Wpisy z tagiem: awokado

sobota, 01 stycznia 2011

Długo się do nich przymierzałam, bo wymagaj± trochę pracy ale warto było. Wygl±daj± i smakuj± dokładnie tak jak tego oczekiwałam. Polecam na imprezy, spotkania i wszelkie karnawałowe okazje.

Babeczki Wytrawne

Składniki ciasto:
600g m±ki pszennej
łyżeczka soli
300g masła, schłodzonego
3 jajka, lekko roztrzepane
4-6 łyżeczki  oliwy

Składniki farsz 1:
200g łososia
3 opakowania serka typu Philadelphia

Składniki farsz 2:

1 dojrzałe avocado
3 opakowania serka typu Philadelphia
gar¶ć li¶ci bazylii

pietruszka/koperek, winogrona, kawałki pomidorów - do ozdoby


Sposób wykonania:

M±kę i sól wymieszać, dodać pokrojone masło, wymieszać. Dodać jajko i oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto. Je¶li  się  klei dodawać m±ki. Zagniatać na gładk± masę i chłodzić w lodówce przez ok.20 minut. Wałkować, wycinać i wykładać nim foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC, aż będ± lekko złociste. Studzić na kratce.

Składniki farszu rozdrobnić blenderem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na wystudzone babeczki. Następnie ozdabiać według uznania  :)
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Babeczki Wytrawne

sobota, 13 listopada 2010

Tartę wypatrzyłam dawno temu na blogu Agatex i doczekała się w końcu swojego czasu :)  Jest bardzo smaczna i zaskakuje delikatno¶ci± farszu, jednak następnym razem spróbuje pokroić łososia w kawałki, żeby tarta nabrała konkretnego wyrazu.

Tarta z łososiem i awokado

Kruche ciasto na spód

200g m±ki pszennej (tak jak zaleca Agatex, dodałam uprażonych pestek dyni)
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody

Do dużej miski przesiać m±kę i sól. Pokroić masło w nieduż± kostkę i wrzucić do m±ki. Czubkami palców wymieszać m±kę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Do m±ki wlać jajko i wodę. Powoli wyrabiać ciasto. Je¶li ciasto się lekko klei, należy dodać trochę m±ki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawin±ć w plastikow± folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczon± formę do tarty, nakłuć j± wielokrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyj±ć piekarnika i pozwolić jej ostygn±ć.

Nadzienie
300g wędzonego łososia
spora gar¶ć ¶wieżych li¶ci bazylii
1 dojrzałe awokado, mi±ższ pokrojony w nieduż± kostkę
3 jajka
200g ¶mietany 18%

Łososia i bazylię zmiksować razem na gładkie puree, które następnie nałożyć do ¶redniej wielko¶ci miski, do puree dodać 3 jajka oraz ¶mietanę i miksować cało¶ć mikserem na jednolit± masę. Do masy dodać posiekane awokado i delikatnie wymieszać cało¶ć. Nałożyć masę na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż wierzch tarty lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić tarcie lekko ostygn±ć a następnie podać do stołu.

Smacznego!

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów