Wpisy z tagiem: gałka muszkatołowa

niedziela, 05 wrze¶nia 2010

Tydzień temu kupiłam gruszki, bo miałam straszn± ochotę na ciasto gruszkowe. Niestety były jeszcze bardzo twarde. Dopiero dzi¶ nadawały się do tego żeby co¶ z nich upiec, a ja już na prawdę nie mogłam się doczekać :)
Przepis pochodzi z blogu przystole.blox.pl.


Ciasto z gruszkami i czekolad±

Składniki:

25 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
10 dag orzechów włoskich
40 dag m±ki pszennej
5 dag m±ki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
kieliszek rumu
2 łyżki soku z cytryny
4 gruszki
2 łyżki cukru kryształu

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, orzechy zmielić.

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usun±ć gniazda nasienne. Dwie ćwiartki pokroić w plasterki, resztę w kostkę. Szklankę wody zagotować z 2 łyżkami cukru. Najpierw przez 4 minuty gotować w niej kostki gruszek, wyj±ć je łyżk± cedzakow± i odłożyć do ostygnięcia. Następnie w tej samej wodzie gotować przez 2 minuty plasterki gruszek.

Z białek ze szczypt± soli ubić sztywn± pianę.

Miękk± margarynę utrzeć z cukrem, potem z dodawanymi po jednym żółtkami. Nadal miksuj±c dosypywać porcjami obie m±ki zmieszane z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Wlać sok z cytryny i rum, zmiksować. Drewnian± łyżk± wmieszać w masę pianę z białek. Na końcu wsypać start± czekoladę i kostkę z gruszek. Wymieszać delikatnie łyżk±. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzchu ułożyć plasterki gruszek. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 60 minut.

Ciasto z gruszkami i czekolad±

Jedyne modyfikacje jakie ja wprowadziłam, to dodatek gałki muszkatołowej i cynamonu.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów