Wpisy z tagiem: lasagne

sobota, 18 wrze¶nia 2010

Zgodnie z tym co napisałam ostatnio Zuzie i mis_coco - dzi¶ lasagne szpinakowa. Lekka, inna, ciekawa, a dla szpinakowych maniaków,  najlepsza pod słońcem!

Lasagne

Makaron i beszamel wykonać według przepisu podanego tutaj.

Składniki:
1 kg szpinaku
2 z±bki czosnku (można więcej wg upodobania)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
2 jajka
1 opakowanie sera feta
ok. 15 dkg startego żółtego sera (najlepszy oczywi¶cie oscypek)

Sposób wykonania:
Szpinak przebrać i starannie opłukać w wodzie. Krótko blanszować (ok. 2 minut).Odcedzić. Je¶li li¶cie były bardzo duże można przekroić na  mniejsze kawałki (ale nie siekać drobno) Przełożyć na patelnie i dusić na oliwie z oliwek dodaj±c posiekany czosnek. Doprawić sol±, pieprzem. Zdj±ć z ognia, dodać pobrojon± w kostkę fetę, wbić jajka i wymieszać. Odłożyć kilka łyżek do udekorowania.

Naczynie żaroodporne (foremkę) posmarować oliw±, beszamelem, położyć płat makaronu, skropić oliw±, wyłożyć porcję szpinaku, beszamel. Przykryć kolejnym płatem i powtarzać warstwy (ok 4-5 lub wg upodobania).  Ostatni± warstw± powinien być beszamel. Zrobić kilka kleksów odłożonym szpinakiem i obficie posypać serem. Cało¶ć ponakłuwać w kilku miejscach w±skim nożem lub patyczkiem (do dna). Wstawić do gor±cego piekarnika (180oC) na ok. pół godziny.

Smacznego!

Lasagne

... a teraz o herbatce :)

Jaki¶ czas temu, na Filozofii Smaku, panna Malwinna przyrz±dziła tak± lasagne, której zapach zachwycił nawet nos Jamesa Deana. Mnie natomiast udało się ten nos rozpoznać i dzięki temu otrzymałam nagrodę niespodziankę - Herbatkę Pu Erh letnie orzeĽwienie. Moim zdaniem ¶wietna do wypicia, kiedy brzuszki s± już pełne lasagne. Malwinnie bardzo dziękuję i przekazuję pozdrowienia od listonosza ;)


Pu Erch

sobota, 11 wrze¶nia 2010

Po zabieganym tygodniu i szybkich obiadach, nadeszła sobota. Sobota leniwa, spędzona w domu na koniecznych do zrobienia porz±dkach i odrobinę bardziej niż zwykle pracochłonnym daniu. Lasagne, któr± nie pogardziłby nawet Garfield :)

 

Lasagne

Makaron:
50 dkg m±ki (plus trochę do podsypywania)
3 jajka
ok 1/2 łyżeczki soli
ok szklanki ciepłej wody

Z m±ki usypać „kopczyk” i zrobić w nim dołek. Wbić do niego jajka, dodać sól, czę¶ć wody i zagniatać ciasto, w miarę potrzeby dolewaj±c wodę. Ciasto powinno być sprężyste, niezbyt twarde. Podzielić na kilka małych porcji i wałkować cienkie placki. Nie przesuszać.


Sos mięsny:
2 duże cebule
2 z±bki czosnku (można więcej jak kto¶ lubi)
50 dkg dowolnego mięsa mielonego
puszka krojonych pomidorów
sól
pieprz
papryka ostra
bazylia
olej
ok. 2 szklanki bulionu

Cebulę i czosnek drobno pokroić i poddusić na oleju. Dołożyć mięso, starannie rozmieszać, by nie tworzyły się grudy, dodać bulion, przyprawić do smaku i chwilę dusić. Dodać pomidory i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Gdyby sos był zbyt rzadki można go zagę¶cić łyżka m±ki.

Lasagne

Beszamel:
3 łyżki masła
3 łyżki m±ki
1,5 szklanka mleka
Vegeta
pieprz
gałka muszkatołowa (dowolnie)

Masło z m±k± smażyć 2-3 minuty (nie rumienić). Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, mieszaj±c trzepaczk± do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.

Dodatkowo:
15 dkg sera: najlepiej oscypek , ale może być mozarella lub ostry żółty

Sposób wykonania:
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i położyć odmierzony płat makaronu. Wyłożyć na niego warstwę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu i posypać startym serem. Przykryć następnym płatem makaronu i powtarzać warstwy  (ok.4 - 5 warstw). Ostatni± warstw± powinien być sos, przykryć  go grubsz± warstw± beszamelu i obficie posypać serem. Cało¶ć ponakłuwać w kilku miejscach w±skim nożem lub patyczkiem (do dna). Wstawić do gor±cego piekarnika (180oC) na ok. pół godziny.

Smacznego!

Lasagne

PS Z przepisu wychodzi foremka 36x24x6cm (jak na zdjęciu powyżej) oraz dodatkowo mała porcyjka "na wynos" w naczyniu - jak na pierwszym zdjęciu.

 

Moja propozycja w akcji Smacznie i pomidorowo.


akcja

 

 

 

| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów