Wpisy z tagiem: rukola

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Aromatyczne korzenne gofry w bardzo nietypowej odsłonie. Podstaw± jest tu słodko-słony smak gruszki i gorgonzoli. Cało¶ć ułożona na li¶ciach rukoli, oblana miodem i obsypana orzechami włoskimi. Smakuj± obłędnie, polecam!



Składniki:
125 g oleju
250 g m±ki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu

dodatkowo:
dwie małe gruszki, obrane i pokrojone w plastry
kawałek gorgonzoli pokruszonej drobno
gar¶ć posiekanych orzechów włoskich
kilka łyżek miodu
gar¶ć li¶ci rukoli

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać cało¶ć (można trzepaczk±) do uzyskania konsystencji ¶mietany. Łyżk± wazow± nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejd±.

Studzić na kratce, na górze ułożyć kolejno rukolę, gruszkę, ser, orzechy i na końcu oblać gofra łyżk± miodu.

Smacznego!

sobota, 03 grudnia 2011

Jaki¶ czas temu kupiłam szynkę parmeńsk±, nie wiedz±c jeszcze dokładnie do czego j± wykorzystam. Dzi¶ zachciało mi się pizzy więc uzupełniłam zapasy o pomidorki, oliwki i rukolę. Kostka mozzarelli i kawałek parmezanu zawsze grzecznie czekaj± w lodówce. Nieskromnie powiem, że pizza wyszła obłędna i zaczynam rozważać kupienie większej foremki - nie wystarcza na oczekiwan± ilo¶ć dokładek :)

Pizza parmeńska

Składniki:
Ciasto:
1/2  szklanki letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki m±ki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Na górę:
kilka łyżek przecieru pomidorowego
dwie łyżki oregano
pół łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
opakowanie pomidorków koktajlowych
opakowanie szynki parmeńskiej
kostka sera mozzarella
gar¶ć tartego parmezanu
dwie gar¶cie rukoli
8 oliwek - pokrojonych w cienkie plasterki

Sos (do polania na zimno):
2 łyżki majonezu
pół kubeczka ¶mietany (użyłam kremówki 30%)
dwie łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz
pół łyżeczki czosnku granulowanego

Pizza parmeńska


Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyro¶nięcia, następnie poł±czyć resztę składników i pozostawić ciasto na 30 minut do ponownego wyro¶nięcia. Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowan± wcze¶niej olejem i ponownie pozostawić do wyro¶nięcia na około 30 minut. Wymieszać przecier pomidorowy z sol±, pieprzem, oregano i odrobin± oliwy, i rozsmarować na wyro¶nięte ciasto. Posypać połow± mozzarelli, na to układać szynkę, gar¶ć rukoli, pomidorki i oliwki. Poczekać aż ciasto jeszcze trochę podro¶nie, piec 10 minut.  Resztę mozzarelli wymieszać z parmezanem, wyci±gn±ć pizzę, obsypać reszt± sera i piec jeszcze ok 5 do 10 minut w zależno¶ci od tego jak szybko będzie się rumienić w temperaturze 200oC. Upieczon± ozdobić pomidorkami, i li¶ćmi rukoli.

Podane na sos składniki wymieszać - najlepiej trzepaczk± do jajek. Sosem polewać kawałki pizzy już bezpo¶rednio na talerzu.

Smacznego!

Pizza parmeńska

czwartek, 18 sierpnia 2011

Byli¶cie już na urlopie? Tym którzy już o swoim zd±żyli zapomnieć, i tym którzy nie mog± się go już doczekać proponuję lato na talerzu które chociaż na chwilę przeniesie Was w okolice basenu Morza ¦ródziemnego. Parmeńskie  smaki  w towarzystwie pomidorków koktajlowych,  rukoli i oliwek... można chcieć czego¶ więcej?

Sałatka parmeńska

Składniki:
rukola
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
czarne oliwki
parmezan
oliwa z oliwek, sok z cytryny
paluszki  grissini

Sposób wykonania:
Składniki poukładać warstwami na talerzu, skropić oliw± i cytryn±, posypać tartym parmezanem, ozdobić paluszkami, podawać natychmiast.

Smacznego!

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów