Wpisy z tagiem: kisiel

niedziela, 03 paĽdziernika 2010

Min±ł wrzesień, a ja nie upiekłam ani jednej szarlotki. Koniecznie trzeba to nadrobić. Pyszna, szybka i smaczna a zapach jabłek z cynamonem wypełnił całe mieszkanie.

Szarlotka


Składniki:
60 dkg m±ki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżki oleju
4 łyżki  jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy

Szarlotka

2 kg jabłek - po obraniu skroić i przesmażyć, na koncu dodać kisiel (moje były słodkie, więc nie dodałam cukru)
1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka


Sposób wykonania:

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczk±  cukier, żółtka, olej, ¶mietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do m±ki, zamieszać i zagniatać. Odkroić ok. 2/3 cało¶ci i rozwałkować  placek o grubo¶ci ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożon± uprzednio papierem do pieczenia). Wyłożyć jabłka. Następnie rozwałkować  druga czę¶ć ciasta – nieco cieniej niż spód i przykryć nim jabłka.  Je¶li pozostan± ¶cinki ciasta z wyrównywania placków, to warto z nich wykroić ozdobne elementy.  Ja zrobiłam listki i jabłuszka. Przykleić je do placka białkiem. Białkiem również smarujemy cały wierzch ciasta – po upieczeniu będzie pięknie błyszczeć.
Piec w temperaturze 180-190oC około 40 minut.

Smacznego!

 

 

Szarlotka

 

 

Przepis bierze udział w akcji:

 

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów