Wpisy z tagiem: migdały

sobota, 24 sierpnia 2013

Coś dla miłośników słynnego likieru i migdałów. Bardzo bogaty w smaki tort, przełamany kwaskowymi wiśniami. Tort tylko dla Dorosłych, bo powinien zostać bogato nasączony aromatycznym amaretto - w wersji dla Dzieci możecie przygotować po prostu tort migdałowy z wiśniami ;) Polecam !

Tort amaretto

Składniki:
biszkopt
3 jajka
15 dkg mąki
3 łyżki zimnej wody
12 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem migdałowy
2 szklanki mleka
1,5 paczki budyniu śmietankowego

1 kostka miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
szklanka mielonych migdałów

dodatkowo
pół szklanki płatków migdałowych
1 szklanka wiśni bez pestek
0,5 szklanki całych wiśni do dekoracji
likier amaretto do nasączania blatów 

Tort amaretto  z wiśniami

Sposób wykonania:
Płatki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić.

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 krążki.

Ugotować budyń bez cukru, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło miksować z cukrem pudrem, dodać mielone migdały. Dodając po łyżce zimnego budyniu miksować do uzyskania jednolitej masy.

Jeden krążek biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować kremem, ułożyć wiśnie bez pestek, przykryć drugim krążkiem. Tak jak pierwszy krążek nasączyć go alkoholem, posmarować górę i boki kremem. Cały tort obsypać prażonymi płatkami migdałów. Udekorować całymi wiśniami.

Smacznego! 

Tort amaretto z wiśniami

sobota, 02 marca 2013

Muffinkę czy serniczka? Serniczka czy mufinkę? A może mały kompromis? Bardzo smaczny kompromis ;) Nie pożałujecie, polecam!




Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 paczki budyniu waniliowego

Dodatkowo
1/2 szklanki płatków migdałów

Sposób wykonania:
Ser zmielić (można lekko zmiksować) dodać cukier, jajko, budyń i krótko wymieszać (łyżką).
Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre, następnie je połączyć.
Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysokości. Na górę dokładać po dużej łyżce masy serowej. Posypać płatkami migdałów. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170oC. Smacznego! 

 

czwartek, 27 grudnia 2012

Pyszne migdałowe ciasteczka przełamane kwaskowym dżemem. Pierwszy raz robiłam je jeszcze w "życiu przedblogowym" a w tym roku postanowiłam do nich powrócić. Polecam - nie tylko na święta ;) Przepis cytuję za Dorotus.

Lizner cookies

Składniki:

170 g masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny
otarta skórka z dwóch pomarańczy
1 i 1/4 szklanki mąki (+ mąka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
3 żółtka
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:

dżem malinowy do przełożenia (u mnie porzeczkowy)
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, mocno podsypując mąką, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).

Smacznego!

* zagnieciona masa do wykonania ciastek może być trzymana w lodówce do 3 dni lub zamrożona na 1 miesiąc
* foremki do tych ciasteczek można dostać w sklepach, Dorotus kupiła je w 'Piotrze i Pawle'ja w Tesco

Lizner cookies

wtorek, 24 stycznia 2012

U Dorotus prezentują się bardzo wiosennie, u mnie ze względu na to, że w końcu zaczęła się zima, mają zimowe ubranka. Bardzo słodkie, mięciutkie nawet następnego dnia a posypka z migdałów i cukru nadaje im bardzo ciekawy aromat. Polecam, a przepis cytuję za Dorotus.

Muffinki z ananasem

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Dodatkowo na posypanie:
cukier demerara
płatki migdałowe

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara.Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut. Wystudzić.

Smacznego!

Muffinki z ananasem

 

poniedziałek, 05 września 2011

Sernik zawsze jest dobry i zawsze warto go upiec. Potrafi fantastycznie wpłynąć na atmosferę każdego spotkania :) nawet takiego, które powinno mieć charakter bardzo oficjalny :) Żeby nie myśleć o niebieskich migdałach można się zająć takimi w serniku :)  Ten migdałowy sernik jest bardzo delikatny i kremowy i … po prostu pyszny! Bardzo, bardzo polecam!

Sernik Migdałowy

Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych dowolnych kruchych ciastek (najlepiej kakaowe, pełnoziarniste)
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
1,5 kg dwukrotnie mielonego
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1 budyń waniliowy
1szklanka drobno zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 biała czekolada
1 ciemna czekolada

Sposób wykonania:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Boki delikatnie posmarować masłem. Ciasteczka wymieszać z masłem (można w mikserze) i wylepić nimi dno tortownicy (27cm), mocno ugniatając. Wstawić do lodówki.
Masło, cukier, żółtka zmiksować w malakserze, dodać ser, budyń i migdały i jeszcze krótko miksować. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika – 160oC na około 50 minut. Pod ciastem, na dnie piekarnika ustawić foremkę z wodą (ok. 1/3 wysokości). Kiedy się lekko zetnie można przykryć folia aluminiową, wtedy się nie będzie zbytnio rumienił. Sernik jest gotowy, gdy jego środek jest sprężysty – można to sprawdzać lekko naciskając patyczkiem.  Studzić w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony wstawić na dwie godziny do lodówki.
Polać wierzch roztopioną ciemną czekoladą i obsypać wiórkami białej czekolady.

Smacznego!

 

Sernik Migdałowy

czwartek, 26 maja 2011

Kolejna tortowa propozycja z okazji dzisiejszego święta. Taki trochę tort nie tort, bo bez pieczenia. Można powiedzieć że to takie cytrusowo-migdałowe tiramisu. Smakuje obłędnie. Wygląda też chyba nienajgorzej prawda? Podejrzałam go u Dorotus (za którą cytuję), spodziewałam się że będzie pyszny, ale myślę że musicie sami spróbować. Robiłam w większej foremce, więc wszystkie sładniki powiększyłam o 1/3. Polecam, polecam, polecam :)

Malakoff


Składniki:
podłużne biszkopty na podwójne wyłożenie tortownicy - około 300g
4 duże żółtka
10 dag cukru pudru
10 dag miękkiego masła
150 g zmielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego - Cointreau (użyłam Ekstraktu pomarańczowego)
300 ml śmietany kremówki, ubitej

Poncz:
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
50 ml likieru pomarańczowego - Cointreau (użyłam Ekstraktu pomarańczowego)

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą i puszystą masę. Stopniowo, po łyżeczce dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Wlewać likier, stopniowo, miksując. Wsypać migdały, wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej kremówkę, delikatnie mieszając, by masa się nie zważyła.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć folią aluminiową (sam spód). Składniki na poncz wymieszać. Na dno formy ułożyć warstwę biszkoptów maczanych krótko w ponczu (nie powinny być jednak rozmoczone). Na nie wyłożyć połowę masy kremowej, następnie znów warstwę biszkoptów (nasączonych ponczem) i resztę masy. Tort można zakończyć również warstwą biszkoptów (ja tak jak Dorotus starłam kilka biszkoptów na tarce, dopiero przed podaniem).

Tort schłodzić przez 12 godzin, przed podaniem udekorować bitą śmietaną i płatkami migdałów (ja zamiast płatkami obsypałam boki również okruszkami z biszkoptów).

Smacznego!

 

Malakoff

 

Przepis jest moją propozycją do akcji:

sobota, 30 kwietnia 2011

Truskawki lubią brąz :) Brąz pysznej czekolady oczywiście. Chcąc pogodzić zwolenników czekolady gorzkiej i mlecznej zmieszałam obie. Żeby nie wyglądały zbyt posępnie warto rozjaśnić je mielonymi migdałami. Tak przystrojone mogą być ozdobą stołu na bardzo szczególne okazje :) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taką okazją był po prostu apetyt :) Bardzo, bardzo polecam!

Truskawki w czekoladzie


Składniki:
1/2 kg truskawek z szypułkami
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
ok. 3 łyżki słodkiej śmietanki
mielone migdały

Sposób wykonania:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kapieli wodnej, dodać śmietankę i starannie wymieszać – powinna być dość gęsta. Umyte i osuszone truskawki zanurzać w gorącej, płynnej czekoladzie, Nastepnie jedną stroną w mielonych migdałach. Odkładać na kratkę do stężenia czekolady.

Smacznego!


poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Z rzeczy banalnych, najbardziej lubię „Banalną masę migdałową” :) Taką polecają na forum cincin. Położona na kruchym spodzie i posypana startą chałwą staje się pysznym i absolutnie nie banalnym mazurkiem :) Co ważne (nie udało mi się tego sprawdzić z oczywistych powodów :D ) mimo dodatku śmietany mazurek może stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej i się nie psuje.

Mazurek migdałowy z chałwą

Składniki:
spód:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

masa migdałowa:
1 szklanka migdałów (użyłam całą paczkę – 20 dkg mielonych)
1/2  szklanki cukru pudru
Śmietana, może być 18% (użyłam cały kubeczek)

dodatkowo
– 10 dkg chałwy

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta formować długie wałeczki, ozdobić nimi brzegi placka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.
W przepisie poleca się zmielić migdały w maszynce – ja użyłam już zmielonych. Zmielone migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietanę. Masę rozsmarować na mazurku. Na górę posypać cienką warstwę startej chałwy. Dowolnie ozdobić.

Smacznego!

 

Mazurek migdałowy z chałwą

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

czwartek, 07 kwietnia 2011

Lubicie chodzić na skróty? Ja czasem tak. Spróbowałam tego piekąc tego mazurka … skutki były oczywiście opłakane. Mazurek miał być z kandyzowaną pomarańczą na pomarańczowej konfiturze. W tym miejscu wymyśliłam by zaoszczędzić czas i skorzystać z kupnej. Nie dostałam konfitury więc kupiłam marmoladę (jeszcze gorzej!).  Dobrze, ze to tylko przedświąteczne przymiarki , bo wyszło niesmacznie i  okrutnie słodko. Nie pomogły pięknie po domowemu kandyzowane pomarańcze. Tak więc polecam pod warunkiem, że się przyłożycie do domowej konfitury :) Kandyzowane pomarańcze oczywiście najlepsze u Dorotki :)

Mazurek pomarańczowy z migdałami

Składniki na ciasto:
25 dkg mąki
1/2kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

marmolada pomarańczowa

kandyzowane plasterki pomarańczy:
2 pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru

dodatkowo:
płatki migdałów

Kandyzowane plasterki pomarańczy:
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę (gotowałam krócej)

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Wbić jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.  Marmoladę wymieszać z częścią płatków migdałowych i wyłożyć na ciasto. Na marmoladzie ułożyć plastry pomarańczy. Na mazurku rozsypać płatki migdałów.


Smacznego!

Mazurek pomarańczowy z migdałami

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

sobota, 18 grudnia 2010

Powracając na piernikowy szlak, dzisiaj czas na Lebkuchen. Dość często pojawiały sie ostatnio na wielu blogach, ja postanowiłam wykorzystać jak zwykle sprawdzony przepis Dorotus, która twierdzi że lepszych Lebkuchen nie znajdziecie w całym internecie - ja innych nie próbowałam, ale te tak mi smakowały że wierzę że tak jest. Bardzo smaczne i nietypowe, dzięki dodatkowi zmielonych migdałów. Koniecznie powinny się znaleźć w Waszych piernikowych zestawach  :)

Lebkuchen

Składniki na 30 sztuk:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (można zastąpić świeżo startą)


Sposób wykonania:

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

piątek, 17 grudnia 2010

Przepis znalazłam u Dorotus . Zachwyciły mnie kruchością, lekkością i bardzo specyficznym aromatem. Koniecznie trzeba je uwzględnić w Świątecznym repertuarze. Przepis cytuję za Dorotus.

Zimtsterne

składniki na około 40 ciastek:
300 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
2 białka
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu

Glazura bezowa:
1 białko
1 szczypta soli
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka

Sposób wykonania:
W naczyniu wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.

Przygotować bezową glazurę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.

Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać na blaszce.

Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową glazurę.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut (uważając, by beza nie nabrała brązowego koloru).

Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.

Smacznego!

Zimtsterne

Przepis zgłaszam do akcji:

niedziela, 22 sierpnia 2010

Co prawda najbardziej przyswajalna dla mnie forma spożywania malin, to ta bezpośrednio z koszyczka, ewentualnie z myciem - ale to tylko wtedy kiedy uda mi się je donieść do domu. Jednak, tym razem wylądowały jako składnik niedzielnego deseru. Deser tylko dla tych którzy uwielbiają dużo słodkości.

Deser migdałowo malinowy

Składniki na 5 porcji:
pół opakowania ciasteczek amaretti
paczka migdałów - nie obieranych, w całości
pół kilograma serka mascarpone
1 mały jogurt naturalny
dwie szklanki malin


Sposób wykonania:
Migdały pokroić w grube kawałki i przez 5 minut uprażyć na suchej patelni. Mascarpone zmieszać z kilkoma łyżkami syropu klonowego (można dodać cukier puder zamiast syropu, ale zniknie aromat lekko przypalonego cukru).
Ciasteczka amaretti poukładać na dnie. Wyłożyć na nie część serka, wysypać maliny i ponownie nałożyć porcję mascarpone. Ozdobić malinami, ciasteczkiem, posypać migdałami.

Smacznego!

 

Deser migdałowo malinowy

Moja propozycja w akcji Na zdrowie! na maliny!

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów