Wpisy z tagiem: deser

niedziela, 15 czerwca 2014

Wspaniały deser na wszystkie okazje upalnego lata. Delikatne, kremowe orzeĽwienie na lekkim biszkopcie. Bardzo polecam.

sernik na zimno z truskawkami

 

Składniki na biszkopt:
2 jajka
10 dkg cukru
10 dkg m±ki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego
1 duży kubek jogurtu greckiego (400g)
4 łyżki stołowe żelatyny( w czasie upałów warto użyć 1 łyżkę więcej)
20 dkg cukru pudru
Cukier waniliowy

Dodatkowo:
0,5 kg pokrojonych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:
2 białka ubić, dodawać sól, 2 łyżki zimnej wody, nadal ubijaj±c dodawać cukier i żółtka. Dosypywać po trochu m±kę wymieszan± z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżk±. Wyłożyć do formy z odpinanymi bokami (25x25 cm) piec około 30 minut w temperaturze 160oC – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyj±c, wystudzić i z powrotem umie¶cić w formie. 2 galaretki rozmieszać w 3 szklankach wody, odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpu¶cić w 1/3 szklanki gor±cej wody, lekko ostudzić. Zmielony ser miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt. Wymieszać żelatynę z kilkoma łyżkami masy serowej i cały czas miksuj±c dodawać stopniowo do całej masy. Szybko, ale delikatnie wmieszać pokrojone truskawki. Masę serow± wyłożyć na wystudzony biszkopt, równo rozsmarować. Zalać lekko tężej±ca galaretka i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Arbuzowe shoty, były urocze ale malutkie. Je¶li kto¶ ma ochotę na większ± porcję "deseru" to polecam Lazurowy deser z Curacao. Jednocze¶nie pragnę życzyć Wam Szczę¶liwego Nowego Roku :)

 

Składniki na 1 porcję:
2 łyżeczki żelatyny
1/2  szklanki Curacao
cz±stka pomarańczy

dodatkowo: wykałaczka, trójk±t wycięty z papieru

Sposób wykonania:
Żelatynę rozpu¶cić w niepełnej szklance gor±cej wody, a kiedy wystygnie wlać Curacao. Starannie wymieszać i przelać do szklanego pucharka. Wstawić do lodówki, aby stężało. Z cz±stki pomarańczy, wykałaczki i papieru wykonać łódeczkę z żaglem i umie¶cić na zastygłej galaretce.

Smacznego!


Jeżeli macie jeszcze w±tpliwo¶ci co do sylwestrowego menu, zapraszam do skorzystania z moich propozycji:




| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów