Wpisy z tagiem: twaróg

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Święta, Święta i po Świętach... Postaram się nadrobić zaległości na blogu, tymczasem Wam życzę Wszystkiego dobrego "poświątecznego" :) Dziś sernik, niestety zostało mi po nim już tylko wspomnienie smaku i zdjęcie. Polecam :)

Składniki na spód:
200 g ciasteczek
100 g chałwy waniliowej
80 g masła

Składniki na masę:
2 kg sera mielonego (wiaderkowy)
6 jajek
200 g miękkiego masła
2 szklanki cukru
1 puszka mleka kokosowego
1 duży jogurt grecki
2 budynie waniliowe
2 szklanki kokosu

dodatkowo:
1 biała czekolada
kilka łyżek śmietanki kremówki

Sposób wykonania:
Ciasteczka, masło i chałwę zmiksować, wylepić dno foremki (24X34), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Ser, masło i cukier miksować w malakserze, dodawać po jednym jajku, następnie budyń oraz po trochu jogurt i mleczko kokosowe. Na koniec wmieszać kokos (zrobiłam to na dwa razy bo mój malakser nie pomieścił od razu wszystkiego). Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pod sernik (na dno piekarnika) wstawić mniejszą blaszkę z wodą (1/3) wysokości. Tak pieczony sernik jest równy i nie pęka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec około 1,5 godziny. Środek sernika powinien być sprężysty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.  Wstawić na kilka godzin do lodówki. Wystudzony posmarować  białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietanki i posypać kokosem.

Smacznego!

poniedziałek, 14 października 2013

Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna kolorowa, żurawinowa ;) Żurawina lubi twarożek, więc szukałam inspiracji na jakieś ciekawe połączenie. Znalazłam u Dorotus, ale zwiększyłam proporcje i upiekłam ciasto zamiast muffinek. Polecam :)

Ciasto z żurawiną i twarożkiem

 

Składniki na dużą blaszkę:
200 g twarożku (dowolnego)
340 g drobnego cukru do wypieków + 25 g cukru + 25 g cukru
360 g świeżej lub mrożonej żurawiny
400 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanillii
4 łyżki mleka (niekoniecznie, tylko jeśli masa będzie bardzo gęsta)

Ciasto z zurawiną i twarożkiem

 

Sposób wykonania:
Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
Żurawinę wymieszać z 25 g cukru w małym rondelku. Podgrzewać, mieszając, do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstawić i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać jajka, wanilię, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać z grudkami. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 1-2 łyżki mleka.
Foremkę wyłożyć papierem, wyłożyć równo ciasto. Z twarożku zrobić kleksy na cieście.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto z zurawiną i twarożkiem

 

 

Ciasto z zurawiną i twarożkiem

niedziela, 08 września 2013

Urocze zawijaski, wypełnią zapachem drożdżowego ciasta cały dom. Najlepsze do niedzielnej popołudniowej kawki ;) Polecam!

Składniki:
50 dkg mąki
4 dkg drożdży
1 szklanka mleka
10 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka

Masa serowa:
40 dkg białego sera
1 budyń waniliowy
10 dgk cukru
2 jajka
3 łyżki oleju

Dodatkowo 1 roztrzepane jajko do smarowania

Sposób wykonania:

Masa serowa:
Ser przełożyć do miski i ugniatać widelcem, dodawać wszystkie składniki i starannie mieszać (najlepiej dalej ugniatając widelcem). Użycie miksera, albo twarogu mielonego spowoduje że masa będzie rzadsza i będzie wyciekać.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić. Mleko wlać do roztopionego masła. Mąkę wyspać do dużej miski, dodać sól.  Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem i masłem, wlać do mąki, następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto starannie wyrobić aż będzie odchodzić od miski i od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość podzielić na dwie części i wałkować każdą na prostokąt , około 7 mm grubości (można od razu całość, ale tak jest łatwiej). Na każdej części rozsmarować połowę masy serowej zawijać wdłuż dłuższego boku „jak dywan”. Ostrym nożem odkrawać 3 cm kromki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przekrojem do góry, można lekko spłaszczyć. Boki i górę posmarować białkiem.  Odstawić żeby lekko podrosły i piec około 25 minut w temperaturze 170oC.

Smacznego!
zawijaski drożdżowe z serem

piątek, 16 sierpnia 2013

Dawno zapomniane danie, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Najlepsze robiła moja Babcia, ale jak się postaracie to też Wam się uda ;) Polecam, bo jest smaczne, szybkie i niesprawiające kłopotu, w sam raz na upalny dzień.

Makaron z boczkiem i serem

Składniki:
250g makaronu
125g boczku pokrojonego w kostkę/paski
200g białego twarogu
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Makaron ugotować i odcedzić. Boczek podsmażyć. Wymieszać jeszcze ciepły makaron z boczkiem, wkruszyć biały ser. Przyprawić (nie żałować pieprzu). Podawać natychmiast.

Smacznego!


poniedziałek, 27 maja 2013

Każdemu marzy się czasem zostać w domu, dłużej pospać, odpocząć... ale jak się leży plackiem w łóżku drugi tydzień, to szlag może człowieka trafić, prawda? Chciałoby się uciec, chociaż do kuchni ;) Uciekłam! Dziś będą drożdżówki ;)

Droźdżówki z serem i truskawkami

Składniki - ciasto:
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

masa serowa:
0,5 kg białego sera
5 dkg masła
10 dkg cukru
2 żółtka

1/2 kg truskawek

kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
5 dkg masła
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

Droźdżówki z serem i truskawkami

Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość dobrej śmietany. W większej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. Truskawki obrać pokroić w ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie odrywać kulki wielkości piłeczki pingpongowej, mocno rozpłaszczyć. W każdym za pomocą literatki albo nóżki kieliszka zrobić spory, szeroki dołek. Nakładać masę serową, układać 4 lub 6  cząstek truskawek i na krótko odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Droźdżówki z serem i truskawkami

sobota, 02 marca 2013

Muffinkę czy serniczka? Serniczka czy mufinkę? A może mały kompromis? Bardzo smaczny kompromis ;) Nie pożałujecie, polecam!




Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 paczki budyniu waniliowego

Dodatkowo
1/2 szklanki płatków migdałów

Sposób wykonania:
Ser zmielić (można lekko zmiksować) dodać cukier, jajko, budyń i krótko wymieszać (łyżką).
Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre, następnie je połączyć.
Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysokości. Na górę dokładać po dużej łyżce masy serowej. Posypać płatkami migdałów. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170oC. Smacznego! 

 

wtorek, 16 października 2012

Dawno nie było sernika ;) Imieniny Mamy to dobra okazja żeby to nadrobić! Tym razem w jesiennej odmianie, z dodatkiem musu śliwkowego. Przepis mocno inspirowany tym przepisem. Zróbcie sobie więcej musu, a będzie można polać sobie nim każdą porcję!

Składniki na ciasto:
1 szklanka zmielonych orzechów (dowolnych)
15 dkg maki
1/2kostki masła
1 jajko
3 czubate łyżki ciemnego cukru
3 łyżki kakao



Składniki na masę:
1,7 kg białego twarogu
2 śmietanki 30% (po 200ml)
4 jajka
pół masła
2 budynie
szklanka cukru

Dodatkowo:
1kg śliwek, dwie łyżki cukru

Sposób wykonania:
Śliwki przesmażyć na mus, przetrzeć przez sitko. Do maki wsypać zmielone orzechy, kakao, cukier i wymieszać. Do mieszanki dodać masło, wysiekać , dodać jajko i szybko zagnieść. Można sobie ułatwić i wszystko wyrobić w malakserze. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy (28cm). Podpiekać około 15 minut w temperaturze 180oC.

Wszystkie składniki masy wymieszać w malakserze. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzchu zrobić kleksy z musu śliwkowego, rozmazywać je kreśląc ósemki wykałaczką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na co najmniej godzinę, a na spód wstawić foremkę z wodą. Kiedy góra się zetnie, przykryć folią by zachował jasny kolor. Przestudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawać z dodatkiem musu.

Smacznego!    

 

sobota, 07 lipca 2012

W taki upał nikt nie namówi mnie na pieczenie ciasta. Można zrobić co najwyżej sernik.  Oczywiście sernik na zimno. Jego kremowy smak przełamują lekko kwaskowe maliny. Idealny na obecną pogodę,  u nas podany na imieniny Taty ;)

Sernik na zimno z malinami


Składniki na biszkopt:
2 jajka
10 dkg cukru
10 dkg mąki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Sernik na zimno z malinami


Składniki na masę serową:
1kg  sera dwukrotnie mielonego
1/2kg serka homogenizowanego
1 szklanka śmietanki 36 %
4 łyżki żelatyny( w czasie upałów warto użyć 1 łyżkę więcej)
20 dkg cukru pudru
0,5 kg malin
2 galaretki malinowe

Sernik na zimno z malinami

Sposób wykonania:
2 białka ubić, dodawać sól, 2 łyżki zimnej wody, nadal ubijając dodawać cukier i żółtka. Dosypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 160oC – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc, wystudzić i z powrotem umieścić w tortownicy.

2 galaretki rozmieszać w 3 szklankach wody, odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko ostudzić. Zmielony ser miksować z cukrem, dodać serek homogenizowany. Osobno ubić śmietankę i wmieszać do sera. Na koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i starannie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt, równo rozsmarować. Ułożyć na górze maliny. Zalać lekko tężejąca galaretka i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! 


Sernik na zimno z malinami

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

Połączenie klasycznej zebry i kajmakowego sernika, czyli radość dla oka i dla żołądka. Smakuje obłędnie, a po rozkrojeniu, aż miło na niego popatrzeć. Polecam!

Sernik kajmakowa zebra

Składniki:
ok. 300g kruchych czekoladowych ciastek
50g masła

1,5 kg sera wiaderkowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe
szczypta soli
2 małe puszki kajmaku

Sposób wykonania:
Ciastka zmielić, zmieszać z masłem i pokryć nimi spód wyłożonej papierem tortownicy.
Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, żółtka, budyń oraz ubitą pianę z białek. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać połowę kajmaku. Na ciastkowy spód wykładać po dużej łyżce (lub 3 małych) ciemniej i jasnej masy na zmianę.

Piec około 1,20 godz. w temperaturze 180oC. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu, posmarować resztą masy kajmakowej i dowolnie ozdobić. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego!

piątek, 30 marca 2012

Zawieruszył mi się gdzieś, biedny taki nie opublikowany, ale znalazłam go na tyle wcześnie, że zdążę polecić Wam go na Święta. Bardzo fajnie smakuje z tą pomarańczowo pijaną glazurą :)

Sernik z pijaną glazurą

Składniki:

Spód:
3 szklanki zmielonych kruchych kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
2 kg sera dwukrotnie mielonego
1 kostka miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
6 jajek
2 budynie waniliowe
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Glazura :
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki ekstraktu pomarańczowego
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki golden syrupu (można zastąpić cukrem)

Sposób wykonania:
Spód foremki  (30x25) wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. Ciastka wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno foremki i odstawić do lodówki.
Ser krótko miksować z cukrem, solą, masłem i żółtkami. Następnie delikatnie mieszając dodawać stopniowo orzechy,  budyń i ubitą pianę z białek. Wyłożyć masę serową na spód ciasteczkowy i piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Wodę zagotować z ekstraktem pomarańczowym. Kiedy przestanie wrzeć wsypać żelatynę, golden syrup i starannie rozmieszać. Kiedy wystygnie i zacznie lekko tężeć rozsmarować cienką warstwę na serniku.
Wstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego! 

niedziela, 25 grudnia 2011

Czasem podpatruję jakieś serniki na Waszych blogach i próbuję potem zrobić podobne, a czasem napada mnie fantazja żeby sobie jakiś wymyśleć. I wymyśliłam sobie rumowy. Tylko że wydawało mi się to takie banalne, rumowy bo dodałam rum - a ja chciałam żeby był bardziej wyjątkowy. Jest więc nafaszerowany rodzynkami i krokantem niczym znane wam pewnie rumowe niemieckie cukierki ;) Do tego polany pyszną czekoladą, a żeby miał też świąteczny akcent to ma spód ze zmielonych pierniczków. Eksperymentalnie, dodałam też do surowej masy 3/4 szklanki zmielonych pierniczków. Podczas pieczenia, tym razem nie wstawiałam na spód piekarnika miseczki z wodą, bo wyjątkowo nie zależało mi na kremowej i puszystej konsystencji. No ale może już wystarczy tego gadania, zobaczcie sami...

Sernik rumowy z krokantem na piernikowym spodzie

Składniki spód:
3 szklanki zmielonych pierniczków
15 dkg miękkiego masła
50 ml rumu

Składniki masa serowa:
2 kg twarogu dwukrotnie mielonego
1 kostka masła
1 szklanka cukru
7 jajek
2 budynie waniliowe
3/4 szklanki zmielonych pierniczków
1/2 szklanki krokantu
1/2 szklanki rodzynek
100 ml rumu
1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Blachę  (30x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki delikatnie posmarować masłem. Odłożyć 3/4 szklanki zmielonych ciasteczek ("na później"). Ciasteczka wymieszać z masłem (można w mikserze) i wylepić nimi dno blachy, mocno ugniatając. Skropić je 50tką rumu. Wstawić do lodówki.

Masło, cukier, żółtka zmiksować w malakserze, dodać ser, budyń i jeszcze krótko miksować. Dodać do masy krokant, rodzynki, zmielone pierniczki i rum. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika ustawionego na 160oC i piec około 1,5 godz. Kiedy się lekko zetnie przykryć folią aluminiową. Sernik jest gotowy, gdy jego środek jest sprężysty – można to sprawdzać lekko naciskając patyczkiem.  Studzić w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony wstawić na dwie godziny do lodówki. Polać wierzch polewą czekoladową.

Smacznego! 

Sernik rumowy z krokantem na piernikowym spodzie

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Sernik w sam raz na święta. Dodatek śliwek suszonych i żurawiny sprawia, że sernik smakuje fantastycznie. Całości dopełnia cieniutka polewa z gorzkiej czekolady. Smak i aromat zachęca by … sięgnąć po kolejny kawałek. Bardzo polecam!

Sernik ze śliwkami suszonymi i żurawiną

Składniki:
Spód:
3 szklanki zmielonych kruchych kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła
masa serowa:
1/5 kg sera dwukrotnie mielonego
5 jajek
szklanka cukru
1 kostka masła
1budyń waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1łyżeczka aromatu waniliowego

dodatkowo:
30 dkg śliwek suszonych
1/2 szklanki suszonej żurawiny

1 czekolada gorzka
3 łyżki śmietanki

Sposób wykonania:
Spód foremki  (30x25) wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. 2,5 szklanki ciastek wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno foremki i odstawić do lodówki.
Żółtka z cukrem  ubijać w malakserze, dodawać kolejno pozostałe składniki i  mieszać. Dodać suszone śliwki i żurawinę. Pianę z białek ubić, dodać do masy serowej i krótko, delikatnie wmieszać.
Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 160oC.  Kiedy góra się zetnie można nakryć folią aluminiową, żeby  góra za bardzo się nie przypiekła. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i starannie wymieszać. Posmarować górę sernika i posypać resztą skruszonych ciasteczek. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).


Smacznego! 

wtorek, 01 listopada 2011

Planowałam go od zeszłego roku, a w tym roku do ostatniej chwili przyglądałam się tym, które pojawiały się na Waszych blogach. W końcu się za niego zabrałam. Jeszcze wczoraj, pewna byłam, że zdążę (do zakończenia dyniowej akcji którą zorganizowała Bea). W sumie to zdążyłam, tyle że kiedy on studził się przy uchylonych drzwiczkach, to z mojej chwilowej drzemki zrobiło się konkretne spanie. Ozdobiony, obfotografowany dopiero dzisiaj ale i tak jestem z niego dumna. A może dałoby się przymknąć oko na ten mały poślizg i podłączyć go do dyniowej akcji? 

Sernik z dynią z czekoladowym sosem

Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych  kruchych ciastek
1 łyżeczka przyprawy korzennej
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
2 kg sera „wiaderkowego”
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie waniliowe
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka musu z dyni

Sos czekoladowy:
2 białe czekolady
1 czekolada mleczna
1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła

Sposób wykonania:
Ciasteczka zmielić w malakserze, dodać przyprawę korzenna i miękkie masło. Mieszanka wylepić dno tortownicy i odstawić do lodówki. Około 30 dkg obranej i pokrojonej dyni wstawić na pół godziny do piekarnika (ok. 200oC). Po wystudzeniu zmiksować. Masło, cukier, żółtka zmiksować w malakserze, dodać ser, budyń oraz mus dyniowy. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i delikatnie wmieszać drewniana łyżką do masy serowej. Całość wyłożyć na schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec około 1,5 godziny. Po pól godzinie pieczenia przykryć folią aluminiową. Kiedy środek sernika będzie sprężysty, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko, masło i starannie rozmieszać. Lekko przestudzić i polać sernik. Można dodatkowo ozdobić – ja wykorzystałam, słodkie, uśmiechnięte dyńki.

Smacznego!

Sernik z dynią z czekoladowym sosem


Przepis jest moją spóźnioną propozycją do Festiwalu Dyni 2011 który jak co roku zorganizowała Bea:)



niedziela, 16 października 2011

Za oknem pierwsze przymrozki, a na stole pierwsze wypieki z żurawiną w tym sezonie. Najlepsze z rozgrzewającą owocową herbatką. Dziś żurawinowy sernik, polecać Wam chyba nie muszę, poleca sie sam :)

Sernik z żurawiną

Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych pełnoziarnistych, kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
1,5 kg mielonego sera (wiaderkowy)
1 kostka miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
5 jajek
2 budynie waniliowe
15 dkg suszonej żurawiny, zalanej kilkoma łyżkami mocnego alkoholu
3/4 łyżeczki soli

dowolna polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
Spód tortownicy (27 cm) wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. Ciastka wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno tortownicy i odstawić do lodówki.
Masło, cukier i żółtka utrzeć na kogel mogel, dołożyć do sera, dosypać budynie i starannie wymieszać (wystarczy drewnianą łyżką). Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać namoczoną w alkoholu żurawinę (odłożyć trochę do dekoracji). Masę wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. Piec około godzinę w temperaturze 160oC. Pod ciastem, na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą (ok.1/3 wysokości). Kiedy góra się zetnie przykryć folią aluminiową, aby pozostał jasny. Kiedy środek będzie sprężysty, sernik jest gotowy i można wyłączyć piekarnik. Studzić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Ostudzony udekorować czekoladą i żurawiną, wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! 

Sernik z żurawiną

poniedziałek, 05 września 2011

Sernik zawsze jest dobry i zawsze warto go upiec. Potrafi fantastycznie wpłynąć na atmosferę każdego spotkania :) nawet takiego, które powinno mieć charakter bardzo oficjalny :) Żeby nie myśleć o niebieskich migdałach można się zająć takimi w serniku :)  Ten migdałowy sernik jest bardzo delikatny i kremowy i … po prostu pyszny! Bardzo, bardzo polecam!

Sernik Migdałowy

Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych dowolnych kruchych ciastek (najlepiej kakaowe, pełnoziarniste)
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
1,5 kg dwukrotnie mielonego
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1 budyń waniliowy
1szklanka drobno zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 biała czekolada
1 ciemna czekolada

Sposób wykonania:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Boki delikatnie posmarować masłem. Ciasteczka wymieszać z masłem (można w mikserze) i wylepić nimi dno tortownicy (27cm), mocno ugniatając. Wstawić do lodówki.
Masło, cukier, żółtka zmiksować w malakserze, dodać ser, budyń i migdały i jeszcze krótko miksować. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika – 160oC na około 50 minut. Pod ciastem, na dnie piekarnika ustawić foremkę z wodą (ok. 1/3 wysokości). Kiedy się lekko zetnie można przykryć folia aluminiową, wtedy się nie będzie zbytnio rumienił. Sernik jest gotowy, gdy jego środek jest sprężysty – można to sprawdzać lekko naciskając patyczkiem.  Studzić w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony wstawić na dwie godziny do lodówki.
Polać wierzch roztopioną ciemną czekoladą i obsypać wiórkami białej czekolady.

Smacznego!

 

Sernik Migdałowy

niedziela, 07 sierpnia 2011

Trochę ostatnio zaniedbuję bloga i Was, więc wynagrodzę Wam to chociaż częstując wirtualnie pysznym sernikiem na zimno. Za oknem słonko znowu dopisuje, więc taki świeżo wyciągnięty z lodówki powinien smakować doskonale. Sezon na jagody dobiega końca więc szkoda zmarnować szansy na takie pyszności.

Sernik na zimno z jagodami

Składniki:
duża  paczka herbatników
1 ,5 sera dwukrotnie mielonego (wiaderkowy)
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki żelatyny
2/3 szklanki cukru pudru
aromat waniliowy
2 szklanki jagód


Sposób wykonania:
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Dno foremki wyłożyć folia aluminiową, a następnie ułożyć herbatniki. Ser zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i lekko ostudzona dodać do masy serowej. Starannie wymieszać. 2/3 masy wyłożyć do formy z odpinanymi bokami (25x25 cm) i wstawić do lodówki. Do pozostałej masy wsypać połowę jagód, wymieszać i wyłożyć na poprzednia masę. Na górę rozsypać pozostałe jagody i delikatnie wylać tężejąca galaretkę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! 

Sernik na zimno z jagodami

poniedziałek, 30 maja 2011

Ten sernik uszczęśliwiał nas wczoraj, niestety zabrakło czasu by go zaprezentować. Na kruchym spodzie, bardzo delikatny, lekko waniliowy. Mocniejszego aromatu nadaje mu posypka z chałwy, a soczysta brzoskwinia wspaniale się z tymi aromatami i smakami komponuje. Pieczony z parą wyszedł  wilgotny. Dodatkowo zyska na smaku i pięknie się kroi kiedy postoi lodówce(najlepiej całą noc). Bardzo polecam!   

Sernik z brzoskiwniami i chałwą

Składniki  - kruche ciasto:
30 dkg maki
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1,1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
3 jajka
1budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
10 dkg chałwy

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Odkroić  1/4 i włożyć do zamrażalnika. Resztę rozwałkować na grubość 1cm i wylepić dno tortownicy (23 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180oC.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić.
Ser wymieszać z cukrem pudrem, żółtkami, masłem i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Na grubej tarce zetrzeć odłożone ciasto oraz chałwę i równomiernie pokryć sernik.
Piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Na sam dół piekarnika, pod sernik wstawić foremkę z wodą (do około 1/3 wysokości foremki). Upieczony sernik powinien być ścięty i na środku „sprężysty”. Gdyby się nadmiernie rumienił, można przykryć papierem do pieczenia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dobrze jest wstawić sernik na kilka godzin do lodówki – mnie się to niestety nie udało ;)
Smacznego! 

Sernik z brzoskiwniami i chałwą

Przepis jest moją propozycją do akcji:

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Ten sernik miał być na tradycyjnym kruchym spodzie. Jednak w zabieganiu nie dopilnowałam go i spód spiekł się tak mocno, że nie było mowy, aby go wykorzystać. Jedyne co mi przyszło do głowy to połamać go i zmiksować z masłem. W tej postaci moje kruche” nadawało się na spód sernika. Efekt był bardzo dobry, tym bardziej że całość piekłam z parą – sernik wyszedł wyjątkowo delikatny, kremowy i wilgotny. Oczywiście prościej będzie użyć na spód dowolnych kruchych ciasteczek :) Bardzo polecam!

Sernik  z białą czekoladą

 

Składniki:
2 szklanki zmielonych dowolnych kruchych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
1,1 kg zmielonego sera (użyłam wiaderkowego)
1/2  kostki masła
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
rodzynki

dodatkowo:
2 białe czekolady
4 – 5 łyżek mleka
kolorowe jajeczka

Sernik  z białą czekoladą

Sposób wykonania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować z masłem i starannie wylepić nimi dno tortownicy. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać ser, budyń, ubitą pianę i krótko miksować – tylko do wymieszania. Na koniec delikatnie wmieszać rodzynki. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Na sam dół piekarnika, pod sernik wstawić foremkę z wodą (do około 1/3 wysokości foremki). Upieczony sernik powinien być ścięty i na środku „sprężysty”.
Gdyby się nadmiernie rumienił, można przykryć papierem do pieczenia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Zagotować trochę mleka i około 4 – 5 łyżek wlać na czekoladę i rozmieszać aby nie było grudek. Szybko wylać na wystudzony sernik (tężeje), wyrównać. Dowolnie ozdobić, np. kolorowymi jajeczkami. Warto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

Sernik  z białą czekoladą

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

sobota, 16 kwietnia 2011

Serniki są dobre zawsze i wszędzie, a my mamy na nie coraz więcej pomysłów :) Jednak kiedy przychodzi czas tak szczególnie „oprawiany’ tradycją jak Święta  Wielkanocne, to i sernik o tradycje się upomina :) jeśli tak, to najlepiej sięgnąć po sernik krakowski. Upieczony z dobrego twarogu, wykończony szykowną kratką staje się ozdobą stołu i smakowitą pokusą :) Polecam!

Sernik krakowski


Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo: 1 rozmącone żółtko do smarowania

Masa serowa:
1,2 kg sera
6 jajek
szklanka cukru
budyń waniliowy
kostka miękkiego masła
3 łyżki ekstraktu waniliowego
rodzynki
szczypta soli


Sposób wykonania
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Ser, masło, cukier wymieszać w malakserze, dodawać po jednym żółtku, mieszać na małych obrotach, dodać budyń i ekstrakt. Białka ubić z dodatkiem soli i wmieszać delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej, na koniec dodać rodzynki.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Odłożone ciasto rozwałkować,  kroić wąskie paski i układać na masie serowej skośną kratkę. Kratkę smarować rozmąconym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Gdyby się nadmiernie rumieniło, przykryć folią. Studzić w wyłączonym piekarniku.

Smacznego!

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

niedziela, 10 kwietnia 2011

Orzechowe smaki są moimi ulubionymi, serniki tym bardziej. Dziś więc proponuję prosty i szybki sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie,  posypany taka samą kruszonką.

Sernik orzechowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
20 dkg mąki
4 łyżki  cukru pudru
1/2 szklanki dowolnych orzechów
15 dkg masła
1 żółtko

Masa serowa:
60 dkg sera
10 dkg masła
1 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
3 jajka
szczypta soli

Sposób wykonania:

Orzechy drobno pokroić, wymieszać z mąką i cukrem, wysiekać  z masłem, dodać żółtko i zagnieść. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć do foremki 28x24 cm. Podpiec w 190oC przez ok. 15 minut. Po wyjęciu zmniejszyć temperaturę do 170oC. W malakserze wymieszać ser, masło, cukier, żółtka, budyń. Osobno ubić białka z dodatkiem soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć masę na podpieczone ciasto. Na górę zetrzeć odłożone, schłodzone ciasto. Piec około 40 minut.

Smacznego!

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

czwartek, 10 marca 2011

Torcik zobaczyłam u Majanki i wiedziałam, że długo nie poczeka na liście do wypróbowania. Zrobiłam wersję prostokątną z podwójnej porcji, bo taki okrągły torcik to u mnie  w domu jest za mało  :) Wyszedł pyszny, jestem zachwycona! Majance dziękuję i pozwalam sobie zacytować przepis  :)

Torcik z ciasta twarogowego

Składniki :

ciasto:
150 g twarogu
7 łyżek mleka (6 + 1)
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia (ok. 2,5 łyżeczki)
ok. pół łyżeczki soli
opcjonalnie : śmietana - ok.1 łyżki (nie dawałam)

farsz :
600 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
150 g sera żółtego
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
pół pęczka natki pietruszki (nie miałam)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól , pieprz , pieprz Cayenne


Sposób wykonania:
Przygotować farsz: mięso podsmażyć na suchej patelni, przestudzić. Cebulę i natkę drobno posiekać . Żółty ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do mięsa dodać białko, cebulę, natkę i koncentrat pomidorowy - dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser - wymieszać i odstawić.

Ciasto : twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka, olejem i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Gdyby było za suche, można dodać trochę śmietany.

Ciasto rozwałkować na blacie na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm . Na prostokącie  równomiernie rozłożyć przygotowany farsz. Ciasto zwinąć w roladę (od dłuższego boku). Pokroić na 10 plastrów o grubości ok. 5 cm.

Przygotowane ślimaczki ułożyć w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm (u mnie prostokątna foremka) lekko spłaszczyć dłonią i posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 35-45 minut.

Smacznego!

Torcik z ciasta twarogowego

wtorek, 08 marca 2011

Wyjątkowe święto, to i wyjątkowe ciasto. Tak, bo dla mnie sernik jest wyjątkowy. Każdy. Dziś taki na który pomysł podejrzałam ostatnio na kilku blogach. Sernik z wiśnią, czarnoleskim zwany. Pyszny!


Sernik z wiśnią

Składniki spód:
35 dkg maki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao



Sernik z wiśnią

Składniki masa serowa:
1/2 kg sera kubełkowego
1/2 kg twarogu
4 jajka
200g cukru
80g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka aromatu waniliowego

dodatkowo: szklanka wiśni, kilka łyżek potartej czekolady

Sernik z wiśnią

Sposób wykonania:
Najpierw zagnieść ciasto na spód rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec ok. 10 minut w temp. 180oC.

Żółtka z pozostałymi składnikami wymieszać na jednolitą masę w food procesorze /malakserze. Pianę z białek ubić, dodać do masy serowej.
Masę wylać na podpieczony spód, na górze układać wiśnie. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 160oC Po 1/2h można nakryć papierem do pieczenia żeby z góry za bardzo się nie przypiekł. Gorący, jeszcze w piekarniku delikatnie obsypać z góry potartą czekoladą. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a wystudzony wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

 

Sernik z wiśnią

sobota, 19 lutego 2011

Uwielbiam drożdzówki z serem. Takie najzwyklejsze, okrągłe z dużą ilością białego sera, lekko zapadniętego z wierzchu lekko przypieczonego, a pod spodem delikatnie puszystego. Lubię też jak jest go dużo, co nie zawsze zdarza sie w wersji sklepowej. Dlatego postanowiłam, że zrobię je sobie sama. Takie jak lubię. Domowe. Moja babcia mówiła na nie – kołaczyki. Udało się całkiem nieźle  :)

Drożdzóki z serem

Składniki - ciasto:
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

masa serowa:
0,5 kg białego sera
5dkg masła
10dkg cukru
2 żółtka

Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość dobrej śmietany. W większej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser. Dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grubość ok. 2cm i wykrawać okrągłe placuszki. W każdym za pomocą dna szklanki, albo palcami robić dołek. Nakładać masę serową i na krótko odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Drożdzóki z serem

piątek, 21 stycznia 2011

Dzisiaj Dzień Babci, a więc jeden z najmilszych dni w roku :) Chcąc aby było nie tylko miło, ale i smacznie upiekłam dla swojej Babci sernik. Dodatek miodu nadaje ciekawy smak, a cytryna wyraźnie go orzeźwia. Ponieważ Babcia bardzo lubi czekoladę polewa czekoladowa wydawała mi się oczywista :) Sernik bardzo rośnie, potem trochę opada, ale równo więc wygląda ładnie. Musze przyznać, że przetrwał do rana tylko dlatego, że był przeznaczony dla Babci :)


Sernik miodowo cytrynowy w czekoladzie


Składniki na spód:
30 dkg mąki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
pół kostki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1 kg białego sera
20 dkg masła
1 szklanka cukru
5 jajek
budyń śmietankowy
4 łyżki miodu
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
szczypta soli

dodatkowo:
na polewę: 1 czekolada, 4 łyżki mleka, 1 łyżka masła
skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką  cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać.  Rozwałkować  placek o grubości ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia). Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180oC aż lekko się przyrumieni.
Białka oddzielić od żółtek i  odstawić do ubicia. Pozostałe składniki wymieszać w malakserze (niezbyt długo, do połączenia składników). Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
Kruche ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm i wylepić nim dno tortownicy (dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy lekko masłem). Podpiekać ok. 10 minut w temp. 180oC.  Wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 160oC. Po tym czasie dotykając  patyczkiem sprawdzić, czy sernik jest ścięty. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kiedy wystygnie pokryć polewa czekoladową i udekorować otarta skórką z cytryny. Najlepiej na całą noc wstawić do lodówki.

Smacznego!

Sernik miodowo cytrynowy w czekoladzie

sobota, 08 stycznia 2011

Miałam ochotę upiec sernik, ale nie zwyczajny tylko chciałam sobie trochę powydziwiać. Kusił mnie sernik pomarańczowy no i wymyśliłam. Sernik straciatella z nutą pomarańczy :)  Świetna okazja by kolejny raz wykorzystać dobroci z ekstraktu pomarańczowego. Wyszło fajnie, aromatycznie i smacznie.

Sernik straciatella

Składniki na spód:
30 dkg mąki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
pół kostki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1, 10 kg sera wiaderkowego
kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
5 jajek

tabliczka startej gorzkiej czekolady
1/3 szklanki skórki pomarańczowej  (użyłam skórki z ekstraktu pomarańczowego)
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką  cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać.  Rozwałkować  placek o grubości ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia). Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180oC aż lekko się przyrumieni.

Wszystkie składniki masy (poza białkami i czekoladą) wymieszać w malakserze. Ubić pianę z białek, i dodać do powstałej masy i delikatnie wymieszać, na koniec dodać wiórki czekoladowe. Wylać masę na podpieczony spód, i wstawić na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe (nie wbijamy patyczka tylko lekko ugniatamy narodku – sernik ma być sprężysty). Gdyby za mocno przypiekał się od góry, przykryć folia aluminiowa.

Studzić w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Najsmaczniejszy na następny dzień, o ile doczeka  :)


Smacznego!

Sernik straciatella

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów