Wpisy z tagiem: musli

poniedziałek, 04 kwietnia 2011

To ciasto piekli już niemal wszyscy i konia z rzędem temu, kto znajdzie pierwsze Ľródło. Mniejsze lub większe modyfikacje to zwykle wynik aktualnego stanu spiżarki :) Jest to więc nie tylko dobry sposób na wykorzystanie białek , ale i „końcówek” różnych dobroci. Smaczne i praktyczne :) Polecam!

Ciasto z białek


Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka m±ki
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1/3 szklanki maku
1/3 szklanki kokosu
1/3 szklanki musli z owocami
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: tabliczka czekolady, kilka łyżek ¶mietanki – roztopić w k±pieli wodnej, wymieszać ze ¶mietank±


Sposób wykonania:

Masło roztopić i przestudzić. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywn± pianę. Wszystkie suche składniki wymieszać, wlać roztopione masło, mieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodawać stopniowo pianę i dalej mieszać delikatnie łyżk±. Blaszkę 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w temperaturze 200oC. W trakcie pieczenia można przykryć papierem żeby się nadmiernie nie zrumieniło. Po wystudzeniu ozdobić polew± czekoladow±.

Smacznego!

Ciasto z białek

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów