Wpisy z tagiem: drób

czwartek, 31 grudnia 2015

Bardzo prosty sposób na smaczny aromatyczny obiad. Do wykorzystania w sylwestra, nowy rok albo na inne okazje. Do podania na ciepło, ale ¶wietnie smakuje również na zimno.

Składniki:
pier¶ z indyka
suszone ¶liwki
suszona żurawina
suszone morele
przyprawy
ocet balsamiczny

 

Sposób wykonania:
Pier¶ rozci±ć wzdłuż długiego boku, nie nacinaj±c do końca i otworzyć jak ksi±żkę. Rozbić delikatnie, obsypać przyprawami (u mnie sól, pieprz, przyprawa ziołowa i czosnek granulowany). Na mięsie układać rzędami na przemian ¶liwki, morele i żurawinę. Roladę delikatnie zwin±ć i obwi±zać nici±. Na końcach podpi±ć wykałaczkami. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Polać oliw± z oliwek, winem i przyprawić z góry. Dodać li¶cie laurowe. Skropić octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na cał± noc). Piec ok. 1, 5 godziny w temperaturze 180oC, podlewaj±c wytopionym sosem. Na końcu odlać sos i podpiekać jeszcze około 15 minut, kontroluj±c by rolada za bardzo się nie zrumieniła.

Smacznego!

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów