Wpisy z tagiem: ryż

sobota, 22 listopada 2014

Niby nic odkrywczego, zwyczajne pulpety w sosie, a smakuj± wyj±tkowo ;) Ekspresowe danie na sobotę, polecam!

składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
4 duże łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka bazylii
1 łyżka przyprawy do mielonego
sól, pieprz
m±ka do obtoczenia

składniki na sos:
przecier pomidorowy
100 ml ¶mietany kremówki
3 szklanki bulionu
sól, pieprz, oregano

dodatkowo:
2 woreczki ryżu
2 plasterki masła
łyżka czosnku granulowanego
1 duża łyżka bazylii

Sposób wykonania:
Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, lepić kulki większe niż orzech włoski. Oprószyć każd± w m±ce. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Bulion zagotować, dodać przecier zagotować, dodać ¶mietankę i przyprawy. Pulpety przesmażyć na oleju aż się zarumieni±, a następnie zdj±ć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi i ods±czyć z nadmiaru tłuszczu. Olej ze smażenia wylać, pulpety ponownie wrzucić na patelnię i zalać sosem. Gotować jeszcze kilka minut w sosie. W międzyczasie ryż wyłożyć do jakiego¶ naczynia, dodać masło i przyprawy, wymieszać. Podawać natychmiast.

Smacznego!

sobota, 05 lutego 2011

Po czasie stołowania się w miejscu, w którym może i kuchnia była nie najgorsza, ale niestety dla mnie niedostępna, i okoliczno¶ciach  w których nie miałam możliwo¶ci pstryknięcia fotki wracam do domu i wracam do Was. Jednocze¶nie przepraszam za chwilowe zaniedbanie bloga. Powracam z pysznym domowym obiadem, bo takich bardzo mi brakowało. Mam ogromn± ochotę na goł±bki, ale ponieważ nie czuję się na siłach, to proponuję dzisiaj wersję uproszczon±, czyli znane pewnie przez niektórych  z Was "kotlety goł±bkowe".

Kotlety goł±bkowe

Składniki:
1/2 kg białej kapusty
1/4 kg wołowego mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
jajko
1 cebula
2 z±bki czosnku
sól, pieprz, bazylia,
olej do smażenia
bułka tarta

Sposób wykonania:
Kapustę drobno posiekać i krótko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i mono ods±czyć. Ryż ugotować na sypko. Na patelni zrumienić cebulkę, dodać czosnek i krótko poddusić. Wymieszać mięso, ryż, kapustę, cebulkę, jajko, przyprawić do smaku. Formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej pomidorowym.

Smacznego!

wtorek, 25 stycznia 2011

Lekka  i smaczna zupa dla rekonwalescentów, a takich mamy cały dom :) Bardzo prosta, ugotowana z tego co w domu zawsze jest pod ręka. Latem dodaje koperek przesmażony, jednak teraz jest taki delikatny, że rezygnuję z przesmażania.

Zupa koperkowa


Składniki:
1 l wywaru drobiowo - warzywnego
pęczek koperku
1 woreczek ryżu
1 mała marchewka,
sól


Sposób wykonania:
Do wywaru wsypać ryż, dodać pokrojon± marchewkę i gotować do miękko¶ci. Koperek drobno posiekać dodać do zupy pod koniec gotowania. Przyprawić według swojego upodobania i …

Smacznego!

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów