Wpisy z tagiem: orzeszki piniowe

poniedziałek, 17 stycznia 2011

W odpowiedzi na zaproszenie Usagi, postanowiłam wzi±ć udział w  Międzynarodowym Dniu Kuchni Włoskiej IDIC 2011 organizowanym przez Accademia Italiana della Cucina. Przył±czaj±c się do akcji, razem z restauracjami na całym ¶wiecie postanowiłam przygotować tegoroczn± tradycyjn± potrawę włosk± - Pesto Genovese. W tym roku akcja toczy się przeciwko Pesto alla Genovese, a więc wszelkim odmianom i modyfikacjom oryginalnego Pesto Genovese. W oryginalnym Pesto powinny znaleĽć się bazylia, czosnek, orzeszki piniowe, ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano, oliwa extra virgin i kilka ziarenek soli morskiej. 
Nie byłam pewna czy uda mi się zdobyć wszystkie składniki, i nie byłam pewna co z tego wszystkiego wyjdzie bo to było moje pierwsze Pesto w życiu. Wyszło trochę grudkowate, ale jak na pierwszy raz my¶lę że można mi to wybaczyć?  Smak jest do¶ć specyficzny, ale my¶lę że jeszcze do niego powrócę. Przepis cytuję za Usagi:

Pesto


Składniki:
100 g ¶wieżej bazylii (najlepiej oryginalnej Genovese)
30 g orzeszków piniowych
60 g ¶wieżo startego dojrzałego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
2 z±bki czosnku
10 g soli morskiej
80 ml oliwy extra virgin
moĽdzierz i tłuczek

Pesto


Sposób wykonania:

Li¶cie bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. W kamiennym moĽdzierzu utrzeć li¶cie bazylii, z±bki czosnku i orzeszki piniowe. Dodać sól oraz starty ser i dalej rozcierać kolistymi ruchami dodaj±c od czasu do czasu trochę oliwy, aż do otrzymania bardzo gładkiego, kremowego sosu.

Pesto nie powinno zawierać grudek, nie powinno być także płynne - oliwa powinna zostać w cało¶ci zaabsorbowana. Pesto nie powinno się przygotowywać zbyt długo, żeby się nie utleniło.

W ten sposób otrzymamy około 300 gram pesto, co powinno wystarczyć na 6-8 porcji Trenette.

Do pesto nie powinno się używać blendera, który zamiast rozgniatać listki bazylii, tnie je na drobno, co może obniżyć na aromat pesto.

Smacznego!

Pesto

Przepis zgłaszam do akcji:

IDIC 2011 Pesto Genovese




 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów