Wpisy z tagiem: zioła

pi±tek, 28 wrze¶nia 2012

Pyszna rybka o której istnieniu do tej pory nie wiedziałam. Znana też jako koryfena, dorado lub dolphinfish. Ja swoj± złowiłam jaki¶ czas temu w Lidlu i bardzo Wam j± polecam.

Mahi-Mahi z grila

 

Składniki:
4 nieduże filety z mahi mahi
¶wieżo wyci¶nięty czosnek (kilka z±bków)
sok wyci¶nięty z limonki i/lub cytryny
gar¶ć ¶wieżych, wysiekanych ziół (tymianek i bazylia)
dwie gar¶cie ¶wieżo wysiekanej pietruszki
odrobina imbiru

sól, pieprz ziołowy
olej (można pomin±ć przy patelni do grillowania)

Sposób wykonania:
Rybę rozmrozić. Zioła, czosnek, sok z cytryny wymieszać z łyżk± oliwy. Rybę przyprawić i posmarować marynat±. Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Po godzinie wyj±ć z lodówki, odczekać około 20 minut. Grilować na patelni z obu stron aż będzie rumiana.
Podawać z ziemniakami z wody i surówk± z kapusty kiszonej.

Smacznego!

niedziela, 16 wrze¶nia 2012

Wspaniała aromatyczna pieczeń na niedzielę. Wymaga sporo przygotowań i cierpliwo¶ci, ale smakuje wybornie.

zrazówka

Składniki:
ok. kilogramowy kawałek zrazówki
2 kabanosy
suszone ¶liwki
obrane z±bki czosnku
¶wieży tymianek, rozmaryn i bazylia
3 duże cebule
wino, oliwa
sól, pieprz ziołowy

dodatkowo rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Kabanosy wcze¶niej zamrozić (wtedy łatwiej będzie nadziać nimi mięso).
Wzdłuż zrobić dwa nacięcia cienkim nożem i umie¶cić w nich kabanosy.
Po bokach zrobić nacięcia "kieszonki" w dwóch rzędach (po każdej stronie) umie¶cić suszone ¶liwki. Na ¶rodku zrobić nacięcia i umie¶cić w nich kawałki czosnku. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na dnie jakiego¶ pojemnika. Mięso z każdej strony posypać sol± i pieprzem ziołowym oraz natrzeć ziołami. Ułożyć na cebuli. Skropić oliw± i winem. Obłożyć ciasno foli± spożywcz± lub aluminiow±, zostawić na noc w lodówce.

Do rękawa przełożyć cebulę i ułożyć na niej mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC co najmniej godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw rozci±ć, wylać sos do osobnego naczynia a mięso bez rękawa pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w piekarniku by się przyrumieniło.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

zrazówka

pi±tek, 14 wrze¶nia 2012

Pogoda nie rozpieszcza, temperatura nie dopisuje, więc najlepiej się rozgrzać ciepłym posiłkiem. Gor±ca tarta z kurkami - taki trochę przedsmak jesieni  ;) Jedzmy póki jeszcze s±!

Tarta kurkowa


Składniki na ciasto:
30 dkg m±ki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Składniki na farsz:
200g kurek
2 małe cebulki
¶wieży tymianek i rozmaryn

gar¶ć ¶wieżo startego parmezanu
100g koziego sera
2 jajka
3/4 szklanki ¶mietany kremówki

Tarta kurkowa

Sposób wykonania:

M±kę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnie¶ć ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki.

Gał±zkę ziół zostawić do dekoracji. Kurki posolić przesmażyć z cebulk± i ziolami na ma¶le, dodać dużo pieprzu. Wyłożyć na tartę razem z rozkruszonym kozim serem. Jajka roztrzepać ze ¶mietan±, doprawić, zalać kurki i ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 40 minut. Kiedy masa się zetnie, posypać parmezanem i odczekać jeszcze pięc minut.

Podawać gor±c±, ozdobion± ziołami.

Smacznego!

 

Tarta kurkowa

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów