna beza, tona śmietany, pierwsze gruntowe truskawki i biała czekolada? Wszystko to na nowiutkiej paterze za którą jeszcze raz pięknie dziękuję koleżankom i kolegom z referatu ;) Myślę że żadnej reklamy moja truskawkowa Pavlova nie potrzebuje, nawet chyba nie muszę polecać, poleca się sama ;)


Pavlova z truskawkami i białą czekoladą


Składniki:
szklanka białek (z 8 jajek)
20dkg cukru pudru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 łyżka stołowa soku z cytryny lub octu
szczypta soli

400ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 biała czekolada

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, dodawać po trochu cukier puder zmieszany z mąką ziemniaczaną, na koniec ocet lub sok z cytryny stale ubijając. Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując na środku kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu ustawić temperaturę na 140oC. W zależności od piekarnika piec 1,5 – 2 godziny. Kiedy góra się podsuszy, można przykryć folią aluminiową, aby się zanadto nie rumieniła. Pod koniec pieczenia folię usunąć, a bezę studzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach. Jeśli ktoś jest niechętny żelatynie :) to można użyć zagęstnika. Upał sprawia, że śmietana potrzebuje ”wsparcia” :) Śmietanę rozłożyć na bezie, obsypać  startą białą czekoladą i ozdobić truskawkami. Najlepiej podawać od razu :)

Smacznego! 

Pavlova z truskawkami i białą czekoladą

niedziela, 22 maja 2011

Kolejna rabarbarowa propozycja. Tartaletki z rabarbarem, truskawką i zapieczoną pianą. Śliczne maleństwa, takie na 4 kęsy. Są uroczym dodatkiem do popołudniowej kawy. Bardzo, bardzo polecam :)    

Tartaletki z rabarbarem i truskawką


Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg rabarbaru
ok. 20 dkg truskawek
łyżka cukru

Pianka:
1 białko
5 łyżek golden syrupu

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie i wstawić na pół godziny do lodówki. Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć z 1 łyżką cukru. 
Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Na upieczone tartaletki nakładać po 3 łyżki rabarbaru i po jednej truskawce. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu golden syrup i  jeszcze chwilę ubijać. Na owoce delikatnie nakładać po dwie łyżki pianki. Rumienić za pomocą palnika kuchennego lub wstawić na 10 minut do piekarnika  - 180oC.

Smacznego!

Tartaletki z rabarbarem i truskawką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

niedziela, 15 maja 2011

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Tak na prawdę to ten wpis, powinien nosić nazwę placek drożdżowy z rabarbarem na bis :) Nie wiem ile ich ostatnio upiekłam, myśląć że nie ma chyba nic lepszego do czasu aż kupiłam pierwsze gruntowe truskawki. Okazało się, że przebija go placek drożdżowy z rabarbarem i kruszoną oraz truskawkami :) Przepis nie różni się niczym o od tego, jedyna modyfikacją są dodane przed pieczeniem truskawki pocięte w ćwiartki (świeże nie przesmażone). Spróbujcie tego połączenia smaków! Cierpki kwaskowaty rabarbar ze słodziutkimi truskawkami i kruszonką jest rozbrajajacy :)
Polecam po stokroć :)

Smacznego :)

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

sobota, 30 kwietnia 2011

Truskawki lubią brąz :) Brąz pysznej czekolady oczywiście. Chcąc pogodzić zwolenników czekolady gorzkiej i mlecznej zmieszałam obie. Żeby nie wyglądały zbyt posępnie warto rozjaśnić je mielonymi migdałami. Tak przystrojone mogą być ozdobą stołu na bardzo szczególne okazje :) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taką okazją był po prostu apetyt :) Bardzo, bardzo polecam!

Truskawki w czekoladzie


Składniki:
1/2 kg truskawek z szypułkami
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
ok. 3 łyżki słodkiej śmietanki
mielone migdały

Sposób wykonania:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kapieli wodnej, dodać śmietankę i starannie wymieszać – powinna być dość gęsta. Umyte i osuszone truskawki zanurzać w gorącej, płynnej czekoladzie, Nastepnie jedną stroną w mielonych migdałach. Odkładać na kratkę do stężenia czekolady.

Smacznego!


sobota, 12 lutego 2011

Walentynki tuż, więc taka truskawkowa smakowitość jest co najmniej konieczna  :) Słońce, które się akurat przekomarza z zimą sprawia, że ochota na dostępne o tej porze roku truskawki jest przeogromna. Ich walory smakowe, a właściwie ich brak nie ma znaczenia – truskawki i już! Ułożone z bitą śmietaną i całuśnymi serduszkami na delikatnym biszkopcie są pyszne!

Truskawkowiec


Składniki na ciasto:
6 jajek
25 dkg cukru
25 dkg maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Masa śmietanowa:
1 l śmietanki 30%
cukier puder wg uznania (ja dałam 3 łyżki)
4 torebki Śmietanfixu

Dodatkowo:

2 pudełeczka truskawek (ok. 1/2 kg)
1 galaretka truskawkowa

 

Truskawkowiec

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 łyżki wody, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy (30x25), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.


Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i rozlać do foremki z małymi serduszkami. Wstawić do lodówki, by mocno stężała.
Śmietanę ubijać krótko na wolnych obrotach, wsypać stopniowo cukier puder i  zagęstniki, zwiększyć obroty i ubijać na sztywno.
Połowę śmietany wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią i wyłożyć resztę śmietany starając się również posmarować boki. Udekorować dowolnie truskawkami i serduszkami z galaretki. Mocno schłodzić.


Smacznego!

Truskawkowiec

 

Przepis dodaje do akcji:

baner

czwartek, 06 stycznia 2011

Taki tort (z lekkimi modyfikacjami) od ładnych paru lat :) piekę między Bożym Narodzeniem, a Trzema Królami na bardzo szczególne Urodziny  :) Tort jest oczekiwany, choć efekt bywa czasem niespodzianką. Za to zawsze smakuje  :)
Ponieważ śmietana z rozmrożonymi truskawkami wymaga wzmocnienia, zwykle dodawałam żelatyny, w tym roku postanowiłam spróbować Śmietanfixu i okazało się że efekt był bardzo dobry. Masa wyszła lekka, ale stabilna. Truskawki, choć mrożone to w środku zimy sprawiają, że tort jest jak wspomnienie lata  :) Polecam!

Tort truskawkowy

Składniki - biszkopt:
6 jajek
25 dkg cukru
25 dkg maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Składniki - masa do przełożenia tortu:
1,5 litra śmietany 36%
2 woreczki mrożonych truskawek (wcześniej rozmrozić)
cukier puder  - do smaku (ja dałam 4 łyżki)
6 torebek zagęstnika Śmietanfixu

dodatkowo : biała czekolada – zetrzeć na drobnej tarce,

Sposób wykonania:
Biszkopt najlepiej upiec poprzedniego dnia, wtedy łatwiej go pokroić na cieńsze krążki. Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 łyżki wody, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do foremki o średnicy 28 cm (smarujemy i wysypujemy bułką tylko dno). Piec około 30 minut w temperaturze 160oC.

Rozmrożone truskawki zmiksować. Śmietanę ubijać krótko na wolnych obrotach, wsypać stopniowo cukier puder i  zagęstniki, zwiększyć obroty i ubijać na sztywno. Odłożyć około 2 dwie szklanki. Do reszty dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

Biszkopt pokroić na 4 krążki. Jeden dla fantazji nieco okroiłam (zmniejszyłam średnicę o 4cm). Wszystkie krążki smarować masą truskawkową i składać. Na górę położyć mniejszy krążek. Całość starannie pokryć odłożoną bitą śmietaną i obsypać startą czekoladą – na górę warto sypnąć grubszą warstwę. Dowolnie udekorować.

Smacznego!

 

środa, 01 grudnia 2010

Przebrzydła zima!!! 15 minutowy powrót do domu wydłużył się 10 krotnie. Chcę lato! Bo lato to słońce, lato to owoce. Lato to soczyste piękne truskawki. Latem zrobiłam świetne naleśniki, a nie miałam wtedy jeszcze bloga i dzisiaj Wam się nimi pochwalę :) Przepis, z drobnymi modyfikacjami podpatrzyłam u Dorotus.

Naleśnik czekoladowy z truskawmi


Składniki na 20 sztuk:
80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
1 łyżka kakao
500 ml mleka
1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki ciemnego rumu (nie miałam rumu, dodałam brandy)
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.

Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron na niedużym ogniu. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Podawać z ulubionymi dodatkami - ja wybrałam truskawki :)

Smacznego!

sobota, 07 sierpnia 2010

Wspomnienie sezonu truskawkowego. Myślę, że jeśli by się postarać jeszcze jest szansa dotrzeć gdzieś do koszyczka czerwonych pyszności. Przepis pochodzi od Dorotus i była to moja pierwsza przygoda z drożdżowym ciastem. Wyszło tak smacznie i tak kolorowo, że stwierdziłam wtedy, iż jeśli powstanie blog, to będą jego wizytówką. Tak też się stało,  a dziś czas najwyższy zamieścić je na blogu.  Polecam najbardziej, jak tylko potrafię!

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki na 9 sztuk:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
400 g truskawek
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek


Sposób wykonania:
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Piec w temperaturze 190oC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.

Składniki na kruszonkę:
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

 

poniedziałek, 19 lipca 2010

Pierwszy truskawkowy wpis i oczywiście nie ostatni. Sezon truskawkowy co prawda chyli się ku końcowi, ale będę się nimi zajadać dopóki nie znikną z ostatniego straganu.  Przepis zaczerpnięty ze strony Jane's Sweets & Baking Journal. Nie żeby na polskich stronach mało było przepisów na muffinki z truskawkami, ale tam zaciekawiła mnie pierzynka śmietankowa i warto było spróbować, bo wyszła bardzo smaczna.
Minimalnie zmodyfikowałam przepis, nie dając na samą górę kolejnej warstwy ciasta, by nie zatracić smaku śmietanki.

Muffinki truskawkowo śmietankowe

Składniki:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki masła
olejek migdałowy
2 duże jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2i1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1szklanka truskawek pociętych w drobne kawałki

Pierzynka:
110g tłustej śmietanki (można użyć serka mascarpone)
1 i 1/2 łyżki lekko ubitego jajka
1/3 szklanki cukru
ekstrakt waniliowy

W małej miseczce wymieszać śmietankę z odrobiną jajka i cukrem oraz ekstraktem waniliowym oraz odstawić na bok.

Masło delikatnie rozpuścić, dodać ekstrakty waniliowy i migdałowy, oraz mleko do masła. Wystudzić, dodać jajka. Osobno wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Mokre składniki zmieszać z suchymi.
Nakładać do papilotek. Układać truskawki. Na wierzchu robić kleksy ze śmietanki z cukrem i znów ozdabiać truskawkami.


Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni aż się zarumienią.

Smacznego!

Muffinki truskawkowo śmietankowe - surowe

czwartek, 15 lipca 2010

Mini Ptysie

Urodziny Taty były świetną okazją do wypróbowania przepisu Dorotus, który chodził za mną od kiedy widziałam pierwszą w tym sezonie truskawkę. Przepis jest świetny! Łatwy lekki i przyjemny. Jedyne zastrzeżenie mam do tego, że śmietana bardzo szybko traciła kształty, ale sądzę że wszystkiemu winne są 32oC z którymi nawet z pomocą lodówki trudno sobie poradzić.

Zdecydowanie polecam ten przepis, proponuję zrobić z podwójnej porcji, ponieważ ptysiaki są tak przepyszne, że mają niewyjaśnioną tendecję do znikania.


Mini Ptysie

Ciasto parzone na około 30 sztuk:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, ucierając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej  ptysie nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Pozostawiać 1,5 cm odstępy między ciastkami.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Krem śmietankowo - truskawkowy:
450 g śmietany kremówki 36%
150 g truskawek, odszypułkowanych
około 2 łyżek cukru (lub więcej/mniej, w zależności od słodkości truskawek, pamiętając jednak, że cukier jest również w galaretce)
2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody (1/5 szklanki)

Truskawki zmiksować z cukrem przy pomocy blendera na sos. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, powoli dodawać zmiksowane truskawki, cały czas miksując. Dodać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować.

Masę włożyć na chwilę do lodówki. Po lekkim stężeniu nadziewać ptysie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Mini Ptysie

 

Ptysie Szampan

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów