Wpisy z tagiem: syrop korzenny

sobota, 17 grudnia 2011

My¶lałam, że kiedy będę mieć wypróbowane zeszłoroczne pierniczki, to już nie sięgnę po żadne inne... a jednak skusiły mnie Fińskie pierniczki korzenne z blogu slodkiefantazje.pl. S± bardzo ciekaw± odmian± w¶ród wszelkich klasycznych pierniczków, maj± wyj±tkowy aromat a z lukrow± glazur± smakuj± obłędnie! Do tego mogłam w nich wykorzystać swój syrop korzenny! Polecam :)

Fińskie pierniczki korzenne

Składniki na ok. 40-50 szt. (w zależno¶ci od wielko¶ci foremki użytej do wycinania):
20 dag masła
150 ml syropu korzennego (ewentualnie ciemnego miodu)
20 dag cukru
4 szklanki m±ki
2 jajka
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki sody

Sposób wykonania:
Masło, syrop, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Miksuj±c dodawać jajka, aż powstania puszysta jasnobr±zowa masa. Przesiać do niej m±kę z sod±. Zagnie¶ć ciasto, uformować kulę (będzie się lepić, ale po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania). Odłożyć do lodówki na 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkować (w miarę potrzeby podsypuj±c nieco m±k±) na placek o grubo¶ci ok. 5 mm, okr±gła foremk± lub niewielk± szklank± wycinać pierniczki. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż nabior± br±zowo złocistego koloru. Pierniczki udekorować lukrem.

Smacznego!

 

Fińskie pierniczki korzenne

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów