Wpisy z tagiem: sos pomidorowy

sobota, 04 czerwca 2016

Ciekawa alternatywa tradycyjnych goł±bków. Malutkie zgrabne goł±beczki zawijane w li¶cie kalarepy. By dodać sobie odwagi na taki eksperyment, wystarczy pomy¶leć o tym, że przecież kalerapa  to też kapusta a jej pierwsze odmiany, znane były już w starożytnym Rzymie. Kto by pomy¶lał, że nasz± ¶l±sk± oberibę nazywano kiedy¶ mianem kapusty pompejańskiej!  Polecam ;)

Składniki:
li¶cie z 3 kalarep
100g ryżu
250g mięsa mielonego
1 cebula
oregano
bazylia
czosnek
czosnek niedĽwiedzi

Składniki na sos:
3 szklanki bulionu
2 łyżki przecieru
¶mietana – ok. pół kubeczka
2 łyżeczki m±ki
Sól
pieprz


Sposób wykonania:
Li¶cie z kalerepy oberwać i umyć. Duże li¶cie chwilę obgotować we wrz±tku a małe posiekać drobno. Na patelni przesmażyć cebulkę i posiekane li¶cie. Dodać mięso, chwilkę smażyć i wymieszać cało¶ć z ugotowanym ryżem. Dodać oregano, bazylię, przeci¶nięty przez praskę czosnek i czosnek niedĽwiedzi. Na li¶ciach układać farsz, zawijać, układać ciasno w naczyniu.

Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. M±kę rozmieszać ze ¶mietan± i ci±gle mieszaj±c wlewać do gotuj±cego sosu.
Zalać sosem goł±bki, dusić ok. 2 godziny.

Smacznego!

sobota, 22 listopada 2014

Niby nic odkrywczego, zwyczajne pulpety w sosie, a smakuj± wyj±tkowo ;) Ekspresowe danie na sobotę, polecam!

składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
4 duże łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka bazylii
1 łyżka przyprawy do mielonego
sól, pieprz
m±ka do obtoczenia

składniki na sos:
przecier pomidorowy
100 ml ¶mietany kremówki
3 szklanki bulionu
sól, pieprz, oregano

dodatkowo:
2 woreczki ryżu
2 plasterki masła
łyżka czosnku granulowanego
1 duża łyżka bazylii

Sposób wykonania:
Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, lepić kulki większe niż orzech włoski. Oprószyć każd± w m±ce. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Bulion zagotować, dodać przecier zagotować, dodać ¶mietankę i przyprawy. Pulpety przesmażyć na oleju aż się zarumieni±, a następnie zdj±ć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi i ods±czyć z nadmiaru tłuszczu. Olej ze smażenia wylać, pulpety ponownie wrzucić na patelnię i zalać sosem. Gotować jeszcze kilka minut w sosie. W międzyczasie ryż wyłożyć do jakiego¶ naczynia, dodać masło i przyprawy, wymieszać. Podawać natychmiast.

Smacznego!

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów