Wpisy z tagiem: tarta

sobota, 22 wrze¶nia 2012

Czyżby znowu tarta z owocami i budyniem? Taaaak! Borówkowy smak póĽnego lata, na kruchej tarcie, oczywi¶cie z dodatkiem budyniu. Wygl±da chyba apetycznie, a jak smakuje? Trzeba spróbować ;)

Tarta z czerwon± i amerykańsk± borówk±

Składniki:
30 dkg m±ki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

1 żółta galaretka

Dodatkowo:  po niecałej szklance borówek czerwonych  i amerykańskich


Sposób wykonania:
M±kę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnie¶ć ciasto (jak zwykle pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać borówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, dodaj±c tylko 1/3 wody. Posmarować delikatnie galaretk± owoce przy pomocy pędzelka.
Schłodzić.

Smacznego!

pi±tek, 14 wrze¶nia 2012

Pogoda nie rozpieszcza, temperatura nie dopisuje, więc najlepiej się rozgrzać ciepłym posiłkiem. Gor±ca tarta z kurkami - taki trochę przedsmak jesieni  ;) Jedzmy póki jeszcze s±!

Tarta kurkowa


Składniki na ciasto:
30 dkg m±ki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Składniki na farsz:
200g kurek
2 małe cebulki
¶wieży tymianek i rozmaryn

gar¶ć ¶wieżo startego parmezanu
100g koziego sera
2 jajka
3/4 szklanki ¶mietany kremówki

Tarta kurkowa

Sposób wykonania:

M±kę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnie¶ć ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki.

Gał±zkę ziół zostawić do dekoracji. Kurki posolić przesmażyć z cebulk± i ziolami na ma¶le, dodać dużo pieprzu. Wyłożyć na tartę razem z rozkruszonym kozim serem. Jajka roztrzepać ze ¶mietan±, doprawić, zalać kurki i ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 40 minut. Kiedy masa się zetnie, posypać parmezanem i odczekać jeszcze pięc minut.

Podawać gor±c±, ozdobion± ziołami.

Smacznego!

 

Tarta kurkowa

sobota, 13 listopada 2010

Tartę wypatrzyłam dawno temu na blogu Agatex i doczekała się w końcu swojego czasu :)  Jest bardzo smaczna i zaskakuje delikatno¶ci± farszu, jednak następnym razem spróbuje pokroić łososia w kawałki, żeby tarta nabrała konkretnego wyrazu.

Tarta z łososiem i awokado

Kruche ciasto na spód

200g m±ki pszennej (tak jak zaleca Agatex, dodałam uprażonych pestek dyni)
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody

Do dużej miski przesiać m±kę i sól. Pokroić masło w nieduż± kostkę i wrzucić do m±ki. Czubkami palców wymieszać m±kę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Do m±ki wlać jajko i wodę. Powoli wyrabiać ciasto. Je¶li ciasto się lekko klei, należy dodać trochę m±ki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawin±ć w plastikow± folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczon± formę do tarty, nakłuć j± wielokrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyj±ć piekarnika i pozwolić jej ostygn±ć.

Nadzienie
300g wędzonego łososia
spora gar¶ć ¶wieżych li¶ci bazylii
1 dojrzałe awokado, mi±ższ pokrojony w nieduż± kostkę
3 jajka
200g ¶mietany 18%

Łososia i bazylię zmiksować razem na gładkie puree, które następnie nałożyć do ¶redniej wielko¶ci miski, do puree dodać 3 jajka oraz ¶mietanę i miksować cało¶ć mikserem na jednolit± masę. Do masy dodać posiekane awokado i delikatnie wymieszać cało¶ć. Nałożyć masę na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż wierzch tarty lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić tarcie lekko ostygn±ć a następnie podać do stołu.

Smacznego!

czwartek, 19 sierpnia 2010

Przepis bardzo podobny do tarty jagodowej, rózni się tylko sposobem przyrz±dzenia.

Kubeczki pełne jagód


Składniki:
Kruche ciasto
125g masła
1 i 1/4 szklanki m±ki (oraz trochę do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 - 4 łyżek wody (w zależno¶ci od tego jakie wyjdzie ciasto)

Nadzienie

3 szklanki jagód
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny

Kruszonka
1 łyżka m±ki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

oraz
1 jajko - do posmarowania ciasta

Kubeczki pełne jagód

Sposób wykonania:
Masło pokroić w drobne kawałki i włożyć na 15 minut do lodówki. M±kę, cukier i sól wymieszać w malakserze ze schłodzonym masłem. Po wymieszaniu składniki przełożyć na stolnicę i zagniatać dodaj±c wodę. Zagniecione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, odczekać 5 do 10 minut aż ciasto nabierze temperatury pokojowej. Podzielić je na 2 czę¶ci (1/3 i 2/3 cało¶ci). Większ±  czę¶ć cze¶ć rozwałkować i wyłożyć ni± wysmarowane masłem kokilki. Brzegi wywijać na zewn±trz i ozdabiać widelcem. Dokładnie docisn±ć, by ciasto dobrze przylegało do dna.

W miseczce delikatnie wymieszać jagody z m±k± ziemniaczan± cukrem i sokiem z cytryny, a następnie umie¶cić je w kokilkach.

Z pozostałej czę¶ci ciasta wycinać kwiatki lub inne wzorki do udekorowania jagód. Ciasto smarować roztrzepanym jajkiem. Z cukru m±ki i masła przygotować kruszonkę i posypać ni± ciasto.

Piec w piekarniku, do zarumienienia ciasta, ok 20 minut w temperaturze 220oC.

Podawać w kokilkach, lub delikatnie wyjmować i podawać na talerzykach.

Smacznego!

Kubeczki pełne jagód

¶roda, 07 lipca 2010

tarta_jagodowaLetni klasyk.

Niesamowicie krucha, niewiarygodnie mocno jagodowa i... i już! To wystarczy :)

Składniki:

Kruche ciasto
125g masła
1 i 1/4 szklanki m±ki (oraz trochę do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 - 4 łyżek wody (w zależno¶ci od tego jakie wyjdzie ciasto)

Nadzienie
3 szklanki jagód
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny

Kruszonka
1 łyżka m±ki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

oraz
1 jajko - do posmarowania ciasta


Wykonanie:
Masło pokroić w drobne kawałki i włożyć na 15 minut do lodówki. M±kę, cukier i sól wymieszać w malakserze ze schłodzonym masłem. Po wymieszaniu składniki przełożyć na stolnicę i zagniatać dodaj±c wodę. Zagniecione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, odczekać 5 do 10 minut aż ciasto nabierze temperatury pokojowej. Podzielić je na 2 czę¶ci. Pierwsz± cze¶ć rozwałkować i umie¶cić w foremce do tarty (foremkę wcze¶niej wysmarować masłem i lekko oprószyć m±k±).  Dokładnie docisn±ć, by dobrze przylegała do dna.


W miseczce delikatnie wymieszać jagody z m±k± ziemniaczan± cukrem i sokiem z cytryny, a następnie umie¶cić je na dnie tarty.


Pozostał± cze¶ć ciasta znów podzielić na 2 czę¶ci. Z pierwszej wałkować podłużny placek, z którego wycinać paski. Z pasków układać kratkę na cie¶cie. Pozostał± czę¶ć ciasta uformować w długi wałeczek i umie¶cić go na obwodzie tarty. Brzegi wałeczka ozdobić widelcem. Brzegi paseczków, również można ozdobić w ten sposób. Ciasto smarować roztrzepanym jajkiem. Z cukru m±ki i masła przygotować kruszonkę i posypać ni± ciasto.

Piec w piekarniku, do zarumienienia ciasta, ok 20 minut w temperaturze 220st.

Smacznego!

tarta_jagodowa_surowa

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów