Wpisy z tagiem: wielkanoc

poniedziałek, 28 marca 2016

Odrobina aromatycznej kawy i porcja słodziutkiej chałwy zamknięte w jednym mazurku, dla odmiany okragłym. Do takich smaków chyba nawet nie muszę specjalnie zachęcać :)


Składniki na spód:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Składniki na nadzienie:
2 białe czekolady
10dkg chałwy
5 dkg kawy cappuccino w proszku
100 ml śmietanki kremówki
kilka łyżek posiekanych, ulubionych orzechów orzechów

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć w malakserze. Ciasto rozwałkować, wylepić okrągłą formę do tarty, ponakłuwać widelcem, żeby się równo upiekło. Wstawić do piekarnika (180oC) na 25-30 minut – do zrumienienia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ostrożnie śmietankę i wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej wkruszyć chałwę, do drugiej kawę rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku. Po wystudzeniu ciasta rozsmarować masę cappuccino a na górę delikatnie wyłożyć masę z chałwą. Posypać ulubionymi orzechami.

Smacznego!

Nie wiem jak to się stało, ale nie piekłam jeszcze sernika z przepisu na nowojorski. Inspirację znalazłam u Dorotus, ale wprowadziłam pewne modyfikacje. Ponieważ porcje potrzebne były konkretne, nie piekłam go w tortownicy, a w dużej prostokątnej formie. Nie miałam ciasteczek digestiwe, wiec upiekłam sama owsiany spód, który potem skruszyłam. Ponieważ sernik był transportowany i brutalnie wyciągany z prostokątnej formy, to zamiast klasycznej polewy ze śmietany ozdobiłam go jedynie białą czekolada. Mimo tych wszystkich zmian wyszedł pyszny, delikatnie kremowy i wyjątkowo równy.

 

Składniki na spód:
15 dkg mąki
15 dkg mąki owsianej
4 łyżki płatków owsianych
1/2 kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:
150 g masła

Składniki na masę serową:
2 kg twarogu wiaderkowego
300 g cukru
dwie łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
skórka otarta z dwóch cytryn
5 jajek
1 kubeczek kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut.  Po upieczeniu przestudzić i rozdrobnić i wymieszać malakserem z dodatkowym masłem.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie rozłożyć powstałą masę.

Wszystkie składniki masy serowej wymieszać w malakserze (jeśli się nie mieszczą podzielić na dwa razy i wymieszać w większej misce). Wylać na ciasteczkowy spód.

Na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą. Piekarnik nagrzać do 180oC i piec sernik ok. 15 minut. Następnie ustawić temperaturę na 130 stopni i piec ok. 45 minut (aż się zetnie). Studzić w piekarniku przy wyłączonych drzwiczkach, chłodzić w lodówce ok. 12 godzin.

Smacznego!


Z wszystkich przejrzanych przepisów, nie znalazłam takiego, który by mi całkowicie odpowiadał, więc pierwszą w życiu zupę chrzanową przyrządziłam po swojemu. Wyszła całkiem smaczna :)

Składniki:
1 duża cebula
słoiczek chrzanu
3/4 kg ziemniaków
4 białe kiełbasy
150g wędzonki
1/3 szklanki mleka
4 jajka (zupy wychodzi sporo więc można następnego dnia dogotować świeże)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
przyprawy (pieprz, ziele i listek laurowy)
rzeżucha, owies do ozdoby




Sposób Wykonania:
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę  poddusić na odrobinie oleju. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę razem z cebulą. Przyprawić solą. Wlać niecałe 2 litry wody. Dodać (w całości) obraną marchewkę i pietruszkę. Włożyć w całości kiełbasę i wędzonkę oraz przyprawy  Gotować ok. 1h.  Wyjąć jarzyny gotowane w całości. Wyjąć kiełbasę i wędzonkę.  Zupę przestudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki a wędzonkę w kostkę. Przestudzoną zupę zmiksować blenderem, podgrzać dodać chrzan i mleko i doprawić do smaku. Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki. Kiełbasę wyłożyć na talerz, zalać zupą, na środku ułożyć jajko i wędzonkę i ozdobić.

Smacznego!




niedziela, 19 kwietnia 2015

Nie dosyć, ze zanim zrobiłam swojemu ulubionemu w tym roku mazurkowi zdjęcie, zdążyłam go już rozkroić, to jeszcze na czas nie znalazł się na blogu. Trudno, już po świętach więc,  polecić go zatem mogę jako przepyszny makowiec ;) Przepis znalazłam na stronie  studiokuchnia.pl i cytuję go za autorką. 

Składniki:
Ciasto
200 g mąki
20 g świeżych drożdży, w temperaturze pokojowej
1 kopiasta łyżka cukru
100 ml mleka, w temperaturze pokojowej
40 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
 
Masa makowa
150 ml mleka
3 kopiaste łyżki cukru
170 g mielonego maku
1 kopiasta łyżka waniliowego budyniu w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatki
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki płatków z migdałów

Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko. Zostawić na 15 minut. Następnie wymieszać z mąką i dodać masło, cukier waniliowy i sól. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do szklanej miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłym miejscu.
W między czasie zrobić masę. W garnuszku podgrzać mleko z makiem, cukrem, budyniem w proszku i cynamonem. Cały czas mieszając, zagotować,  następnie zdjąć z palnika i wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 175 st. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta podzielić na dwie części. Każdą część jeszcze na trzy, zrobić cienkie wałki i upleść 2 warkocze. Ułożyć wokół rozwałkowanego ciasta. Posypać żurawiną, wysmarować masą makową oraz posypać płatkami z migdałów. Wsunąć do piekarnika na 30 minut.

Smacznego!

piątek, 18 kwietnia 2014

Kajmakowych mazurków nigdy za wiele, ale to nie znaczy, że każdy nie może być inny. Tym razem migdałowy na kajmaku o smaku czekoladowym :)

mazurek migdałowy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 puszka  czekoladowej masy kajmakowej (0,5 kg)
migdały

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta wyciąć drobne elementy, ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Ozdobić dookoła całymi i zmielonymi migdałami.

Smacznego!

niedziela, 13 kwietnia 2014

Kolejny mazurek kajmakowy, któremu wyjątkowego smakuje nadaje truflowa masa kajmakowa. Nie wymaga dodatków, jedynie kilka kandyzowanych wiśni do ozdoby i odrobinę posypki. Polecam :)

mazurek truflowy

 

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 puszka  truflowej masy kajmakowej (0,5 kg)
kandyzowane wiśnie
posypka czekoladowa

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta wyciąć drobne elementy, ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając, a następnie odcisnąć na nich wzorek widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Ozdobić wiśniami i posypką.
Smacznego!

sobota, 05 kwietnia 2014

Chyba już czas najwyższy pomyśleć o Świątecznych wypiekach. Nie zabraknie w tym roku na pewno naszych ulubionych mazurków kajmakowych. Zacznę od Mazurka z suszonymi i kandyzowanymi owocami. Pyszny jest :)

Mazurek z suszonymi i kandyzowanymi owocami

składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
garść: suszonych śliwek,
garść skrojonych w paski rodzynek,
garść kandyzowanych wiśni
1 puszka masy kajmakowej (0,5 kg)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta, po rozwałkowaniu wycinać drobną foremką ozdoby i ułożyć je dookoła brzegu, delikatnie dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Następnie posypać suszonymi i kandyzowanymi owocami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z mlekiem i jeszcze ciepłą robić cienkie mazy /nitki.

Smacznego!

sobota, 30 marca 2013

W poszukiwaniu czegoś innego niż kruche i kajmak, wpadłam na pomysł mazurka sezamowego. Ciasto z dodatkiem ziaren sezamu, pokryte domowym Tahini z dodatkiem miodu - niebo w gębie :) Polecam!

Mazurek sezamowy

 

Składniki na ciasto:
300g mąki
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu


Składniki pozostałe:
200 g ziaren sezamu
oliwa
kilka łyżek miodu

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (użyłam malaksera). Wywałkować cienki placek, przyciąć do wielkości foremki,  ozdobić brzegi układając drobne elementy z pozostałego ciasta. Wszystkie elementy posmarować białkiem przed przyklejeniem, a następnie posmarować też całość. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Wystudzić.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, wystudzić. Następnie zmielić w malakserze i dodawać oliwy,  dodać miód. Pasta powinna być lepiąca ale zwarta (nie tak lejąca jak zwykłe tahini - żeby nie spłynęła z mazurka). Powstałą pastę rozsmarować na mazurku, ozdobić.

Smacznego!

niedziela, 24 marca 2013

Warzywno-jajeczna sałatka serwowana w uroczych marchewkach. Przepis znaleziony wieki temu w internecie - czekał na swój czas, aż w końcu kupię rurki. Pięknie ozdobią świąteczny stół. Polecam!

Sałatka w marchewkach

Składniki na ciasto:
0,6 kg mąki
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
1 kostka masła
1/2łyzeczki soli

Składniki na sałatkę:
2 jajka ugotowane na twardo
ogórek kiszony
2 łyżki posiekanego pora
majonez
sól, pieprz

dodatkowo:
koperek,
barwniki spożywcze
jajko do posmarowania

Sałatka w marchewkach

 

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta ucierać krótko w malakserze. Przełożyć na blat stołu i wałkować na grubość ok. 2mm. Ciasto pociąć w paski, posmarować białkiem i z każdego zrobić rulonik którym owinąć rurkę (przykład tutaj).  Nawinięte stożki smarować rozmąconym jajkiem, zabarwionym na pomarańczowo (użyłam kubełków Wiltona). Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Przestudzić, ostrożnie wyjąć.

Z podanych składników przygotować sałatkę, nakładać do marchewek, dekorować koperkiem.

Smacznego! 

 

Sałatka w marchewkach

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

Połączenie klasycznej zebry i kajmakowego sernika, czyli radość dla oka i dla żołądka. Smakuje obłędnie, a po rozkrojeniu, aż miło na niego popatrzeć. Polecam!

Sernik kajmakowa zebra

Składniki:
ok. 300g kruchych czekoladowych ciastek
50g masła

1,5 kg sera wiaderkowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe
szczypta soli
2 małe puszki kajmaku

Sposób wykonania:
Ciastka zmielić, zmieszać z masłem i pokryć nimi spód wyłożonej papierem tortownicy.
Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, żółtka, budyń oraz ubitą pianę z białek. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać połowę kajmaku. Na ciastkowy spód wykładać po dużej łyżce (lub 3 małych) ciemniej i jasnej masy na zmianę.

Piec około 1,20 godz. w temperaturze 180oC. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu, posmarować resztą masy kajmakowej i dowolnie ozdobić. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego!

sobota, 07 kwietnia 2012

Kolejny mazurek miał być lekki kokosowy i tak samo lekko - pastelowo udekorowany. Myślę, że mi się udało. Oceńcie sami :)

Mazurek kokoswy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
2 kieliszki Malibu
Kostka miękkiego masła
200g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
kilka łyżek cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko kokosowe i Malibu i kokos.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować krem, ozdobić.


Smacznego!

 

 

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy Wielkanocne:

Jakoś w tym roku tak wszystko się złożyło, że na nic nie ma czasu i niestety nawet blog na tym ucierpiał. Mam zaległości z wpisami, mam zaległości z komentarzami i najbardziej mi smutno, że mam zaległości z wizytami na Waszych blogach. Mam nadzieję że chociaż przez Święta, dam radę do Was pozaglądać. Tymczasem wrzucę szybciutko parę przepisów, może jeszcze ktoś z nich skorzysta. Po tym jak w zeszłym roku rozsmakowałam się w mazurkach, w tym roku nie może ich w domu zabraknąć. W pierwszej kolejności mazurek kajmakowy z suszoną śliwką. Pyszności!

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Kilka śliwek w czekoladzie
1 puszka kakaowej masy kajmakowej (0,5 kg)
kilka kostek białej czekolady

Mazurek kajmakowy ze śliwką


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać jakieś małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową, rozsypać pokrojone w paski śliwki i ozdobić smugami z rozpuszczonej białej czekolady.


Smacznego!

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy wielkanocne:

niedziela, 01 kwietnia 2012

Chodziły za mną od jakiegoś czasu, ale nie miałam odwagi się za nie zabrać. Okazuje się że nie taki kurczak straszny jak go malują, ale diabeł tkwi w szczegółach :) Zanim się do nich zabierzecie, zaopatrzcie się w jakieś malutkie czekoladowe łezki na oczka. Ja użyłam brązowych m&m'sów, co spowodowało, że moje czikeny wyglądają trochę jak sowy :D  Następnym razem będzie lepiej  :D Inspiracja pochodzi z tej strony.

Kurczakowe Muffinki

Muffinki
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4szklanki oleju

Krem:
250g serka mascarpone
łyżka golden syrupu
kilka kropel barwnika
kilka kropel cytryny

Do ozdoby:
Żurawina wykrojona w "dzióbki"
Groszki czekoladowe (dość małe)
Kokos, barwnik


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Nakładać do foremki na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec około 30 min. w temperaturze 180oC.
W małej miseczce rozpuścić barwnik, dodać kokos. Odcisnąć i suszyć go na blasze postawionej na kaloryferze. Z serka i goldena utrzeć krem, dodać sok z cytryny i barwnik. Kremem smarować upieczone i wystudzone muffinki. Obtoczyć wysmarowaną część w kokosie, dodać oczka i dzióbek.

Smacznego! 

Kurczakowe Muffinki



Moje ulubione babkowe ciasto cytrynowe, w nowej miniaturowej odsłonie. Babeczki wychodzą śliczne, wcale nie takie malutkie - powiedziałabym że takie na konkretnych parę kęsów. Jedyna ich wadą (chociaż aż dziwnie nazywać mi to wadą ;) jest to, że bardzo mocno wyrastają (trochę z "górką" którą potem musiałam ścinać, żeby babeczka równo stała). Polecam !

Cytrynowe babeczki

Składniki:
1 kostka miękkiego masła
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:
Foremkę na babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem, miksując dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Wyłożyć ciasto do foremki na babki. Piec około 1/2 godz. w temperaturze 170oC.

Smacznego!

Cytrynowe babeczki

piątek, 30 marca 2012

Zawieruszył mi się gdzieś, biedny taki nie opublikowany, ale znalazłam go na tyle wcześnie, że zdążę polecić Wam go na Święta. Bardzo fajnie smakuje z tą pomarańczowo pijaną glazurą :)

Sernik z pijaną glazurą

Składniki:

Spód:
3 szklanki zmielonych kruchych kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
2 kg sera dwukrotnie mielonego
1 kostka miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
6 jajek
2 budynie waniliowe
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Glazura :
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki ekstraktu pomarańczowego
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki golden syrupu (można zastąpić cukrem)

Sposób wykonania:
Spód foremki  (30x25) wyłożyć folią aluminiową, a boki posmarować masłem. Ciastka wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno foremki i odstawić do lodówki.
Ser krótko miksować z cukrem, solą, masłem i żółtkami. Następnie delikatnie mieszając dodawać stopniowo orzechy,  budyń i ubitą pianę z białek. Wyłożyć masę serową na spód ciasteczkowy i piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Wodę zagotować z ekstraktem pomarańczowym. Kiedy przestanie wrzeć wsypać żelatynę, golden syrup i starannie rozmieszać. Kiedy wystygnie i zacznie lekko tężeć rozsmarować cienką warstwę na serniku.
Wstawić na całą noc do lodówki.

Smacznego! 

niedziela, 25 marca 2012

Zainspirowana ciastem podejrzanym w pracy, zaczęłam szukać przepisów na ciasto ananasowe. Nie wiem czy udało mi się je odtworzyć idealnie, ale  wersja którą znalazłam na blogu  mniam-mniam.bloog.pl wszystkim w domu baaaaardzo odpowiada. Ciasto mimo wszystko lekkie i niesamowicie orzeźwiające. Jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję ostatnio przetestwać. Polecam, a przepis cytuję za Izą z mniam-mniam.bloog.pl

Ciasto ananasowo-kokosowe

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 35 min. Kiedy ostygnie nasączyć
Nasączenie: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny - dodałam kieliszek wódki :)
 
Krem:
1 puszka ananasów
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła
4 żółtka
Z puszki ananasów odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń dodając do niego mąkę i cukier, po wystygnięciu zmiksować z margaryną i żółtkami dodać pokrojone ananasy.
 
Wiórki:
20 dkg. Wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
 Białka ubić na sztywną pianę cukrem dodać wiórki i upiec na folii aluminiowej.Biszkopt nasączyć, wyłożyć krem i wiórki. Najlepszy następnego dnia.

Taka moja refleksja:
Zastanawiam się nad tym, jak wyszło by ciasto gdyby budyń zrobić jednak na mleku (bo i tak krem będzie intensywnie ananasowy ze wzlędu na owoce) a sok z puszki w połączeniu z alkoholem wykorzystać do nasączania ciasta. Nastęnym razem przetestuję tę wersję.

Smacznego!

Ciasto ananasowo-kokosowe

niedziela, 18 marca 2012

Za oknem wiosna, więc czas na wiosnę w piekarniku ;) Przygotowując się pomału do rozmyślań nad tym co by tu upiec na święta, znalazłam u Zauberi przepis na piękną babkę Żonkil. Niestety nie wyszła tak piękna jak u Zauberi, część białkowa wyszła mi zbyt wilgotna, ale myślę sobie że podeszła "wodą" w foremce w oczekiwaniu na część z żółtek. Może nastęnym razem przygotuję je w odwrotnej kolejności a potem szybko wleje do formy jedna po drugiej. Nie mniej, gorąco Wam ją polecam zarówno ze względu na smak jak i na wygląd ;)

Babka Żonkil

Składniki na Ciasto białe:
6 białek
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar (lub 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny),
1/2 łyżeczki soli,
3/4 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej),
1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub kilka kropel oleju waniliowego

Sposób wykonania:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Ubić białka do spienienia. Dodać wodorowinian potasu i sól, ubijać do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna. Szybko wmieszać wanilię. Przesiać cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszać do piany z białek. Umieścić w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstawić na bok.

Składniki na Ciasto żółte:
6 żółtek,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
1/4 łyżeczka soli,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki wrzącej wody

Sposób wykonania:
Ubijać żółtka trzy minuty, dodać sól i wanilię, następnie ubijać stopniowo dodając cukier. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawać na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie). Umieścić mieszaninę na wierzchu ciasta białego. Piec 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć (przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.

Udekorować lukrem (np. lukier ze szklanki cukru pudru i 4 łyżek soku z cytryny).

Smacznego!

Babka Żonkil

wtorek, 17 stycznia 2012

Ucieramy tę babkę według swoich upodobań. Każdy ma swoją, z mniej lub bardziej kakaowym wzorkiem. Zasada jest jednak taka sama – ma być puchata, aromatyczna. Sam „marmurek” jest zwykle niespodzianką ;) Smakuje najlepiej z filiżanką gorącej herbaty, niezastąpiona do podjadania kiedy choróbsko uziemi nas w domu.

Babka Marmurkowa


Składniki
4 jajka
30 dkg mąki
20 dkg cukru
1 kostka miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
aromat waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Utrzeć masło z cukrem, aromat, dodawać po jednym żółtku  i nadal ucierać. Białka ubić z solą na sztywna pianę. Do masy jajecznej dodawać  na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę i delikatnie wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach). 3/4 ciasta wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Do pozostałego ciasta dodać kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć łyżką na jasne ciasto. Piec 40-50 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Babka Marmurkowa

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Ten sernik miał być na tradycyjnym kruchym spodzie. Jednak w zabieganiu nie dopilnowałam go i spód spiekł się tak mocno, że nie było mowy, aby go wykorzystać. Jedyne co mi przyszło do głowy to połamać go i zmiksować z masłem. W tej postaci moje kruche” nadawało się na spód sernika. Efekt był bardzo dobry, tym bardziej że całość piekłam z parą – sernik wyszedł wyjątkowo delikatny, kremowy i wilgotny. Oczywiście prościej będzie użyć na spód dowolnych kruchych ciasteczek :) Bardzo polecam!

Sernik  z białą czekoladą

 

Składniki:
2 szklanki zmielonych dowolnych kruchych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
1,1 kg zmielonego sera (użyłam wiaderkowego)
1/2  kostki masła
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
rodzynki

dodatkowo:
2 białe czekolady
4 – 5 łyżek mleka
kolorowe jajeczka

Sernik  z białą czekoladą

Sposób wykonania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować z masłem i starannie wylepić nimi dno tortownicy. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać ser, budyń, ubitą pianę i krótko miksować – tylko do wymieszania. Na koniec delikatnie wmieszać rodzynki. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Na sam dół piekarnika, pod sernik wstawić foremkę z wodą (do około 1/3 wysokości foremki). Upieczony sernik powinien być ścięty i na środku „sprężysty”.
Gdyby się nadmiernie rumienił, można przykryć papierem do pieczenia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Zagotować trochę mleka i około 4 – 5 łyżek wlać na czekoladę i rozmieszać aby nie było grudek. Szybko wylać na wystudzony sernik (tężeje), wyrównać. Dowolnie ozdobić, np. kolorowymi jajeczkami. Warto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

Sernik  z białą czekoladą

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Z rzeczy banalnych, najbardziej lubię „Banalną masę migdałową” :) Taką polecają na forum cincin. Położona na kruchym spodzie i posypana startą chałwą staje się pysznym i absolutnie nie banalnym mazurkiem :) Co ważne (nie udało mi się tego sprawdzić z oczywistych powodów :D ) mimo dodatku śmietany mazurek może stać dwa tygodnie w temperaturze pokojowej i się nie psuje.

Mazurek migdałowy z chałwą

Składniki:
spód:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

masa migdałowa:
1 szklanka migdałów (użyłam całą paczkę – 20 dkg mielonych)
1/2  szklanki cukru pudru
Śmietana, może być 18% (użyłam cały kubeczek)

dodatkowo
– 10 dkg chałwy

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta formować długie wałeczki, ozdobić nimi brzegi placka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.
W przepisie poleca się zmielić migdały w maszynce – ja użyłam już zmielonych. Zmielone migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietanę. Masę rozsmarować na mazurku. Na górę posypać cienką warstwę startej chałwy. Dowolnie ozdobić.

Smacznego!

 

Mazurek migdałowy z chałwą

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

niedziela, 24 kwietnia 2011

Co prawda to nie te Święta żeby bawić się w pierniczki, ale udało mi się zdobyć takie fajne foremki ze stempelkami, dzięki którym i na Wielkanoc można mieć dużo radości z wykrawania :) Ciasto chociaż zwykłe kruche, to bardzo smaczne i świetnie utrzymuje stempelkowe wzorki. Polecam!

 

Szybkie kruche zajączki i pisanki

 

Składniki:
4 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 kostki masła
3 łyżki jogurtu
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto - ja wrzuciłam wszystko do malaksera i wyszło bardzo fajne i plastyczne ;) Wałkować na wysokość niecałego centymetra, wykrawać, odciskać wzorek. Piec 15 do 20 minut w temperaturze 180oC aż lekko się zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Niestety, nie zdążyłam z wszystkimi wypiekami na tyle wcześnie by mogły zostać dla Was inspiracją na święta, ale nie będę czekać z ich publikacją do przyszłego roku :) Myślę że ten Świąteczny Czas, jest dobrą okazją na podzielenie się z Wami tym co jeszcze pojawiło się u mnie na stole. Ze spóźnialskich na pierwszy ogień zajączki. Ciasto jest pyszne, chociaż zajączek troszę dziurawy ;) W przyszłym roku pokombinuję z jakimś innym.

 

Zajączek do koszyczka

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mleko i rozpuszczoną margarynę. Starannie wymieszać mikserem. Nakładać do foremek i piec około 30 minut w temperaturze 150oC.

Smacznego!

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

sobota, 23 kwietnia 2011
W zeszłym roku w ramach świątecznych pakiecików upiekłam kilka baranków. W tym roku miała być ich cała armia. Zaopatrzona we wstążeczki, chorągiewki i folię do pakowania zabrałam się za pieczenie. Po włożeniu pierwszego, przypomniałam sobie, że rok temu chciałam dokupić drugą foremkę żeby szło szybciej. Po upieczeniu kilku, wpadłam na genialny pomysł umycia foremki w zmywarce. Jeśli ktoś z Was tego jeszcze nie wie (a ja nie wiedziałam) to aluminium i zmywarkowa tabletka = katastrofa. Foremka nie jest już błyszcząca, zeszła z niej warstwa ochronna i bardzo brudzi. Nawet po wyczyszczeniu jej octem, nie mam odwagi nikogo uszczęśliwić takim barankiem. W sumie to już tej foremki nie ma :)

Dobrze, że chociaż kilka udało mi się upiec wcześniej i że mamy swojego domowego Baranka. Przepis taki jak na drożdżową babę.

Baranek i życzenia

Pewnie jeszcze dorzucę tu jakiś wpis, natomiast chciałabym już życzyć Wam Wesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)

piątek, 22 kwietnia 2011

Nie widziałam ich na blogach, a na stołach też już wieki ich nie widuję, a szkoda. Moje co prawda łapek nie mają i nie zmienaiją się też w księcia, ale  chętnie zjedzą z Wami świąteczne śniadanie. Jak tu nie lubić takich żabek?

Żabki z jajek

Składniki:
jajka
odrobina majonezu
pieprz lub jałowiec
kawałek marchewki
drobno pokrojony szczypiorek

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki. Z marchewki powykrawać uśmiechy. Jajka ponacinać i w nacięcia wkładać kawałki marchewki. Z pieprzu lub jałowca zrobić oczka. Małym pędzelkiem dokładnie posmarować żabki majonezem i obsypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Żabki z jajek

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

czwartek, 21 kwietnia 2011

Nic tak nie relaksuje jak zabawa z drożdżowym ciastem. W przedświątecznym ferworze warto znaleźć na nią chwilę czasu. Jeśli wiosenne słońce nie dało rady Was jeszcze pozytywnie nastroić, to na pewno te zajączkowe wesołe buźki wprowadzą Was w Świąteczny Nastrój! Polecam  :)

Drożdżowe zajączki

Składniki:
0,5 kg mąki
10 dkg cukru
5 dkg drożdży
7 dkg stopionego masła
szklanka mleka
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo
:
1 białko do sklejania
1/4 szklanki mleka do smarowania
paczka rodzynek

Sposób wykonania:

Do tego ciasta nie robimy rozczynu! Make wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić z mlekiem. Resztę cukru utrzeć z żółtkiem i jajkiem. Wszystko razem wyrabiać, aż będą powstawać pęcherzyki powietrza. Wtedy dodawać tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto od razu jest gotowe do formowania zajączków (lub po prostu bułeczek – wtedy niech się chwilę napuszają). Czas potrzebny do uformowania i ozdabiania zajączków jest wystarczający, aby lekko wyrosły przed pieczeniem.
Z ciasta odrywać części i wałkować na wysokość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka (po dwa na zajączka). Jedno przekrawać na pół i łączyć je tworząc uszy, a następnie na nim naklejać drugie - buzię. W każdą buzię wbijać oczka z malutkich rodzynek (zanurzonych wcześniej w białku). Nosek przed przyklejeniem lekko rozpłaszczyć. Z podłużnych kawałków długich rodzynek przyklejać wąsy (można sobie naciąć nożem rowki w które się potem umieści).
Smarować cieniutką warstwą mleka. Piec w temperaturze 160oC ok. 15-20 minut aż się zrumienią.
Studzić na kratce.

Smacznego!

Drożdżowe zajączki

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

 
1 , 2
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów