Wpisy z tagiem: chili

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Po wszystkich przek±skach i słodko¶ciach przyszedł czas na talerz konkretnej ciepłej strawy :) Moje pierwsze własne Chili con carne. Przyrz±dzałam je w ilo¶ciach hurtowych, ale podam przepis proporcjonalnie mniejszy  :)

Chili con carne

Składniki:
1/2 kilograma mielonego mięsa wołowego - najlepiej jak zmielimy sobie sami kawałek wołowiny w domu
1 czerwona cebula
pół główki czosnku
olej
mała puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
puszka lub kartonik pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka chili - pieprzu Cayenne
sól

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej patelni poddusić cebulkę, a następnie smażyć wołowinę. Dodać sól i paprykę. Kiedy mięso zaczyna się rumienić, przełożyć je do garnka, dodać pomidory a następnie kukurydzę i fasolkę. Na samym końcu dodać przeci¶nięty przez praskę czosnek, doprawić w razie potrzeby i gotować jeszcze ok. pół godziny na wolnym ogniu. Potrawa powinna być bardzo ostra. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

niedziela, 31 paĽdziernika 2010

Moja pierwsza zupa z dyni zachwyciła mnie swoim łagodnym, aksamitnym smakiem. Postanowiłam sprawdzić czy równie dobrze będzie mi smakowała w nieco ostrzejszej, pikantnej wersji. Sięgnęłam do pomysłu Kuby, lekko go zmodyfikowałam i … bardzo smakowało! Polecam!

Zupka z dyni



Składniki:
1 duża cebula
2 z±bki czosnku
3 łyżki masła
800 g (w przepisie było 600) dyni
2 ¶rednie ziemniaki (ja nie dałam)
750 ml wywaru z warzyw (w przepisie był bulion)
1 łyżeczka curry
1 łyżka natki pietruszki

250 ml mleka kokosowego
1 ¶redni por
1 papryczka chili

Sposób wykonania:

Na ma¶le szklimy posiekan± cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Po chwili dodajemy obran± i pokrojon± w kostkę dynię. Przesmażamy około minutę, a następnie zalewamy wywarem warzywnym.
Doprawiamy curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut.
Gdy warzywa j± już ugotowane, dodajemy połowę natki pietruszki i miksujemy blenderem.
Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku – ja dodałam cieniutkie kr±żki papryczki chili, której usunęłam nasionka. Cało¶ć gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy z kr±żkami pora przesmażonymi na ma¶le.

Smacznego!

 

Zupka z dyni

Przepis jest moj± propozycj± w akcji:

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów