Wpisy z tagiem: szarlotka

niedziela, 16 sierpnia 2015

Na leniwe, deszczowe niedzielne popołudnie najlepsza jest filiżanka herbaty i kawałek szarlotki. Oczywiście gorącej, prosto z piekarnika z własnoręcznie zebranymi jabłkami. Gdyby tak dodać do nich jeszcze domowego dżemu z aronii dla koloru i smaku, a na koniec podać z gałką lodów waniliowych, to więcej już do szczęścia nie potrzeba. Do dzieła zatem :)


Składniki:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Mus owocowy:
1kg jabłek
kilka łyżek domowego dżemu z aronii
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w cząstki i podusić z cukrem. Pod koniec dodać aroniowy dżem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w malakserze. Podzielić na 2 części. Pierwszą częścią wyłożyć dno formy i podpiec około 40 minut, w temperaturze 180oC. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 40 minut. Podawać najlepiej gorącą z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!



niedziela, 14 października 2012

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwaśna i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżanką ulubionej herbaty ;)

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki śmietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej śmietany. Wałkować na grubość ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cieście, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonką. Zostawić przykryte do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

sobota, 06 października 2012

Weekend, kruche ciasto, kilka malutkich jabłuszek i jest prawie jak w raju ;) Rajskie jabłuszka jako dodatek do szarlotki sprawdziły się doskonale. Mają piękny kolor i dodają kwaskowego aromatu szarlotce. Kto jeszcze nie próbował, niech biegnie obrywać i zagniata ciasto ;)

Rajska Szarlotka

Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
1 kg jabłek
ok.2 garście jabłuszek rajskich (tyle udało mi się zdobyć)

kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, przesmażyć . Pod koniec smażenia dorzucić rajskie jabłuszka. Wymieszać.
Ciasto podpiec na rumiano w temperaturze 180stopni, wyłożyć i wyrównać przesmażone jabłka, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około pól godziny.

Smacznego!

Rajska Szarlotka

środa, 03 października 2012

Szarlotki nigdy dość :) Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich , które należy lekko uprażyć z dodatkiem miodu. Ciasto zyskuje dzięki temu zupełnie nowy smak i aromat. Bardzo polecam!

Szarlotka z orzechami

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 żółtka
1 jajko

Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i na pół godziny umieścić w lodówce.  Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć.  Orzechy przebrać, grubo pokroić, lekko uprażyć na patelni , mieszając z miodem.  Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blaszki (24x28 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec na rumiano w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, wygładzić rozsypać uprażone orzechy. Posypać niewielką ilością kruszonki, tak by nie przykrywała orzechów. Całość wstawić na około 1/2  godziny do piekarnika.

Smacznego!


Szarlotka z orzechami

czwartek, 27 września 2012

Dobra, „stara” szarlotka, która smakuje nam w domu od lat. Kwaskowe jabłka nadają jej wyrazistego smaku, a „kładziona” kruszonka  dodaje urody. Polecam!

Szarlotka z kładzioną kruszonką

Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Można sobie ułatwić pracę i wszystkie składniki wymieszać malakserem. Schłodzić  1/2 godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x28 cm). Podpiec na jasny kolor w  temperaturze 180oC. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (tu również polecam malakser), dodać cukier i rozłożyć na  podpieczonym cieście. Kruszonkę zagnieść, odrywać kawałki, lekko spłaszczać i układać na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pól godziny.

Smacznego!


Szarlotka z kładzioną kruszonką

poniedziałek, 25 października 2010

Dynia króluje w daniach wytrawnych i słodkościach. Jest nie tylko pyszna, ale i „towarzyska” :) Razem z gruszką i jabłkiem sprawia, ze szarlotka ma niepowtarzalny, wspaniały smak :) Inspirację znalazłam tutaj.

 

Szarlotka z dynią  i gruszkami

Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
10 dkg masła (zimnego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki śmietany
otarta skórka z 1 cytryny

oraz:
0,5 kg jabłek
0,5 kg gruszek
0,5 kg obranej dyni
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wysiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny i zagniatać. Ciasto włożyć do lodówki i mocno schłodzić.

Obrane owoce pokroić w kostkę, dodać cynamon i cukier, poddusić.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim tortownicę, ponakłuwać spód widelcem i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 190oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć owocową masę. Na górę zetrzeć resztę ciasta  -  na tarce o grubych oczkach.  Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pół godziny -  ciasto powinno być rumiane. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Szarlotka z dynią  i gruszkami

Przepis jest moją propozycją w akcji:

oraz:

 

oraz:

 

niedziela, 03 października 2010

Minął wrzesień, a ja nie upiekłam ani jednej szarlotki. Koniecznie trzeba to nadrobić. Pyszna, szybka i smaczna a zapach jabłek z cynamonem wypełnił całe mieszkanie.

Szarlotka


Składniki:
60 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżki oleju
4 łyżki  jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy

Szarlotka

2 kg jabłek - po obraniu skroić i przesmażyć, na koncu dodać kisiel (moje były słodkie, więc nie dodałam cukru)
1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka


Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką  cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać. Odkroić ok. 2/3 całości i rozwałkować  placek o grubości ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia). Wyłożyć jabłka. Następnie rozwałkować  druga część ciasta – nieco cieniej niż spód i przykryć nim jabłka.  Jeśli pozostaną ścinki ciasta z wyrównywania placków, to warto z nich wykroić ozdobne elementy.  Ja zrobiłam listki i jabłuszka. Przykleić je do placka białkiem. Białkiem również smarujemy cały wierzch ciasta – po upieczeniu będzie pięknie błyszczeć.
Piec w temperaturze 180-190oC około 40 minut.

Smacznego!

 

 

Szarlotka

 

 

Przepis bierze udział w akcji:

 

wtorek, 28 września 2010

Miałam dzisiaj nie piec, nawet nie byłam jakoś specjalnie zaopatrzona w składniki.  I.. przypadkiem odkryłam na blogu Tater, że dzisiaj jest dzień jabłka. Nie mogłam sobie odpuścić! Pierożki z jabłkiem - mnie posmakowały z kubkiem kakao.

Pierożki z jabłkami


Składniki ciasto:

pół kilograma mąki
20 dkg masła
5 żółtek
1 szklanka cukru

 

Składniki nadzienie:
5 jabłek
kieliszek rumu
odrobina soku z cytryny
pól laski kory cynamonu - potartej
kilka startych goździków
łyżka miodu
4 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać nożem z masłem, dodać cukier i żółtka, zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie z podanych składników przygotować nadzienie. Odcisnąć nadmiar soku z jabłek, dodać bułkę tartą.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kółka lepić pierogi. Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.


Smacznego!

 

jabłko

 

Przepis bierze udział w akcjach:

 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów