Wpisy z tagiem: gę¶

wtorek, 11 listopada 2014

Pierwsza g±ska w życiu :) Nie podjęłam wyzwania by upiec j± w cało¶ci. Na pierwszy raz w piekarniku wyl±dowały same udka. Okazuje się ze mięsko jest bardzo smaczne i na pewno będę z nim jeszcze eksperymentować.


Składniki:
2 udka gęsie
4 jabłka
sól
pieprz
majeranek
czosnek
odrobina czerwonego wina
odrobina oleju

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć. Skropić olejem i winem, obsypać przyprawami. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub cał± noc. Udka przesmażyć na patelki po kilka minut z każdej strony. Naczynie  żaroodporne nasmarować olejem. Mięso jeszcze raz doprawić, wstawić do naczynia skórk± do dołu. Obrać i pokroić jabłka w cz±stki i poukładać obok mięsa. Cało¶ć przykryć foli±. Piec godzinę w temperaturze 180oC. Po godzinie odwrócić mięso i piec jeszcze 40 minut. Następnie ¶ci±gn±ć folie i dopiekać około 20 minut aż góra się zrumieni.


Podałam z ziemniakami zapiekanymi pod gęsim tłuszczem i czerwon± kapust±.

Smacznego!




| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów