Wpisy z tagiem: bazylia

poniedziałek, 17 stycznia 2011

W odpowiedzi na zaproszenie Usagi, postanowiłam wzi±ć udział w  Międzynarodowym Dniu Kuchni Włoskiej IDIC 2011 organizowanym przez Accademia Italiana della Cucina. Przył±czaj±c się do akcji, razem z restauracjami na całym ¶wiecie postanowiłam przygotować tegoroczn± tradycyjn± potrawę włosk± - Pesto Genovese. W tym roku akcja toczy się przeciwko Pesto alla Genovese, a więc wszelkim odmianom i modyfikacjom oryginalnego Pesto Genovese. W oryginalnym Pesto powinny znaleĽć się bazylia, czosnek, orzeszki piniowe, ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano, oliwa extra virgin i kilka ziarenek soli morskiej. 
Nie byłam pewna czy uda mi się zdobyć wszystkie składniki, i nie byłam pewna co z tego wszystkiego wyjdzie bo to było moje pierwsze Pesto w życiu. Wyszło trochę grudkowate, ale jak na pierwszy raz my¶lę że można mi to wybaczyć?  Smak jest do¶ć specyficzny, ale my¶lę że jeszcze do niego powrócę. Przepis cytuję za Usagi:

Pesto


Składniki:
100 g ¶wieżej bazylii (najlepiej oryginalnej Genovese)
30 g orzeszków piniowych
60 g ¶wieżo startego dojrzałego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
2 z±bki czosnku
10 g soli morskiej
80 ml oliwy extra virgin
moĽdzierz i tłuczek

Pesto


Sposób wykonania:

Li¶cie bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. W kamiennym moĽdzierzu utrzeć li¶cie bazylii, z±bki czosnku i orzeszki piniowe. Dodać sól oraz starty ser i dalej rozcierać kolistymi ruchami dodaj±c od czasu do czasu trochę oliwy, aż do otrzymania bardzo gładkiego, kremowego sosu.

Pesto nie powinno zawierać grudek, nie powinno być także płynne - oliwa powinna zostać w cało¶ci zaabsorbowana. Pesto nie powinno się przygotowywać zbyt długo, żeby się nie utleniło.

W ten sposób otrzymamy około 300 gram pesto, co powinno wystarczyć na 6-8 porcji Trenette.

Do pesto nie powinno się używać blendera, który zamiast rozgniatać listki bazylii, tnie je na drobno, co może obniżyć na aromat pesto.

Smacznego!

Pesto

Przepis zgłaszam do akcji:

IDIC 2011 Pesto Genovese




 

wtorek, 11 stycznia 2011

Dzi¶ swój dzień obchodz± Wegetarianie, ja co prawda kawałem dobrego mięcha nie pogardzę, ale dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim którzy go nie jedz± z najlepszymi życzeniami z okazji ich ¶więta :D

Bruschetta

Składniki:
Bułka pszenna
kilka z±bków czosnku
3 małe pomidorki
oliwa
odrobina szczypiorku/zielonej cebulki
tarty żółty ser do posypania

Sposób wykonania:
Bułkę pokroić w kromeczki, natrzeć czosnkiem i nasmarować oliw±. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika, najlepiej pod sam grill i przypiekać na złoty kolor. Pomidorki obrać ze skórki, pozbawić ¶rodka, pokroić w cienk± kostkę doprawić sol±, pieprzem i bazyli±.  Upieczone grzanki wykładać na talerz, układać na nich pomidory, obsypać startym serem i szczypiorkiem. Podawać natychmiast - szybko stygn±.

Smacznego!

Bruschetta

 

 


PS.


Moi Drodzy :)
Pozwolę sobie przypomnieć, że mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2010 w kategorii Moje zainteresowania i pasje (blogi tematyczne). Je¶li chcecie oddać na niego głos, wy¶lijcie SMS o tre¶ci H00451 na numer 7122. Koszt SMS, to 1,23 zł brutto.
Dochód z SMSów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych. Głosowanie potrwa do 20.01.2011 do godziny 12:00.

Dziękuję za każdy głos  :)

 

sobota, 13 listopada 2010

Tartę wypatrzyłam dawno temu na blogu Agatex i doczekała się w końcu swojego czasu :)  Jest bardzo smaczna i zaskakuje delikatno¶ci± farszu, jednak następnym razem spróbuje pokroić łososia w kawałki, żeby tarta nabrała konkretnego wyrazu.

Tarta z łososiem i awokado

Kruche ciasto na spód

200g m±ki pszennej (tak jak zaleca Agatex, dodałam uprażonych pestek dyni)
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody

Do dużej miski przesiać m±kę i sól. Pokroić masło w nieduż± kostkę i wrzucić do m±ki. Czubkami palców wymieszać m±kę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Do m±ki wlać jajko i wodę. Powoli wyrabiać ciasto. Je¶li ciasto się lekko klei, należy dodać trochę m±ki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawin±ć w plastikow± folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczon± formę do tarty, nakłuć j± wielokrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyj±ć piekarnika i pozwolić jej ostygn±ć.

Nadzienie
300g wędzonego łososia
spora gar¶ć ¶wieżych li¶ci bazylii
1 dojrzałe awokado, mi±ższ pokrojony w nieduż± kostkę
3 jajka
200g ¶mietany 18%

Łososia i bazylię zmiksować razem na gładkie puree, które następnie nałożyć do ¶redniej wielko¶ci miski, do puree dodać 3 jajka oraz ¶mietanę i miksować cało¶ć mikserem na jednolit± masę. Do masy dodać posiekane awokado i delikatnie wymieszać cało¶ć. Nałożyć masę na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż wierzch tarty lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić tarcie lekko ostygn±ć a następnie podać do stołu.

Smacznego!

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów