Wpisy z tagiem: oliwa

wtorek, 11 stycznia 2011

Dzi¶ swój dzień obchodz± Wegetarianie, ja co prawda kawałem dobrego mięcha nie pogardzę, ale dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim którzy go nie jedz± z najlepszymi życzeniami z okazji ich ¶więta :D

Bruschetta

Składniki:
Bułka pszenna
kilka z±bków czosnku
3 małe pomidorki
oliwa
odrobina szczypiorku/zielonej cebulki
tarty żółty ser do posypania

Sposób wykonania:
Bułkę pokroić w kromeczki, natrzeć czosnkiem i nasmarować oliw±. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika, najlepiej pod sam grill i przypiekać na złoty kolor. Pomidorki obrać ze skórki, pozbawić ¶rodka, pokroić w cienk± kostkę doprawić sol±, pieprzem i bazyli±.  Upieczone grzanki wykładać na talerz, układać na nich pomidory, obsypać startym serem i szczypiorkiem. Podawać natychmiast - szybko stygn±.

Smacznego!

Bruschetta

 

 


PS.


Moi Drodzy :)
Pozwolę sobie przypomnieć, że mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2010 w kategorii Moje zainteresowania i pasje (blogi tematyczne). Je¶li chcecie oddać na niego głos, wy¶lijcie SMS o tre¶ci H00451 na numer 7122. Koszt SMS, to 1,23 zł brutto.
Dochód z SMSów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych. Głosowanie potrwa do 20.01.2011 do godziny 12:00.

Dziękuję za każdy głos  :)

 

poniedziałek, 27 grudnia 2010

Nie wyja¶nię dlaczego zgłosiłam blog do konkursu, bo nie mam żadnego racjonalnego uzasadnienia. Zdaje sobie sprawę, że mój istniej±cy dopiero pół roku blog, raczkuje dopiero w kulinarnych kręgach. Nie mniej, miło mi będzie je¶li chociaż jedna osoba na mnie zagłosuje :)
Wszystkie zgłoszone blogi przejd± do II etapu Konkursu, czyli  głosowania SMS, które rozpocznie się w dniu 11.01.2011 o godzinie 15:00. W jego efekcie do kolejnego etapu Konkursu – oceny przez Kapitułę Konkursu oraz głosowania nominowania do  wyboru Bloga Blogerów – przejd± blogi, które otrzymaj± największ± liczbę głosów.

Tymczasem, przedstawiam Wam propozycję sylwestrowej przegryzki. Mini pizze, małe zgrabne i smaczne  :)

Mini Pizze

Ciasto:
1 1/2 szklanki wody
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki m±ki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos:
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka z±bków czosnku
ostra papryka, oregano, bazylia
łyżeczka oliwy
kilka niedużej wielko¶ci pomidorów
(wymieszać)

Na górę:
starty ser, lub plasterki białych kulek mozzarelli
(lub więcej składników według upodobania)

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyro¶nięcia, następnie poł±czyć resztę składników i pozostawić ciasto na 15 minut ponownie do wyro¶nięcia. Następnie formować małe kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, rozpłaszczać i układać na blasze. Pizze smarować sosem (najlepiej nabierać pędzelkiem) i układać na nich pomidory i ser. Piec ok. 7-10 minut aż się zrumieni± w temperaturze 200OC.

Smacznego!

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów