Wpisy z tagiem: suszona ¶liwka

sobota, 07 kwietnia 2012

Jako¶ w tym roku tak wszystko się złożyło, że na nic nie ma czasu i niestety nawet blog na tym ucierpiał. Mam zaległo¶ci z wpisami, mam zaległo¶ci z komentarzami i najbardziej mi smutno, że mam zaległo¶ci z wizytami na Waszych blogach. Mam nadzieję że chociaż przez ¦więta, dam radę do Was pozagl±dać. Tymczasem wrzucę szybciutko parę przepisów, może jeszcze kto¶ z nich skorzysta. Po tym jak w zeszłym roku rozsmakowałam się w mazurkach, w tym roku nie może ich w domu zabrakn±ć. W pierwszej kolejno¶ci mazurek kajmakowy z suszon± ¶liwk±. Pyszno¶ci!

Mazurek kajmakowy ze ¶liwk±

Składniki na ciasto:
30 dkg m±ki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Kilka ¶liwek w czekoladzie
1 puszka kakaowej masy kajmakowej (0,5 kg)
kilka kostek białej czekolady

Mazurek kajmakowy ze ¶liwk±


Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z cukrem, sol± i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnie¶ć szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać jakie¶ małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakow±, rozsypać pokrojone w paski ¶liwki i ozdobić smugami z rozpuszczonej białej czekolady.


Smacznego!

Mazurek kajmakowy ze ¶liwk±

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy wielkanocne:

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów