Wpisy z tagiem: jakbło

czwartek, 27 wrze¶nia 2012

Dobra, „stara” szarlotka, która smakuje nam w domu od lat. Kwaskowe jabłka nadaj± jej wyrazistego smaku, a „kładziona” kruszonka  dodaje urody. Polecam!

Szarlotka z kładzion± kruszonk±

Składniki:
40 dkg m±ki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
1 kg kwa¶nych jabłek
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z cukrem, sol± i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnie¶ć szybko gładkie ciasto. Można sobie ułatwić pracę i wszystkie składniki wymieszać malakserem. Schłodzić  1/2 godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x28 cm). Podpiec na jasny kolor w  temperaturze 180oC. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (tu również polecam malakser), dodać cukier i rozłożyć na  podpieczonym cie¶cie. Kruszonkę zagnie¶ć, odrywać kawałki, lekko spłaszczać i układać na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pól godziny.

Smacznego!


Szarlotka z kładzion± kruszonk±

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów