Wpisy z tagiem: ¶liwka suszona

niedziela, 16 wrze¶nia 2012

Wspaniała aromatyczna pieczeń na niedzielę. Wymaga sporo przygotowań i cierpliwo¶ci, ale smakuje wybornie.

zrazówka

Składniki:
ok. kilogramowy kawałek zrazówki
2 kabanosy
suszone ¶liwki
obrane z±bki czosnku
¶wieży tymianek, rozmaryn i bazylia
3 duże cebule
wino, oliwa
sól, pieprz ziołowy

dodatkowo rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Kabanosy wcze¶niej zamrozić (wtedy łatwiej będzie nadziać nimi mięso).
Wzdłuż zrobić dwa nacięcia cienkim nożem i umie¶cić w nich kabanosy.
Po bokach zrobić nacięcia "kieszonki" w dwóch rzędach (po każdej stronie) umie¶cić suszone ¶liwki. Na ¶rodku zrobić nacięcia i umie¶cić w nich kawałki czosnku. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na dnie jakiego¶ pojemnika. Mięso z każdej strony posypać sol± i pieprzem ziołowym oraz natrzeć ziołami. Ułożyć na cebuli. Skropić oliw± i winem. Obłożyć ciasno foli± spożywcz± lub aluminiow±, zostawić na noc w lodówce.

Do rękawa przełożyć cebulę i ułożyć na niej mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC co najmniej godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw rozci±ć, wylać sos do osobnego naczynia a mięso bez rękawa pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w piekarniku by się przyrumieniło.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

zrazówka

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów