Wpisy z tagiem: kalarepa

sobota, 04 czerwca 2016

Ciekawa alternatywa tradycyjnych goł±bków. Malutkie zgrabne goł±beczki zawijane w li¶cie kalarepy. By dodać sobie odwagi na taki eksperyment, wystarczy pomy¶leć o tym, że przecież kalerapa  to też kapusta a jej pierwsze odmiany, znane były już w starożytnym Rzymie. Kto by pomy¶lał, że nasz± ¶l±sk± oberibę nazywano kiedy¶ mianem kapusty pompejańskiej!  Polecam ;)

Składniki:
li¶cie z 3 kalarep
100g ryżu
250g mięsa mielonego
1 cebula
oregano
bazylia
czosnek
czosnek niedĽwiedzi

Składniki na sos:
3 szklanki bulionu
2 łyżki przecieru
¶mietana – ok. pół kubeczka
2 łyżeczki m±ki
Sól
pieprz


Sposób wykonania:
Li¶cie z kalerepy oberwać i umyć. Duże li¶cie chwilę obgotować we wrz±tku a małe posiekać drobno. Na patelni przesmażyć cebulkę i posiekane li¶cie. Dodać mięso, chwilkę smażyć i wymieszać cało¶ć z ugotowanym ryżem. Dodać oregano, bazylię, przeci¶nięty przez praskę czosnek i czosnek niedĽwiedzi. Na li¶ciach układać farsz, zawijać, układać ciasno w naczyniu.

Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. M±kę rozmieszać ze ¶mietan± i ci±gle mieszaj±c wlewać do gotuj±cego sosu.
Zalać sosem goł±bki, dusić ok. 2 godziny.

Smacznego!

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów