Wpisy z tagiem: kabanosy

niedziela, 16 wrze¶nia 2012

Wspaniała aromatyczna pieczeń na niedzielę. Wymaga sporo przygotowań i cierpliwo¶ci, ale smakuje wybornie.

zrazówka

Składniki:
ok. kilogramowy kawałek zrazówki
2 kabanosy
suszone ¶liwki
obrane z±bki czosnku
¶wieży tymianek, rozmaryn i bazylia
3 duże cebule
wino, oliwa
sól, pieprz ziołowy

dodatkowo rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Kabanosy wcze¶niej zamrozić (wtedy łatwiej będzie nadziać nimi mięso).
Wzdłuż zrobić dwa nacięcia cienkim nożem i umie¶cić w nich kabanosy.
Po bokach zrobić nacięcia "kieszonki" w dwóch rzędach (po każdej stronie) umie¶cić suszone ¶liwki. Na ¶rodku zrobić nacięcia i umie¶cić w nich kawałki czosnku. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na dnie jakiego¶ pojemnika. Mięso z każdej strony posypać sol± i pieprzem ziołowym oraz natrzeć ziołami. Ułożyć na cebuli. Skropić oliw± i winem. Obłożyć ciasno foli± spożywcz± lub aluminiow±, zostawić na noc w lodówce.

Do rękawa przełożyć cebulę i ułożyć na niej mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC co najmniej godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw rozci±ć, wylać sos do osobnego naczynia a mięso bez rękawa pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w piekarniku by się przyrumieniło.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

zrazówka

sobota, 15 stycznia 2011

Pomysł sprzedała mi dawno temu pewna Kasia :) Pocz±tkowo sposób wykonania mnie przerażał. Za pierwszym razem bardzo się stresowałam przy zawijaniu, ale ostatnio stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny. Rolada wyszła całkiem fajna i ma coraz więcej fanów :)

Rolada serowa

Składniki:
1/2 kg żółtego sera (wybrałam edamski)
25dkg pieczarek
1 (duże) opakowanie serka topionego (lub 3 kwadratowe, lub jeden kr±żek trójk±cików)
1 cebula
1/2 główki czosnku
2 długie kabanosy
sol, pieprz do smaku

dodatkowo:
folia spożywcza, woreczek foliowy!

Sposób wykonania:
Ser umie¶cić w foliowym woreczku, wstawic do garnka z gor±c± wod± i czekać aż otrzyma plastyczn± strukturę. W międzyczasie podsmażyć pokrojona w kostkę cebulkę,
pieczarki zetrzeć na tarce i odparować na patelni, dodać do cebulki. Mocno posolić. Dodać serki topione, rozdrobniony czosnek i wymieszać. Je¶li żólty ser jest już plastyczny rozłożyć na stole duży kawał foli spożywczej i rozwałkować go na nim a następnie  nałyżyć na niego farsz. Na ¶rodku ułożyć kabanosy, i delikatnie zwijać ser jak roladę. Po zwinięciu, zawin±ć mocno w folię i wstawić do lodówki na noc.

Rano można już kroić w plasterki :)

Smacznego!


 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów