Wpisy z tagiem: pianka

niedziela, 01 wrze¶nia 2013

Najpopularniejsze ciasto na blogu Dorotus, a ja jeszcze go nie robiłam. Nie wiem jak to się stało? Jako¶ nigdy nie po¶wieciłam mu specjalnej uwagi, a teraz żałuję. Jest wyj±tkowe, kremowe, wspaniałe delikatne, obłędne!!! Je¶li raz je upieczecie, na pewno będziecie do niego wracać. Przepis cytuje za Dorotus.

Kruche ciasto z malinami i lekk± budyniow± piank±

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki m±ki pszennej (może być również m±ka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnie¶ć z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Je¶li ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 czę¶ci - około 60% i 40%, każd± zawin±ć w folię spożywcz±, zamrozić. T± czynno¶ć można zrobić dzień wcze¶niej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większ± czę¶ć ciasta (60%), lekko przyklepać dłoni± i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub ¶mietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

500 g malin (mog± być mrożone, nie rozmrażamy ich wcze¶niej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacz±ć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijaj±c na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksuj±c, by dobrze się rozpu¶cił. Strużk± wlewać olej, miksuj±c do poł±czenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubit± pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatk± lekko wepchn±ć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyj±ć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziw± wanili±

Smacznego!

Kruche ciasto z malinami i lekk± budyniow± piank±

| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów