Kolejny wspaniały tort jaki miałam okazję ostatnio zrobić. Trudno mi podać jedno Ľródło, ponieważ inspirację znalazłam na różnych blogach. Na pewno ozdobiłam go jak Kasia a mus podejrzałam na Kwestii Smaku ostatecznie jednak krem zrobiłam według swojego pomysłu, a wszystko razem smakowało obłędnie kokosowo, lekko przełamane ananasowym aromatem ;) Polecam, szczególnie wielbicielom słynnych kokosowych kuleczek!

Składniki:
Biszkopt
6 jajek
30 dkg m±ki
6 łyżek zimnej wody
25 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus ananasowy:
2 ¶wieże ananasy (ostatecznie mog± być z puszki, ale różnica jest duża)
1/2 szklanki likieru Malibu
Masa:
1,2 l ¶mietanki 30%
1 puszka (400g) mleczka kokosowego
6 ¶mietanfixów
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
Wiórki kokosowe do obsypania
12 kulek Rafaello
Do nas±czania:
Około 1/2 szklanki Malibu

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijaj±c dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżk± m±kę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 kr±żki.
Ananasy obrać, wykroić twardy ¶rodek i zmiksować (niezbyt drobno), zalać likierem Malibu i gotować około 15 minut. Wystudzić.
¦mietanę ubić z dodatkiem zagęstników, pod koniec dodać cukier puder i na zmniejszonych obrotach wmieszać mleczko kokosowe.
Każdy kr±żek biszkoptu nas±czyć mocno likierem, smarować musem ananasowym, a następnie nakładać warstwę masy ¶mietanowej. Starannie posmarować również boki i górę (masy jest wystarczaj±co dużo). Cały tort obsypać wiórkami kokosowymi , a na górze ułożyć kulki Rafello. Można dodatkowo udekorować li¶ćmi ananasa. Wstawić na kilka godzin, a najlepiej na cał± noc do lodówki. Je¶li tort ma być dla dzieci można pomin±ć alkohol lub zast±pić go sokiem ananasowym.
Smacznego!
