Wpisy z tagiem: jagodzianki

niedziela, 15 sierpnia 2010

Jak jagodowo, to na całego!  Kolejna, a na pewno nie ostatnia propozycja jagodowa to jagodzianki z rewelacyjnego przepisu znalezionego u Dorotus który pozwolę sobie zacytować. Bardzo łatwe w wykonaniu, udały się za pierwszym podej¶ciem. Połowę przygotowałam klasycznie z lukrem, a drug± z kruszonk± – rodzina ma swoje prawa :)
Polecam!


Jagodzianki

 

Składniki na 16 jagodzianek:
500 g m±ki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g ¶wieżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki cukru
8 g cukru waniliowego

Jagodowy farsz:

300 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka m±ki ziemniaczanej


Jagodzianki


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
M±kę poł±czyć z drożdżami, dodać sól (ze ¶wieżych drożdży wcze¶niej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnie¶ć miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyro¶nięcia, podwojenia objęto¶ci.
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 czę¶ci. Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek  i na jego ¶rodku umie¶cić kopiast± łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskaj±c. Każd± umie¶cić zł±czeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadaj±c im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umie¶cić na wysypanej m±k± blaszce  i pozostawić do wyro¶nięcia na 45 minut.

 

Jagodzianki

Wyro¶nięte jagodzianki piec w temperaturze 220oC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować, najlepiej wykonać do¶ć rzadki lukier: 1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gor±cej wody, by lukier był rzadki; nakładać pędzelkiem.

Jagodzianki

Tak jak pisałam, ja połowę zrobiłam z kruszonk±.

Jagodzianki

Kruszonka:

- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki m±ki
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki (4-5 dag) masła lub margaryny
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

Smacznego!

 

Jagodzianki

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów