Wpisy z tagiem: wędzonka

sobota, 10 marca 2012

Nigdy nie tolerowałam żuru. Był dla mnie odrzucaj±co kwa¶ny. Tak się jednak złożyło, że przyszło mi ugotować własny. Postanowiłam wypróbować Żurek księcia Sanguszki z Krakowskiego Kredensu. To było odkrycie roku, i nie jest to wpis sponsorowany. Żurek jest po prostu cudowny, taki mogę je¶ć zawsze :) Podałam go w miseczkach chlebowych - na razie w kupnych bo na własne zabrakło mi odwagi. Polecam!

Żurek Księcia Sanguszki

Składniki:
ok. 3 litry wody
3 listki laurowe,
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 z±bki czosnku
sól do smaku
3 skrzydełka oraz kawałek wędzonej ko¶ci schabowej lub żeberek
2 suszone grzybki
3  parówki
1 mała cebulka
4,5 ¶rednich ziemniaków
marchewka
seler
pęczek koperku
słoik żurku księcia Sanguszki

Sposób wykonania:
Z warzyw (poza ziemniakami) i mięsa ugotować bulion, pod koniec dodać skrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki się ugotuj±, dodać żurek ze słoika, doprawić do smaku. Podawać w miseczkach chlebowych lub głębokich talerzach. Posypać koperkiem.

Smacznego! 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów