Wpisy z tagiem: wieprzowina

niedziela, 28 paĽdziernika 2012

Wczoraj grzybki z ciasta kruchego, dzi¶ prawdziwe ;) Ostatnie jesienne smaki, zanim wszystko przykryje ¶nieg rozpoczynaj±c sezon na pierniki i pierogi. Bardzo smaczne, szybkie aromatyczne danie. Spróbujcie sami, niebo w gębie ;)

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Składniki:
1 ¶redniej wielko¶ci polędwiczka wieprzowa
2 cebule
250g borowików
1 filiżanka bulionu
1 kieliszek wina
1 gar¶ć ¶wieżych ziół (tymianek, rozmaryn)
1/2 opakowania ¶mietanki kremówki
oliwa z oliwek


Sposób wykonania:
Polędwiczki pokroić w cienkie plasterki. Każdy lekko rozbić. Przyprawić sol± i pieprzem ziołowym. Obsypać ziołami. Ułożyć w miseczce, każd± warstwę skropić oliw± i winem.
Zostawić na noc w lodówce. Cebule drobno pokroić, przesmażyć na ma¶le. Dodać borowiki. Przesmażone odłożyć do rondla. Krótko smażyć polędwiczki z obu stron, przesmażone przekładać również do rondla, dodać do niego również sos powstały ze smażenia. Dodać bulion, resztę wina, ¶mietanę i gotować na ¶rednim ogniu aż sos zgęstnieje (je¶li kto¶ lubi można zagę¶cić m±k±). Podawać z chlebem, kluskami lub ziemniakami. Ja podałam z placuszkami z dyni.

Smacznego!


niedziela, 16 wrze¶nia 2012

Wspaniała aromatyczna pieczeń na niedzielę. Wymaga sporo przygotowań i cierpliwo¶ci, ale smakuje wybornie.

zrazówka

Składniki:
ok. kilogramowy kawałek zrazówki
2 kabanosy
suszone ¶liwki
obrane z±bki czosnku
¶wieży tymianek, rozmaryn i bazylia
3 duże cebule
wino, oliwa
sól, pieprz ziołowy

dodatkowo rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Kabanosy wcze¶niej zamrozić (wtedy łatwiej będzie nadziać nimi mięso).
Wzdłuż zrobić dwa nacięcia cienkim nożem i umie¶cić w nich kabanosy.
Po bokach zrobić nacięcia "kieszonki" w dwóch rzędach (po każdej stronie) umie¶cić suszone ¶liwki. Na ¶rodku zrobić nacięcia i umie¶cić w nich kawałki czosnku. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na dnie jakiego¶ pojemnika. Mięso z każdej strony posypać sol± i pieprzem ziołowym oraz natrzeć ziołami. Ułożyć na cebuli. Skropić oliw± i winem. Obłożyć ciasno foli± spożywcz± lub aluminiow±, zostawić na noc w lodówce.

Do rękawa przełożyć cebulę i ułożyć na niej mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC co najmniej godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw rozci±ć, wylać sos do osobnego naczynia a mięso bez rękawa pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w piekarniku by się przyrumieniło.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

zrazówka

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów