Wpisy z tagiem: ¶liwka suszona

niedziela, 16 wrze¶nia 2012

Wspaniała aromatyczna pieczeń na niedzielę. Wymaga sporo przygotowań i cierpliwo¶ci, ale smakuje wybornie.

zrazówka

Składniki:
ok. kilogramowy kawałek zrazówki
2 kabanosy
suszone ¶liwki
obrane z±bki czosnku
¶wieży tymianek, rozmaryn i bazylia
3 duże cebule
wino, oliwa
sól, pieprz ziołowy

dodatkowo rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Kabanosy wcze¶niej zamrozić (wtedy łatwiej będzie nadziać nimi mięso).
Wzdłuż zrobić dwa nacięcia cienkim nożem i umie¶cić w nich kabanosy.
Po bokach zrobić nacięcia "kieszonki" w dwóch rzędach (po każdej stronie) umie¶cić suszone ¶liwki. Na ¶rodku zrobić nacięcia i umie¶cić w nich kawałki czosnku. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na dnie jakiego¶ pojemnika. Mięso z każdej strony posypać sol± i pieprzem ziołowym oraz natrzeć ziołami. Ułożyć na cebuli. Skropić oliw± i winem. Obłożyć ciasno foli± spożywcz± lub aluminiow±, zostawić na noc w lodówce.

Do rękawa przełożyć cebulę i ułożyć na niej mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC co najmniej godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw rozci±ć, wylać sos do osobnego naczynia a mięso bez rękawa pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w piekarniku by się przyrumieniło.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

zrazówka

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów